Betonitaide | NRO 2/2021

Lahti sai betonisen ”Kylän Portin”

Akseli Leinonen, taiteilija | Pertti Kukkonen, kuvanveistäjä, Betonipallas Oy

Lahti sai betonisen ”Kylän Portin”
Kuva: Pertti Kukkonen

Lahden kaupungin vuonna 2020 järjestämän taidekilpailun voitti Akseli Leinosen ehdotus ”Kylän Portti”. Sen valmistus ja asennus toteutui harvinaisen nopeasti ja jo toukokuussa 2021 teos pystytettiin Lahden Viiskulman aukiolle.

Kylän portti -ehdotus voitti ensimmäisen sijan Lahden kaupungin vuonna 2020 järjestämässä taidekilpailussa. Viiskulman aukiolle haettiin kilpailussa elämyksellistä elementtiä, joka opastaa läheisyydessä sijaitsevaan Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaan. Suunnittelukilpailussa teoksen ympäristöystävällisyys oli myös tärkeä kriteeri.

Teos tutkii ihmisen suhdetta rakentamaansa kaupunkiympäristöön, sekä luonnon roolia tässä näkymässä. Portti kyteytyy ympäröivään kaupunkirakenteeseen ja toimii erilaisia tiloja rajaavana elementtinä. Samalla teos rakentaa dialogisen yhteyden rakennetun ympäristön ja Olavi Lanun luontoon sulautuvan sanattoman veistotaiteen kanssa.

Teos on 6 metriä korkea, 10 metriä leveä ja painaa yli 50 tonnia. Se on valmistettu tehtaalla kuudesta elementistä, joiden pintaa on eri tavoin ”kulutettu” ja rikottu. Värjäyksessä on käytetty Umbra-patinamenetelmää sävykkään punaruskean värin aikaansaamiseksi.

Teos toteutettiin yhteistyössä Vihdin Betonin ja Betonipallaksen kanssa, joilla kummallakin on pitkä kokemus ja yhteistyö taideteosten ja muiden esteettisesti vaativien betonirakenteiden toteuttajana. Teoksen muotit valmistettiin vanerista ja sen ”rikkoutuneet” kohdat toteutettiin polystyreenistä muotoilluilla kappaleilla. Teoksessa kierrätettiin muusta betonituotannosta ylijääneitä betonikappaleita, joita voi nähdä myös teoksen pinnassa.

Pintahidastimina kokeiltiin erilaisia sokeripitoisia nesteitä, kuten Coca Colaa, jolla saatiin luotua vaikutelma kuluneisuudesta. Valun yläpinta painepestiin ennen betonin kovettumista, jolloin myös siihen saatiin elävää vaihtelua.

Kylän portti

Kylän portti
Kuva: Pertti Kukkonen

Osoite: Viiskulman aukio, Lahti
Tilaaja: Lahden Kaupunki
Suunnittelu: Akseli Leinonen
Rakennesuunnitelmat: Akseli Rosqvist
Elementtien valmistus ja asennus: Vihdin Betoni Oy
Urakointi ja betonikonsultointi: Pertti Kukkonen/ Betonipallas Oy

Artikkeliin liittyviä aiheita