Lleidan yliopiston kirjasto ja kulttuurikeskus

Lleidan yliopiston kirjasto ja kulttuurikeskus palkitaan vuoden 2003 betonirakenteena taitavasta ja innovatiivisesta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta, jossa paikallavaletulla betonin käytöllä on merkittävä osa näkyvää lopputulosta.

Kansainvälisesti korkeatasoinen suomalainen arkkitehtuuri ja rakennustekninen toteutus on osoitus siitä, kuinka harkitulla ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja visuaalisesti kaunista. Betonia on käytetty monipuolisesti rakenteissa ja näkyvissä pinnoissa.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakenteissa ja puhdasvalupinnoissa. Betonirakenteissa korostuu materiaalin käytön osaaminen. Betonipinnoilla on luotu myös sisätiloihin tunnelma, jossa materiaalin olemus on voimakkaasti läsnä. Autenttisella harmaalla betonipinnalla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa. Betoni luo harmonisen kontrastin muun muassa puuverhousten kanssa. Paikallavaletut rakenteet, -pilarit ja -seinäpinnat rajaavat kiinnostavia veistoksellisia tiloja, joissa valo ja varjot vaihtelevat.

Lleidan yliopiston kirjasto ja kulttuurikeskus sijaitsee Segre-joen varrella Lleidan kaupungin keskustan tuntumassa. Kirjasto- ja kulttuurirakennus on uuden, vielä rakenteilla olevan kampusalueen ja yliopistokorttelin porttirakennus, joka yhdistää keskustan liikennöinnin ja yliopistorakennustenkorttelin puistoineen. Lleidan yliopiston 700-vuotissäätiön järjestämän kansainvälisen kaksivaiheisen kutsukilpailun voitti arkkitehti Kristian Gullichsen työryhmineen vuonna 1997.

L-muotoinen rakennuskokonaisuus koostuu kahdesta päämassasta ja erillisestä lieriönmuotoisesta auditoriorakennuksesta. Joen puoleinen katettu pylväikkö muodostaa päärakennusmassojen väliin sisääntulotilan upeine puistonäkymineen ja se toimii samalla tiedeyhteisön kohtaamispaikkana.

Valoisat ja yhteiset kohtaamispaikat ovat olleet suunnittelussa keskeisiä tavoitteita. Kirjasto on moniulotteinen tila, josta avautuu useita läpinäkyviä tilasarjoja. Kerroksia yhdistävät keskusaulasta lähtevä avoin kolmikerroksinen valoisa pääportaikko, johon voimakas valo suodattuu isojen ikkunoiden ja niiden edessä olevien säleikköjen kautta.

Erillinen lieriönmuotoinen paikallavalettu 325-paikkainen auditoriorakennus on liitetty lasisella yhdyskäytävällä päärakennukseen. Auditorion ulkoseinän betonikuorirakenteen tuuletus toimii muottisiteiden paikoille sijoitettujen ruostumattomien teräsputkien kautta. Samalla putket elävöittävät puhdasvalupintaisen lieriön pintaa ja muodostavat ulkoseinään jännittävän varjokuvion, eräänlaisen aurinkokellon. Tähän julkisivua elävöittävään valon ja varjon leikkiin liittyy myös auditoriota ympäröivästä vesialtaasta heijastuva valo.

Viisikerroksisen rakennuksen betonirunko on professori Matti Ollilan kehittämä ns. M-välipohjajärjestelmä. M-välipohjan rakenneosina ovat kerroksenkorkuiset pilarit, jännitetyt jatkuvat liittorakenteiset matalapalkit, niihin tukeutuvat jännelaatat sekä rakenteen monoliittiseksi liittorakenteeksi yhdistävä betonivalu. Rakennejärjestelmä on mahdollistanut ohuen, noin 300 mm:n tasapaksun välipohjarakenteen ja pitkät jännevälit. Tämäntyyppinen liittorakennejärjestelmä on käytössä ensimmäistä kertaa Espanjassa.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, jossa laadukkaalla betonin käytöllä ja rakentamisen osaamisella on aikaansaatu kestävää betonirakentamista ja samalla luotu miellyttävä ja vaihteleva työskentely-ympäristö.

Kohteen bruttoala yht. 12 500 m2
Tilavuus 55 000 m3

Valmistumisvuosi: 2003

Arkkitehti: Gullichsen - Vormala Arkkitehdit Ky

Sijainti

Calle Jaume II
67
Lleida
Espanja