AJANKOHTAISTA | 12.10.2023

Julkisivuremontti 2023 -kilpailu ratkennut – Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus voitti

Julkisivuremontti 2023 -kilpailu ratkennut – Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus voitti
Helsinkiläisen Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus voitti Julkisivuremontti 2023 -kilpailun. (Kuva kilpailuehdotusmateriaalista).

Helsinkiläisen Asunto Oy Euran kokonaisuudessaan onnistunut perinnejulkisivukorjaus voitti yhdeksännen kerran järjestetyn Julkisivuremontti 2023 -kilpailun. Toisen palkinnon sai tamperelainen As Oy Kaskitie 11-15 ja kolmannen palkinnon helsinkiläinen As Oy Pitäjänmäentie 17. Voittajat julkistettiin Kiinteistö 2023 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

”Julkisivuremontit ovat tyypillisesti haastavia niin suunnittelun kuin toteutuksen osalta, jotta löydetään oikeat korjaustavat ja -menetelmät. Lisäksi oman haasteensa tuo osakkaiden ja asukkaiden huomioiminen. Voittaneissa kohteissa esille tulleet haasteet oli onnistuttu selvittämään ammattitaitoisesti sekä osakkaita ja asukkaita kuunnellen”, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen toteaa kilpailuehdokkaista.

As Oy Euran julkisivu alkuperäiseen asuun vuosikymmenten jälkeen

Helsinkiläisen Asunto Oy Euran julkisivuremontissa tehtiin erinomaisen hieno perinnejulkisivukorjaus, jossa onnistuttiin palauttamaan 1920-luvun arkkitehtuuri, ilme ja tunnelma vuosikymmenten jälkeen. Rapatun julkisivun, ikkunoiden ja vesikaton korjaustavat oli sovitettava Sr-2 -suojelumerkintään, mikä velvoitti käyttämään julkisivukorjaamisessa mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä muotoja, materiaaleja ja värisävyjä. Julkisivu palautettiin ”moderneilla” korjausmenetelmillä ja materiaaleilla alkuperäiseen asuunsa vuosikymmenten jälkeen, mikä oli myös osakkaiden ja asukkaiden yhteinen tahtotila. Kokonaisvaltainen korjaushanke suunniteltiin huolellisesti ja siihen saatiin erinomaisesti perinnekorjauksen hallitsevat suunnittelijat ja urakoitsija. Hanke oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut, hallituksen ja isännöitsijän yhteistyö ja toiminta aktiivista ja osakkaat ja asukkaat hyvin hankkeen tavoitteisiin osallistaen.

As Oy Kaskitie 11-15 julkisivut uusittiin arkkitehtuuri säilyttäen

Tampereella As Oy Kaskitie 11-15:n julkisivukorjaus edustaa haasteellisen tiiltä ja betonia yhdistäneen julkisivun innovatiivista ja kokonaisuutena hyvin hallittua korjausta. Vanha betonipalkkien ja -pilarien varaan toteutettu alkuperäinen tiilimuuraus korjattiin uudenlaisena, levyrappauksen ja tiililaatan yhdistävänä tuulettuvana julkisivuratkaisuna. Huolellisen suunnittelun tuloksena syntyi kokonaistaloudellinen, energiatehokas, arkkitehtuuria säilyttävä ja asumisviihtyisyyttä parantava lopputulos.

Tamperelaisen As Oy Kaskitie 11-15 sai toisen palkinnon innovatiivisesta tiilijulkisivukorjauksesta. (Kuva kilpailuehdotusmateriaalista)

As Oy Pitäjänmäentie 17 päivitettiin uudelle aikakaudelle

Helsinkiläisen As Oy Pitäjänmäentie 17:n julkisivuremontissa yhdistyivät ansiokkaasti erikoinen hirsirunkorakenne, alkuperäisen arkkitehtuurin vaaliminen entisen ulkoasun ja yksityiskohtien palauttamisella, energiatehokkuuden parantaminen ja asumisviihtyisyyden parantaminen. Kokonaisuutena ottaen hallitusti ja osakkaat sekä asukkaat huomioiden läpiviety korjaushanke, jolla vuonna 1934 valmistunut asuinkerrostalo siirtyi uudelle aikakaudelle.

