AJANKOHTAISTA | 20.3.2024

Carbonaiden teknologialla alennettiin sementin tarvetta betonissa 40%:lla

Carbonaiden teknologialla alennettiin sementin tarvetta betonissa 40%:lla

Suomalainen betonituotevalmistaja Rakennusbetoni- ja Elementti Oy lanseeraa Suomen markkinoille ensimmäiset kaupallisesti saatavilla olevat tuotteet, jotka hyödyntävät Carbonaiden hiilidioksidikovetusteknologiaa.

Carbonaiden teknologia ratkaisee kaksi suurta ongelmaa samanaikaisesti – betoniteollisuuden valtavat päästöt ja tarpeen löytää pysyviä hiilidioksidivarastoja. Noin 90% betonin CO₂-päästöistä on peräisin sementistä, joka kattaa myös puolet betonin tuotantokustannuksista. Korvaamalla osan sementistä CO₂:lla Carbonaiden teknologia auttaa betoninvalmistajia vähentämään tuotantokustannuksia ja alentamaan päästöjä hyödyntämällä sementin luonnollista karbonoitumispotentiaalia.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ensimmäinen Carbonaiden teknologiaan perustuva kaupallinen tuote – väliseinäelementti – on nyt jatkuvassa tuotannossa ja kaupallisesti saatavilla maaliskuusta 2024 eteenpäin. Tuotantovaihe on jatkoa elokuussa 2023 käynnistyneelle teolliselle pilotoinnille Hollolassa.

”Olemme innostuneita siitä, että olemme ensimmäinen tehdas maailmassa, joka hyödyntää Carbonaiden kehittämää hiilidioksidin sitomismenetelmää betonituotteiden valmistuksessa. Tämä innovaatio avaa oven kohti hiilidioksidipäästöjen merkittävää vähentämistä ja tuotteidemme hiilijalanjäljen minimoimista. Carbonaiden menetelmä ei ainoastaan sido hiilidioksidia tehokkaasti, vaan myös vähentää sementin käyttöä, mikä on merkittävä askel kohti kestävämpää tuotantoa. Lisäksi tämä menetelmä mahdollistaa entistä laadukkaampien tuotteiden valmistuksen, mikä korostaa sitoutumistamme sekä ympäristöön että innovaatioon.” sanoo Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n toimitusjohtaja Teemu Teno.

Teknologia mahdollistaa korkean jalostusarvon hiilidioksidille betonituotteiden valmistuksessa

Carbonaiden jälkihoitoteknologia ohjaa prosessia asettamalla erilaisia parametreja maksimoimaan sementin vähennykset ja hiilidioksidin varastoinnin betonituotteisiin. Ensimmäisessä tuotejulkaisussa huomattava 40%:n osuus sementtiä pystyttiin korvaamaan CO₂:lla, mikä johti 40%:n vähennykseen sideaineisiin liittyvässä hiilijalanjäljessä. Lisäksi 17% vähennys saavutettiin hiilidioksidin pysyvällä varastoinnilla. Näin ollen ensimmäiset tuotteet ovat erinomainen esimerkki Carbonaiden potentiaalista hyödyntää hiilidioksidin hyötykäyttö- ja varastointipotentiaalia betonituotteissa.

”Olin erityisen iloinen nähdessäni, kuinka Carbonaiden teknologia pystyi merkittävästi pienentämään hiilijalanjälkeä molemmilla tavoilla, parantaen kovettumisprosessin tehokkuutta ja mineralisoimalla hiilidioksidia tehokkaasti karbonaateiksi. Näillä tuotteilla oli mahdollista saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä hiilidioksidikovetukseen optimoiduilla suhteutuksilla, jotka täyttävät EN-197-standardin”, sanoo Tapio Vehmas, Carbonaiden toimitusjohtaja.

Sen lisäksi, että Carbonaiden teknologia parantaa tehtaiden kustannustehokkuutta, se lisää betoninvalmistajien kykyä kohdata rakennusalan muutoksia. Esimerkiksi seossementit ovat tulossa yhä suositummiksi markkinoilla, ja Carbonaiden teknologialla niitä voidaan käyttää samalla tavalla kuin tavallista portlandsementtiä. Carbonaiden kovetusprosessi lisää tuotteiden lujuutta ja homogeenisuutta sekä parantaa tehtaan tuottavuutta lyhentämällä tuotteiden kovettumisaikaa. Yhtiö tavoittelee hiilidioksidikovetetulle betonille samaa tai alhaisempaa hintatasoa normaalin betonin kanssa.

Betoniteollisuus vastaa noin 8 % maailman hiilidioksidipäästöistä ja vuoteen 2050 mennessä betonin tuotantomäärän odotetaan kaksinkertaistuvan, päästövähenemistarpeiden mennessä samalla kohti nettonegatiivisuustavoitteita. Näin ollen betonin valmistajilla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Hiilidioksidin hyötykäyttöön ja varastointiin perustuvien teknologioiden varhaiset omaksujat hyötyvät välittömästi taloudellisesti kustannussäästöistä ja ovat hyvin valmistautuneita tuleviin säädöksiin ja päästöjen vähentämistavoitteisiin.

Lisätietoja:

Carbonaide Oy
Tapio Vehmas, toimitusjohtaja
tapio.vehmas@carbonaide.com
puh. +358 40 591 1589

Rakennusbetoni-ja Elementti Oy
Teemu Teno, toimitusjohtaja
teemu.teno@rakennusbetoni.fi
puh. +358 40 755 6977

Tietoja Carbonaidesta:

VTT:n spinoff-yhtiö Carbonaide tarjoaa hiilidioksidin (CO₂) hyödyntämis- ja varastointiteknologiaa (CCUS) betonielementtiteollisuudelle. Carbonaiden teknologia auttaa betonituotteiden valmistajia vähentämään tuotteissaan käyttämänsä sementin määrää ja hyödyntämään samalla betonituotteiden tarjoamaa pysyvää hiilidioksidivarastoa. Lisätietoja: www.carbonaide.com