AJANKOHTAISTA | 3.11.2023

ARK REX 2023 – Arkkitehtuurielokuvat tulevat taas, 25.-26.11.2023

ARK REX 2023 – Arkkitehtuurielokuvat tulevat taas, 25.-26.11.2023
Still-kuva elokuvasta

Suomessa on vuodesta 2019 lähtien järjestetty kunnianhimoinen arkkitehtuuri- ja elokuvafestivaali Ark Rex. Se tapahtuu kahden vuoden välein Helsingin sydämessä, elokuvateatteri Bio Rexissä ja sen lämpiöissä.

Marraskuussa on vuorossa järjestyksessä kolmas arkkitehtuuri- ja elokuvatapahtuma. Bio Rex on varattuna marraskuun viimeisenä viikonloppuna eli 25. – 26.11.2023. Uloimpaan lämpiöön tulee myös väliaikainen sivuteatteri, jossa esitetään lyhytelokuvia, melkein kuin pienessä studioelokuvateatterissa. Tämä osa ohjelmaa on vanhan tavan mukaan ilmainen kaikille. Ohjelmaan kuuluu myös keskusteluja sekä elokivantekijöiden esittelyjä. Perjantai-iltana 24. järjestetään HESA-SAFA:n oma koko festivaalia edeltävä iltatapahtuma tekijäesittelyineen.

Vuoden 2023:n pääteemana ovat kaupunkisuunnittelu ja kaupungit sekä niiden ihanuus, ongelmat ja haasteet. Kaupunkiaiheisia elokuvia tullee niin Kööpenhaminasta, Lontoosta, Tukholmasta kuin Wienistäkin. Aivan ihastuttava lyhyempi dokumentti esittelee Sveitsin Winterthurissa sijaitsevan asuinyhteisön nimeltä Vogelsang. Festivaalin asiantuntijaesitelmä käsittelee tällä kertaa Eliel Saarista kaupunkisuunnittelijana, arkkitehdin syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi.

Toinen teema liittyy museoihin – niiden tärkeyteen, tarkoitukseen ja erilaisiin tapoihin tavoittaa yleisö ja palvella arkkitehtuurin, tutkimuksen, kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen asiantuntijoita. Haluamme myös esitellä suurelle yleisölle jännittäviä nykymuseoita, joissa myös museorakennukset ja niiden tilat ovat tärkeässä roolissa. Festivaalin vanha tuttu, ohjaaja Nico Weber tulee kertomaan työn alla olevasta dokumentista, joka keskittyy merkittävään Bauhaus Archiviin ja sen sekä Musem für Gestaltungin vuonna 2024 yleisölle avattaviin uudistettuihin ja laajennettuihin tiloihin Berliinissä. Yhteistyötä tehdään myös Louisianan taidemuseon kanssa, jolla on upeaa videotuotantoa myös arkkitehtuurista.

Kahden festivaalipäivän aikana keskitymme suuren elokuvateatterin elokuviin ja dokumentteihin. Useita ohjaajia ja elokuvantekijöitä on paikalla kertomassa työstään ja lähestymistavoistaan. Heidän joukossaan on Hans Christian Post Kööpenhaminasta, Rasmus Waern ja mahdollisesti Kajsa Andersö ja Tomas Boman Tukholmasta sekä Nico Weber Berliinistä. Erittäin kiinnostava tekijä on slovenialaissyntyinen, Lontoossa asuva taiteilija Jasmina Cibic, jolta esitämme kaksi huikean hienoa lyhempää elokuvaa.

Jokaisessa Ark Rex-tapahtumassa on esitetty maailmankuulun aisaparin Beka & Lemoinen elokuvia. Tänä vuonna vuorossa on tuore puolitoistatuntinen Big Ears listen with Feet, joka esittelee taitavan arkkitehdin ja professori Boonsem Premthadan. Pääsemme niin Bangkokilaisten slummien lätäkköisille kaduille kuin tapaamaan jaloillaankin kuulevia elefantteja. Toinen mutta hieman tavanomaisesta poikkeava arkkitehtielokuva on sveitsiläisen ohjaaja Sabine Gisigerin elokuva The Mies van der Rohes. Se kertookin kiehtovan ja erilaisen tarinan maailmankuulun arkkitehdin perheen näkökulmasta.

Pian julkistetaan myös kaksivaiheinen kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu Suomen uudeksi Arkkitehtuuri- ja designmuseoksi. Tulevan Bauhaus Archiv -museokokonaisuuden esittely Nico Weberin ns. ohjaajan leikkausversiona on kokonaan toteutettu erityisesti Ark Rexiä varten sekä meilläkin ajankohtaiseen museoteemaan liittyen.

Elokuvavalinnoilla pyritään myös syventämään yleisön ymmärrystä suhteessa vaikkapa niinkin vaativaan lajiin kuin kaupunkisuunnitteluun. Muuttuvassa maailmassa se edellyttää todellista ammattitaitoa ja paneutuneisuutta.

Alun perin festivaalin aloitteentekijänä on toiminut arkkitehti SAFA Tarja Nurmi ja se perustettiin tiiviissä yhteistyössä Amos Rexin taidemuseon ja erityisesti Kaj Martinin kanssa. Nyt yhteistyöpartnerina on Rex Events. Myös Arkkitehtuurimuseo on tutun käytännön mukaan edustettuna tapahtumassa ja sen työryhmässä.

Vuoden 2023 tapahtumaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Föreningen Konstsamfundet, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Helsingin kaupunki ja ympäristöministeriö. Ark Rex – työryhmässä ovat edustettuina myös Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo sekä HESA-SAFA.

Tarkempi ohjelma nettisivustoineen julkaistaan marraskuun alussa ja siitä lähtien tietoja löytyy mm. Arkkitehtuurimuseon että Archinfon sivustolta. Facebookista löytyy oma rennompi Ark Rex-sivustonsa. Lippujen hinnat ovat tuttuun tapaan maltillisia.

Lämpimästi tervetuloa!

Yhteystiedot:

Tarja Nurmi
Arkkitehti SAFA, arkkitehtuurikriitikko AICA, Ark Rexin perustaja ja kuraattori
puhelin: 0456765636
sähköposti: arkkivahti@gmail.com

Petteri Kummala
Vs. tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö, Arkkitehtuurimuseo
puhelin 04577310477
sähköposti: petteri.kummala@mfa.fi

https://www.mischief-films.com/filme/27-storeys