Helsinkiläisen As Oy Pitäjänmäentie 17:n julkisivuremontti on esimerkki julkisivuremontissa, jossa vaalittiin alkuperäistä arkkitehtuuria entisen ulkoasun ja yksityiskohtien palauttamisella. (Kuva kilpailuehdotusmateriaalista)

Korjausrakentamistietoutta vahvistettava

”Suunnitelmallinen kiinteistönpito ja oikea-aikainen korjaaminen ovat avainasemassa, kun rakennuksia ylläpidetään. Taloyhtiöissä on edessä korjausrakentamisen piikki. Samalla, kun talossa tehdään suuria remontteja, asumisen laatutasoa ja energiatehokkuutta olisi järkevää parantaa. Alan tutkimus- ja kehitystoimintaa ja korjausrakentamisen koulutusta kaikilla tasoilla pitäisi pikaisesti lisätä. Korjausneuvontaa ja korjaamista sekä ylläpitoa koskevaa tietoa tulisi olla entistä paremmin saatavilla. Asukkaiden, kiinteistönomistajien ja isännöitsijöiden sekä julkisten päättäjien tietoisuutta korjausvelan ja sen kasvun vaikutuksista pitää lisätä”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi Rakennustuoteteollisuus RTT:n edustajana kilpailun tuomaristossa.

”Rakennukset tulee rakentaa pitkäikäisiksi, kestämään peruskorjaukset ja tarvittaessa myös toiminnan muutokset. Kestävä korjausrakentaminen ylläpitää ja jatkaa rakennusten käyttöikää, mahdollistaa muuntojoustavia ratkaisuja niin toiminnallisuuden kuin rakenteidenkin osalta. Julkisivuyhdistyksen tavoitteena on toimissaan edistää teknisesti laadukasta ja esteettisesti korkeatasoista julkisivurakentamista ja korjaamista”, Koivisto painotti.

Seuraava kilpailu kahden vuoden päästä

Julkisivuyhdistys – JSY ry on järjestänyt Julkisivuremonttikilpailun yhteistyössä Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA Ry:n ja Suomen Messusäätiön kanssa, jolta on saatu 3 000 euron palkintoraha jaettavaksi palkittaville taloyhtiöille. Tuomaristossa on ollut edustus myös Suomen Isännöintiliitosta ja Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Voittajat saavat rahapalkinnon lisäksi kunniakirjan ja seinälaatan kiinnitettäväksi taloyhtiön seinään muistuttamaan hienosta onnistumisesta.

Tuomaristoon kuuluivat Julkisivuyhdistyksen edustajina

  • Stina Hyyrynen, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, kehityspäällikkö, A-Insinöörit Suunnittelu Oy
  • Tomi Hautakangas, toimitusjohtaja, ARK:sto Ky
  • Maritta Koivisto, päätoimittaja, arkkitehti SAFA, Rakennustuoteteollisuus RTT ry
  • Riina Takala-Karppanen, Julkisivuyhdistyksen sihteeri, toimittaja, Viestintäpalvelu Kahvimaa Oy
  • sekä
  • Arto Krootila, DI, Consitor Oy, AKHA Ry
  • Eino Rantala, tietokirjailija, tekn.tri, rakennusneuvos, Ekosto Oy, AKHA Ry
  • Mia Koro-Kanerva, toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
  • Jari Virta, TkT, rakennustekninen kehityspäällikkö, Kiinteistöliitto Uusimaa

Edellisen kerran Julkisivuremontti-palkinto jaettiin vuonna 2021. Seuraava kilpailu järjestetään vuonna 2025.

Lisätietoja kilpailusta:

Maritta Koivisto
puh. 040 900 3577
maritta.koivisto@rakennusteollisuus.fi

Stina Hyyrynen
puh. 040 662 4232
stina.hyyrynen@ains.fi

Tiedote ja kohdekohtaiset perustelut sekä valokuvat ovat ladattavissa:

https://julkisivuyhdistys.fi/uutishuone/ajankohtaista/8057/
https://julkisivuyhdistys.fi/kilpailut/julkisivuremontit/

Media-aineistosta lisätietoja:

Riina Takala-Karppanen
040 502 1769
sihteeri@julkisivuyhdistys.fi