Tikkurilantorin betoniteokset

Vantaan Tikkurilantorilla on  kaksi oleskeluun tarkoitettua betonipenkkiä, jotka samalla rajaavat vesi- ja istutusaltaat.

Betonin pinta voi olla kuin silkkiä. Sen voi tuntea koskettaessa Vantaan kaupungintalon edustalle rakennetun vesialtaan pitkän, kaarevan penkin muotoja. ”Vesipeiliksi” nimetty allas valmistui kesällä 2016. Tästä betonivalun hyvästä laatutasosta saatiin näyttöä jo marraskuussa 2014. Silloin valmistui Tikkurilantori ja sen keskelle vapaan ellipsin muotoinen vihreä saareke, kehyksenään samaan suunnittelutyöhön ja muotokieleen pohjautuva betoninen istuintaso, jonka leveys vaihtelee ja laajenee paikoin divaaniksi.

Nämä aiheet ovat lähes sellaisinaan perua Maisemasuunnittelu Hemgårdin kilpailuvoitosta tammikuussa 2007. Kilpailun aiheena oli Tikkurilan kävelykeskustan suunnittelu kävelykatuineen, aukioineen ja puistoineen. Autoliikenteen siirto pois Asematieltä ja pysäköinnin siirto maan alle oli suunnittelukilpailun lähtökohtia. Toimiston ehdotus nimimerkillä ”Tik´kuja” voitti. Siinä kannen päälle rakentuva tori saa muotonsa rajautuen vuonna 1959 valmistuneeseen kaupungintaloon, uuteen valtuustosaliin ja näitä vastapäätä valmistuneen asuinkerrostaloon. Torin asemaa kohtaamispaikkana ja solmukohtana haluttiin korostaa, mikä myös huomioitiin katujen ja kujien suuntia ja hierarkiaa osoittavilla viivoilla. Ne osoittavat tikkujen lailla yhteyksiä tai visuaalisia päätteitä. Näiden ”tikkujen” tehtävänä olisi myös helpottaa näkövammaisten liikkumista. Materiaaliksi valittiin musta uritettu graniittilaatta, josta taiteilija Riikka Latva-Somppi toteutusvaiheessa loi oman taideprojektin monikielisillä lainauksilla vantaalaisen kotiseutuneuvoksen Lauri Leppäsen kirjasta.

Vantaan betonipenkkiteokset:

Rakennuttaja: Vantaan kaupunki/Kuntatekniikan keskus/Katutekniikka

Suunnittelu:

Taiteilijat: Taiteilijaryhmä ART4; Outi Turpeinen, Merja Ranki, Riikka Latva-Somppi ja Jaana Brinck

Rakentaminen:

Toriaukion betonipenkki ja saareke 2014:

Vesipeili 2015:

Tikkurilantorin betoniteokset betoni-lehdessä

Valmistumisvuosi: 2016

Arkkitehti: Maisemasuunnittelu Hemgård

Rakennuttaja: Vantaan kaupunki/Kuntatekniikan keskus/Katutekniikka

Elementtitoimittaja: Betoniluoma Oy

Sijainti

Tikkurinaukio
01300 Vantaa
Suomi