AJANKOHTAISTA | 29.11.2023

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2023 voittaja julkistettu

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2023 voittaja julkistettu
Kuva: Martin Sommerschield, Kuvio Oy

Vuoden 2023 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy kohteellaan Namika Areena Helsinki.

Namikan koripalloareena on urheiluhallien joukossa poikkeus, sillä Namika Areenan arkkitehtuuri on harkittua ja pysyvän oloista, jopa syvällistä. Tässä kohteessa hallirakentamisesta, joka turhan usein näyttäytyy Suomessa kertakäyttöisenä peltihallirakentamisena, on pystytty luomaan arkkitehtuuria, kaunista, kestävää ja käytettävää. Vaikka kokonaisuus on helposti ymmärrettävissä yhdellä katseella, on paikassa tilaa myös yllätyksille, hienoille yksityiskohdille ja tilakokemuksille.

Namika Areenan sijainti kaupunkirakenteessa on haasteellinen sen sijoittuessa vilkasliikenteisen liikenneväylän ja kadun risteykseen, penkereen päälle. Paikka on samanaikaisesti näkyvä, puoliurbaani ja metsäinen. Namika Areena sijoittuu tontin korkeimmalle kohdalle, risteyksen puolelle. Tällaisessa paikassa seisoo jämäkkä, selkeä ja varmanoloinen rakennus. Rakennuksen julkisivut vahvistavat tätä mielikuvaa onnistuneesti.

Laadukkaasti ja mittatarkasti toteutettujen julkisivujen kolmiulotteinen kuvio on haettu koripallon historiasta, pelin varhaisimmasta korityypistä, jossa kori oli tehty puukapuloista. Lähtökohta on runollinen, ja sen hienosti onnistunut tulkinta on tarpeeksi abstraktia ja kokonaisuutta palvelevaa. Korkean urheiluhallin umpiseiniä on oivallisesti jäsennelty korostaen vaakalinjoja, kun taas pystykiilojen vuorottelevat, teräväpiirteiset varjot, rytmittävät pintaa pienempiin osiin. Mittakaavan hallinta yhdistettynä elementtijakoon on erittäin taitavaa ja konstailematonta. Harvoin saa nähdä näin oikeaan osunutta mitoitusta, missä ei ole jakojäännöksiä rytmiä häiritsemässä. Lopputuloksena on nähtävissä niin suunnittelijoiden kuin valmistajien onnistunut yhteistyö.

Julkisivujen punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Valittu väri sopii hyvin puiden ympäröimälle tontille eri vuodenaikoina. Elementtijulkisivun saumat on käsitelty samalla Umbra-patinakäsittelyllä kuin betonipinnat, jolloin julkisivun värierot ovat tasaantuneet, ja julkisivu antaa rauhallisen, yksiaineisen vaikutelman. Kokonaisuuden väritys liittyy saumattomasti ympäröiviin oransseilla tehosteväreillä terävöitettyihin musta-valkoisiin ulkokenttiin ja paikoitusalueisiin. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosisadan/vuosikymmenten jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä.

Namika Areenan suunnittelija on Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy. Työyhteenliittymässä mukana on ollut Arkkitehdit AFKS. Kohteen pääsuunnittelijana on Hilla Rudanko ja arkkitehti Panu Härmävaara. Rakennesuunnittelija on Ideastructura Oy. Tilaaja on Helsingin NMKY ja toteuttajana on NCC Finland Oy. Julkisivutoimittaja on Betset Oy ja julkisivun Umbra-värjäyksen toteuttaja on ART-Betoni Oy.

Betoniteollisuus ry:n elementtijaoksen yhdeksännen kerran järjestämän Betonijulkisivu arkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneesti toteutettuja betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa palkitaan voittaneen julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto 5.000,- eurolla.

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Betonijulkisivu arkkitehtuuripalkinto 2023 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti SAFA Aleksi Niemeläinen ja jäseninä arkkitehti SAFA Henna Helander sekä arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto. Tuomariston sihteerinä toimi DI, jaospäällikkö Janne Kihula Betoniteollisuus ry:stä.

Lehdistötiedote (pdf)

Tuomarien perustelut (pdf)

Kohteen lehdistökuvat >>

Palkittavat

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy
Rakennuttaja/tilaaja: Helsingin NMKY ry
Elementtisuunnittelu: Ideastructura Oy
Rakennusurakoitsija: NCC Suomi Oy
Julkisivun Umbra-käsittely: ART-Betoni Oy
Betonielementtitoimittaja: Betset Oy

Lisätietoja:

Betoniteollisuus ry
Janne Kihula
puh. 040 514 6510