WeeGee-talo

Espoon vanhan Weilin & Göösin painotalon muutos- ja peruskorjaus sekä laajennus kulttuuri- ja museokeskus WeeGee -taloksi palkitaan Vuoden Betonirakenne 2006 -kilpailussa kunniamaininnalla haastavasta suunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonilla on merkittävä osa näkyvää lopputulosta yksityiskohtia myöden. Betonirakenteet ja -pinnat on rakennuksen korjaus- ja muutostyössä tuotu taitavasti esiin. Tiloihin on luotu betonin monipuolisella käytöllä harmoninen yksiaineinen tunnelma, jossa materiaalin olemus on voimakkaasti läsnä.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakenteissa ja käyttöpinnoissa. Uudet rakenteet ja -pinnat on sovitettu vanhaan käyttäen konstruktivistisia aiheita, teollista luonnetta, mittakaavaa ja systemaattisuutta, joissa korostuvat betonin yksiaineisuus ja rakenteellisuus. Talon rakenteissa ja arkkitehtuurissa on hyödynnetty betonin plastisia ja monoliittisia ominaisuuksia. Sisäarkkitehtuuri perustuu betonirakenteiden ja -pintojen esilläoloon, rakennuksen eri toimintojen muistijäljet näkyvät uljaana kontrastina näytteillä olevalle taiteelle.

Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Weilin & Göösin kirjapainotalo valmistui kolmessa vaiheessa vuosina 1964-1974. Talo on nykyään kansallisesti merkittävä suojelukohde. Taitavalla suunnittelulla on säilytetty peruskorjatun rakennuksen rakennustaiteelliset arvot .

Uusitut tai peruskorjatut rakenteet ja tekniikka on sovitettu ammattimaisesti vanhoihin rakenteisiin.

Rakennuksen toiseen päähän on louhittu uusi kellarikerros, jonka vaiheittain tehtävät louhintatyöt olivat haasteelliset. WeeGee talon kattorakenne on ripustettu ulkopuolisin vetotangoin kahdeksasta peruskorjatusta betonipylonista. Kellaritiloissa uusien betonirakenteiden lisäksi on vanhoja betonipilareita ja -pylonien juuria osin jatkettu ja vahvistettu. Toisen kerroksen julkisivujen betonielementit on uusittu. Talotekniikka on sijoitettu osin vanhojen betonipylonien sisään.Toisen kerroksen näyttelytiloihin johtavat uudet ilmeikkäät betoniset sisäportaat on ripustettu välipohjan vanhoista betonipalkeista. Museotilojen puhtaaksimuuratuilla betoniharkkoseinillä on aikaansaatu sekä yksiaineinen tunnelma että turvallisuus.

Nyt peruskorjattuna kohde laajennusosineen on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu laadukas lopputulos, joka jatkaa osana Tapiolan kansallismaisemaa ja julkisten rakennusten hyvää suomalaista betoniarkkitehtuuria.

Kerrosala on yhteensä n. 22 000 m2, josta kellarikerroksen laajennusosan kerrosala on n. 2000 m2.

WeeGee Espoon kulttuuri- ja museokeskus
Ahertajantie 5, Espoo

  • 1. vaihe: Etelä-Tapiolan lukio, valmistui 1999, 3 000 m2
  • 2. vaihe: Espoon kaupunginmuseo, valmistui 2001, 2 000 m2
  • 3. vaihe: Muutosrakentaminen, valmistuminen 2006, 17 000 m2, 23,5 milj. €
  • Tilaaja: WeeGee Koy
  • Rakennuttajakonsultti: Demaco Oy/Asko Lindroos
  • Suunnittelijat: Timo Airas, arkkitehti SAFA; Henna Helander, arkkitehti SAFA; Kivi Keller, arkkitehti
  • Rakennesuunnittelija: Insinööritoimisto Alinikula Oy
  • Urakoitsijat:
    1. ja 2. vaihe, LTR Oy
    3. vaihe: Rakennusurakka: YIT Oy

WeeGee-talo betoni-lehdessä:

1/2007

3/2006

Valmistumisvuosi: 2006

Arkkitehti: Airas Arkkitehdit Ky, Henna Helander - arkkitehti SAFA

Rakennuttaja: Espoon kaupunki

Sijainti

WeeGee-talo
Espoo
Suomi