AJANKOHTAISTA | 28.6.2023

Consolis Parma ja Betolar kehittivät yhteistyössä vähäpäästöisiä ontelolaattoja

Consolis Parma ja Betolar kehittivät yhteistyössä vähäpäästöisiä ontelolaattoja
Kuva: Janne Mikkilä

Betonielementtien valmistaja Consolis Parma ja materiaaliteknologiayhtiö Betolar ovat tehneet laajan testiohjelman liittyen vähähiilisten ontelolaattojen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Kehitysprojektissa ollaan nyt siirtymässä tuotantovaiheeseen. Betolarin kehittämää Geoprime®-ratkaisua hyödyntäen on mahdollista saavuttaa jopa 75 prosenttia vakiovalmisteisia ontelolaattoja pienemmät päästöt.

Consolis Parma ja Betolar ovat kehittäneet ja testanneet ontelolaattojen valmistuksessa betonia, jossa on hyvin vähän sementtiä. Korvaavia sideaineita käyttämällä betonimassan sementistä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä on vähennetty merkittävästi.

Geoprime®-ratkaisuun perustuvan betoniseoksen ominaisuudet vastaavat normaalia betonia ja testivalut ontelolaattojen valmistuksessa osoittavat sen soveltuvan laajamittaiseen teolliseen tuotantoon.

”Olemme yhdessä Betolarin kanssa toteuttaneet useita teollisen mittakaavan tuotantotestejä erilaisilla ontelolaattatyypeillä. Testeissä on validoitu tuotantomahdollisuudet ontelolaattojen valmistamiseksi erittäin vähäisillä sementtimäärillä. Testitulokset ovat niin lupaavia, että tällaisen rakenteellisen tuotteen valmistaminen jopa miltei kokonaan ilman sementtiä on täysin mahdollista”, sanoo toimitusjohtaja Hannu Tuukkala Consolis Parmalta.

Vähähiilisen ontelolaatan kehitysohjelmassa siirrytään nyt laboratorio- ja tehdastestivaiheesta pilotoimaan vähähiilisiä ontelolaattoja aidoissa koekohteissa.

Rakennusyhtiö YIT on ottanut askeleen kohti vähähiilistä rakentamista ja siirtynyt käyttämään pääosassa Suomen asuntotuotantoa PARMA GreenTM -teknologiaan perustuvia Parman vähähiilisiä ontelolaattoja. Vähähiiliset ontelolaatat ovat YIT:n ja Consolis Parman yhteisen tuotekehityksen tulosta. YIT on kiinnostunut testaamaan myös uusia, aiempaa vähähiilisisempiä ontelolaattoja.

Lue asiasta lisää:

www.parma.fi >>
www.betolar.com >>

Lisätietoja:

Hannu Tuukkala, toimitusjohtaja, Consolis Parma, puh. 050 598 9292, hannu.tuukkala@consolis.com
Janne Rauramo, EVP, strategiset kumppanuudet, Betolar Oyj, puh. 050 475 4900, janne.rauramo@betolar.com
Maija Taimi, viestintäjohtaja YIT, puh. 050 487 1561, maija.taimi@yit.fi