AJANKOHTAISTA | 9.12.2022

Kolmossementistä saatiin hyviä kokemuksia Herttoniemen kesävaluissa

Kolmossementistä saatiin hyviä kokemuksia Herttoniemen kesävaluissa
Kuva: Jari Härkönen

Asunto Oy Helsingin Paratiisilinnun väestönsuojatilojen seinä- ja holvivalut toteutettiin kesäkuussa Betsetin vähähiilisellä GWP.70 C 25/30 -lujuusluokan betonilla, jonka raaka-aineena käytettiin ympäristöystävällistä Kolmossementtiä.

Betset-yhtiöiden laatu- ja myyntipäällikkö Jussi Sarronlahti pitää tärkeänä, että betonituotantoa kehitetään kohti entistä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. – Kolmossementin avulla pystyimme vähentämään holvivaluissa käytetyn betonin hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia, Sarronlahti kertoo.

Työstettävyyden, valettavuuden ja pumpattavuuden osalta eroa normaalilla reseptillä valettavaan betoniin ei ollut. Valun aikana seurattiin tarkasti massan laatua. – Kolmossementin lujuudenkehitys on melkein samankaltaista kuin perinteisellä betonireseptillä valmistetulla tuotteella. Viikon kuluttua valusta lujuuden osalta ollaan jo aika lailla tasoissa ja kuukauden kohdalla Kolmossementillä sitä alkaa olla hieman enemmän, sanoo Sarronlahti.

Holvivalun lujuudenkehitystä seurattiin valuun asennetuilla loggereilla, jotka tallensivat betonin lämpötilatiedot valua seuranneina vuorokausina. Lämmönkehityksen ja reseptin avulla voitiin arvioida rakenteen lujuuden kehitystä ja sen perusteella muotti päästiin purkamaan kolmen vuorokauden kohdalla.

Finnsementti Oy:n asiakastukipäällikkö Sini Ruokonen on tyytyväinen Kolmossementin saamasta hyvästä palautteesta. Paratiisilinnun valujen onnistuminen on osoitus siitä, että ympäristöystävälliseltä tuotteelta löytyvät kaikki betonille tärkeät ominaisuudet. – Työmaalta saadun palautteen perusteella voidaan todeta, että Kolmossementillä pystytään valmistamaan rakenteita kesäolosuhteissa samalla tavalla kuin muillakin sementeillä.

Lisätietoja

Betset-yhtiöt
Jussi Sarronlahti
p. 040 3434 369

Finnsementti Oy
Sini Ruokonen
p. 050 415 3311