AJANKOHTAISTA | 22.4.2024

Lahden kaupunginteatterin teatteritalo valittiin modernin arkkitehtuurin merkkiteosten joukkoon

Lahden kaupunginteatterin teatteritalo valittiin modernin arkkitehtuurin merkkiteosten joukkoon
Kuva: Emmi Nummela

Lahden teatteritalo perustuu vuonna 1973 järjestettyyn kilpailuun, jonka voitti arkkitehti Pekka Salminen ehdotuksellaan ”Moi lahtelaista”. Teatteri sijoitettiin Paavolaan vanhalle työläisalueelle, joka purettiin kulttuurikeskuksen tieltä. Teatteri valmistui vuonna 1983 ja se palkittiin Vuoden Betonirakenne 1982 -palkinnolla.

Arkkitehdin lähtökohta oli rakennuksen toiminnallisuus ja epämuodollisuus. Lahden teatterin taustalla näkyy Salmisen tutustumismatka osittain kaupalliseen Lontoon Royal National Theatreen. Sen monikäyttöisyys ja betoniarkkitehtuuri olivat Lahden teatterin esikuvat.

Rakennuksesta tuli kokonaistaideteos, jonka yhteydessä on viitattu jugendiin. Valon ja varjon mystiikka, materiaalit, erityisesti arkkitehdin uudeksi luonnonkiveksi kuvaama betoni, sisustuksen rikkaat yksityiskohdat, kalustuksen luonnonmuodot ja värit tuovatkin mieleen 1900-luvun alun taiteen.

Teatterissa on kolme näyttämöä ja sinne mahtuu noin 1000 katsojaa. Vakituisen henkilökunnan määrä on noin 90, josta taiteelliseen henkilökuntaan kuuluvat teatterinjohtaja, dramaturgi, kaksi skenografia, kapellimestari, muusikko sekä 20 näyttelijää. Teatterinjohtajana aloitti Lauri Maijala 1.1.2024.

Docomomo Suomi Finland ry valitsi vuoden 2023 lopulla Lahden kaupunginteatterin teatteritalon modernin arkkitehtuurin merkkiteosten joukkoon.

Docomomo International on 1988 perustettu kansainvälinen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö. Järjestöön kuuluu noin 70 paikallisosastoa kaikista maanosista.

Docomomo Suomi Finland ry toimii modernin arkkitehtuurin asiantuntijaorganisaationa Suomessa. Se välittää tietoa ja pitää yllä kansainvälisiä yhteyksiä koskien omaa aihepiiriään. Keskeisin toiminnan osa on merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoiman ylläpitäminen. Valikoimassa on tällä hetkellä lähes 90 kohdetta ja kokonaisuutta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja:

Docomomon Suomen osaston puheenjohtaja Jonas Malmberg,
puh. 040 567 5600, docomomo.fi
Lähde: tutkija Riitta Niskanen

Lahden kaupunginteatteri
Jetta Kuitunen

tiedottaja
puh. 050 3836540
Lahden kaupunginteatteri