Sydänlyönnit

Malmin sairaalan peruskorjaus- ja laajennushankkeen yhteydessä päätettiin Helsingin kaupungin taidemuseon toimesta hankkia sairaalaan taidetta. Yhtenä valituista teoksista toteutettiin kuvanveistäjä Pertti Kukkosen suunnittelema ”Sydänlyönnit”, joka koostuu ja kuvantuu vaakasuorista EKG-käyristä. Kauempaa katsottuna vaakasuorista käyristä hahmottuu ihmisjoukko, mutta läheltä katsottuna reliefimäinen työ on varsin abstrakti.

Teos sijoittuu haastavaan paikkaan, maan alle ambulanssiaulaan, sisätilaan, jonne ambulanssit saapuvat ja jossa potilas otetaan vastaan. Kyseistä vastaanottotilaa ei yleensä koeta ensisijaiseksi taiteen sijoituspaikaksi.

Arkkitehtitoimisto Olli-Pekka Jokelan toimistossa kuitenkin ymmärrettiin taiteen tarve tällaiselle usein hektiselle ensihetkelle sairaalaan saapumistilanteessa. Teos haluttiin integroida seinärakenteiden osaksi tai sen jatkumoksi. Näin päädyttiin arkkitehdin ja taiteilijan yhteistyössä käyttämään samaa materiaalia kuin tilan seinissä ja lattioissa eli harmaata betonia. Betoni nähtiin luotettavana ja rauhoittavana materiaalina teoksen toteutuksessa.

Sydänlyönnit betoni-lehdessä

Valmistumisvuosi: 2014

Sijainti

Talvelantie 6
Helsinki
Suomi