AJANKOHTAISTA | 4.3.2022

Kolmossementti vie ympäristöloikkaan

Vesa Ville Mattila, toimittaja

Kolmossementti vie ympäristöloikkaan
Kolmossementti on muita sementtilaatuja ympäristöystävällisempi tuote. Kuva: Finnsementti Oy

Finnsementin uudessa Kolmossementissä yhdistyvät pieni hiilijalanjälki, hyvä työstettävyys ja korkea loppulujuus. Betoninvalmistajille se tarjoaa tilaisuuden ympäristöloikkaan.

Loppukesällä 2021 Finnsementti toi markkinoille uudenlaisen tuotteen. Kyseessä on CEM III/A 52,5 L -luokan Kolmossementti – muita sementtilaatuja selvästi ympäristöystävällisempi tuote.

Kolmossementin yhtenä raaka-aineena käytetään teollisuuden sivutuotteena syntynyttä masuunikuonaa. Uusi sementti sisältää 40–46 prosenttia kuonaa, joka seosaineena korvaa sementtiklinkkeriä, sementin suurinta päästölähdettä.

– Vaikka Kolmossementti sisältää paljon seosaineita, se on betoniteknisesti erinomainen tuote. Masuunikuona nostaa loppulujuutta, mutta myös alentaa lämmön tuottoa ja parantaa betonin tiiveyttä, sanoo Finnsementin myyntipäällikkö Iiro Aro.

Hyvät ominaisuudet kertautuvat

Finnsementin kaikki kotimaiset sementit ovat vähäpäästöisiä. Kolmossementin hiilijalanjälki jää silti noin neljänneksen pienemmäksi kuin esimerkiksi Oiva-sementin. Kolmossementtiin perustuvien betonireseptien hiilidioksidipäästöt ovat jopa 40 prosenttia alhaisempia kuin CEM I -sementtiin perustuvien.

– Korkean loppulujuuden lisäksi uutuustuotteellamme on pieni vedentarve, mikä mahdollistaa sementtimäärän vähentämisen betonireseptissä, Aro muistuttaa.

Kolmossementin pitkään jatkuvaa lujuudenkehitystä voidaan hyödyntää kasvatettaessa betonin arvosteluikää. Tämän ansiosta kuutioon betonia riittää pienempi määrä sementtiä. Samalla myös päästöjen pienentyminen kertautuu.

Kolmossementin ansiosta betoninvalmistajat voivat tosissaan haastaa muut rakennusmateriaalit ja ottaa rakentamisessaan ympäristöloikan. Kun koko rakennuksen elinkaari otetaan huomioon, nousee Kolmossementtiä käyttävä betonirakenne ekotehokkaammaksi kuin monet muut rakennusmateriaalit.

Koko rakentamisen ketju kiinnostunut

Vähähiiliset sementit ja betonit ovat rakentamisen valtavirtaa nyt ja jatkossa.

Betoniteollisuuden lisäksi Kolmossementti kiinnostaa koko rakentamisen ketjua. Hyvä kemiallinen kestävyys laajentaa suunnittelun mahdollisuuksia, sillä kuonajauhe parantaa betonin tiiveyttä. Tiivis betonirakenne taas kestää hyvin esimerkiksi kloridi- ja happorasituksia.

– Kolmossementti on teknisesti erinomainen, kustannustehokas ja mahdollistaa vähähiilisen betonin valmistuksen. Viimeksi mainittu korostuu betonin vähähiilisyysluokittelussa, Aro arvioi. – Lisäksi hyvä pakkautuvuus ja tavallista pienempi härmehtiminen ovat tuotepuolella isoja etuja.

Kolmossementti on nyt Finnsementin nopeimmin myyntiään lisäävä tuote. Kevään 2022 aikana sen tuotantokapasiteetti kasvaa huomattavasti.

Kolmossementti lyhyesti:

  • korkean 52,5-lujuusluokan CEM III -masuunikuonasementti
  • sisältää masuunikuonaa 40–46 %
  • 2 vuorokauden lujuus noin 21 MPa, 28 vuorokauden keskimäärin 59 MPa
  • soveltuu käytettäväksi AKR I- ja II-luokan kiviaineksen kanssa
  • hiilidioksidipäästö jopa 40 % pienempi kuin portlandsementtien

Artikkeliin liittyviä aiheita