AJANKOHTAISTA | 9.12.2022

Lujabetonin tehdas sai ensimmäisenä Suomessa vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatin

Lujabetonin tehdas sai ensimmäisenä Suomessa vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatin

Lujabetoni Oy:n Helsingin tehdas on ensimmäinen betonitehdas, jolle Kiwa Inspecta Sertifiointi Oy on myöntänyt Vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaatin.

BY-Vähähiilisyysluokitus on vapaaehtoinen, kansallinen menetelmä betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Luokituksen tarkoituksena on luoda alalle tuotemerkeistä riippumaton yhtenäinen tapa kuvata erilaisia vähähiilisiä betonilaatuja. Helsingin tehtaan saama sertifikaatti oikeuttaa Lujabetonin nyt virallisesti tarjoamaan ja toimittamaan asiakkaille vähähiilibetonia, jonka luokitus on yhteisesti sovittu.

– Betoniyhdistyksen vähähiilisertifikaatti on käytännössä paras menetelmä selkeyttämään alan toimintatapoja, siksi halusimme olla heti tukemassa ja ohjaamassa alaa kyseiseen suuntaan. Samalla olemme todenneet, että kyseinen menetelmä ja sertifikaatti ovat käytännössä paras tapa osoittaa toimintamme taso, kertoo kehityspäällikkö Tuomo Kovanen Lujabetonilta.

Alkutarkastuksen lisäksi Kiwa Inspecta sertifiointi tarkastaa jatkossa kahdesti vuodessa tehtaan toiminnan. – Tarkastuksien yhteydessä osoitamme toimintamme olevan vähähiilisertifikaatin myöntämisen ehtojen mukaista, sanoo Tuomo Kovanen.

BY-Vähähiilisyysluokituksella on saatu alalle yhteiset pelisäännöt, jolloin eri toimijoiden vertailu tulee yhtenäisemmäksi ja mahdolliseksi Sertifiointimenettelyn ansioista tilaaja ja rakentaja tietävät tarkalleen, millaista betonia kohteeseen toimitetaan ympäristö huomioiden. Tilaaja voi asettaa kohde- tai rakennekohtaisesti betonille vähähiilisyysluokan ja betonin toimittaja voidaan kilpailuttaa normaaliin tapaan. Menetelmän avulla tilaaja voi valita rakenteeseen vähähiilisemmän betonin ilman, että kilpailua rajoitetaan.

– Vähähiilibetonien käyttäminen vaatii niin toimittajilta kuin työmailta uuden opettelua. Kannatamme hallituin askelin siirtymistä kohti vähähiilisiä betoneita, Kovanen opastaa. Lujabetonin Oulun valmisbetonitehtaalla on pidetty alkutarkastus lokakuussa ja haettu vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaattia. Lujabetoni on ilmoittanut hakevansa vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaattia useimmille valmisbetonitehtailleen.

Myös monet muut valmisbetonia valmistavat yritykset ovat valmistautuneet hakemaan vähähiilisen betonin valmistuksen sertifikaattia.

Yhteystiedot, Lujabetoni Oy
kehityspäällikkö Tuomo Kovanen
tuomo.kovanen@luja.fi
p. 044 585 2206

Lisätietoa BY-Vähähiilisyysluokituksesta:
https://vahahiilinenbetoni.fi