AJANKOHTAISTA | 13.3.2024

Pirkan kivi -veistos toimii porttina Pirkkalan keskustakorttelissa

Pirkan kivi -veistos toimii porttina Pirkkalan keskustakorttelissa
Taiteilija Pauno Pohjolaisen veistos ´Pirkan kivi -teos on valmistettu betonista ja teräksestä.

Pirkkalaan Suupan alueelle on rakentunut keskustakortteli, jossa sijaitsee asuintaloja ja liiketilaa. Alueen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy ja rakentanut Lujatalo Oy. Alueen keskelle ´Tiimaksi´ nimettyyn punaiseen taloon sijoittuu kunnan toimitiloja ja kokoustiloja, joita voivat käyttää myös pirkkalalaiset yhdistykset ja järjestöt.

Kokonaisuus on rakentunut vanhalle kunnanviraston tontille. Korttelin aukio luovutettiin Pirkkalan kunnalle kesäkuussa 2023. Kokonaisuuteen kuuluu myös Lujatalon aukiolle tilaama ympäristötaideteos, taiteilija Pauno Pohjolaisen veistos ´Pirkan Kivi´. Teos käy vuoropuhelua punaisen hallintorakennuksen kanssa.

Taiteilija Pohjolainen kertoo, että teoksen on tarkoitus toimia eräänlaisena porttina, ´riemukaarena ´korttelin aukiolla. Teos kuvaa symbolisesti isoa lohkaretta, joka väistyy syrjään avaten aukon sisään- ja uloskäynnille. Dualistisesti kuitenkin aukko samalla haukkaa puolestaan palan siirtyvästä lohkareesta. Teoksen nimi Pirkan kivi viittaa Mahlamäki-Lahdelman arkkitehtitoimiston suunnitelmaan. Arkkitehtitoimisto kutsui taiteilija Pauno Pohjolaisen tekemään taideteosehdotuksen mukaan kilpailusuunnitelmaansa.

Teos pohjautuu metaforaltaan Pirkkalan Tursiannotkoon ja rauta-aikaiseen kyläraittiin. Tämän rauta-aikaisen kylänraitin arkeologisissa kaivauksissa on ensimmäistä kertaa Suomessa löydetty tulisija, jota kerrotaan käytetyn ruoanvalmistuksen lisäksi myös asuinsijan lämmittämiseen. Veistoksen punainen ´kuuma lohkare on värisävyltään sama kuin keskellä korttelia sijaitsevan punaisen rakennuksen väritys. Teoksen punainen paasiosa on toteutettu teräsbetonista muottiin valamalla Lujabetonin Siilinjärven tehtaalla. Musta osa on maalattua teräslevyä.”

Suomen Taideakatemiasta valmistunut ja merkittävän uran kuvataiteilijana tehnyt taiteilija Pauno Pohjolainen on toteuttanut urallaan useita julkisia taideteoksia. Pohjolaisen teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valtion, Kuopion ja Oulun taidemuseoitten, Saastamoisen säätiön sekä Halosten museosäätiön kokoelmissa. Pohjolainen on palkittu Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 2005.

Lisätietoja:

Pauno Pohjolainen
+358 44 36 12 949
e-mail: pauno.pohjolainen@gmail.com
www.paunopohjolainen.net