Rakennukset | NRO 4/2021

Veistoksellinen Tikkurilan kirkko ihmisten keskellä

Leena-Kaisa Simola, toimittaja

Veistoksellinen Tikkurilan kirkko ihmisten keskellä
Kuva: Tuomas Uusheimo

Kestävä Kivitalo 2021 -palkinnon saanut ”Kirkko keskellä kylää” sopii täysin Tikkurilan uuteen kirkkoon. Se sijaitsee vanhan, puretun kirkon paikalla vastapäätä Vantaan kaupungintaloa ja lähellä rautatieasemaa. Arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Arhitecturen suunnittelema uusi kirkko vihittiin käyttöön tammikuussa 2021. Kohde on esitelty myös laajasti Betoni 2-2021 lehdessä sivuilla 12–27.

– Kirkko keskellä kylää oli tilaajan tavoite hankkeelle. Rakennus sijoittuu osaksi tiivistä korttelia, mutta haasteeksi muodostui tasapaino näkyvyyden ja mittakaavan kanssa. Lopputulokseksi muotoutui veistoksellinen ratkaisu viistottuine kattoineen, joka antaa kirkolle vahvan läsnäolon Tikkurilan aukion laidalla, toteaa kirkon pääsuunnittelija arkkitehti SAFA Anssi Lassila. Pitkäikäisyys ja kestävyys olivat keskeisiä tavoitteita kirkon suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tiili on materiaalina pitkäikäinen ja kestävä, ja rakennusta voi ajan kuluessa myös korjata vaihtamalla tiiliä tarpeen mukaan

– Tavoitteena oli luoda rakennus, joka kestää 200 vuotta. Tiili on materiaalina pitkäikäinen ja kestävä, ja rakennusta voi ajan kuluessa myös korjata vaihtamalla tiiliä tarpeen mukaan. Niinpä tiili oli luonteva materiaalivalinta kestävyyden vuoksi ja myös siksi, että se luo jatkumon ympäröivän kaupunkirakenteen kanssa, Lassila toteaa. Kirkkoa on helppo lähestyä, mikä on ollut yhtenä tavoitteenakin.

– Otimme kirkon suunnittelussa mukaan palvelumuotoilun idean. Kysyimme seurakuntalaisilta, mitä he haluavat uudelta kirkolta. Esiin nousi ihan perusasioita: paikka, johon on helppo tulla ja yhteinen olohuone, kertoo kirkkoherra Janne Silvast. Hän vastasi kirkkohankkeen kokonaisohjauksesta.

– Kirkko on osa korttelia, jossa on myös asuinrakennuksia, ja itse kirkkorakennuksen käytön kynnys on matala. Sen yhteydessä on avoin kahvila, Pienten paikka lapsiperheille sekä monipuolinen kirjo toimisto- ja työtiloja sekä kokoustiloja niin kerhotoimintaan kuin diakoniatyön tarpeisiin. Kirkkorakennus ja siihen liittyvä toimistosiipi on molemmat suunniteltu siten, että tilat ovat joustavasti muunneltavissa erilaisten tarpeiden mukaan, Anssi Lassila kertoo.

Veistoksellinen Tikkurilan kirkko on osa tiilirakenteista korttelia. Kuva: Tuomas Uusheimo

Tiiltä, betonia ja puuta

Tikkurilan kirkon polveilevat erikokoiset ikkuna-aukotukset ja kauniisti kirjailtu julkisivumuuri tekevät julkisivusta ilmeikkään ja samalla kiinnostavan. Tiiliverhouksessa on käytetty erivärisiä tiiliä taiteen tavoin ja osaan tiiliä on istutettu ajatuksia herättäviä mietelauseita. Katon ulkoverhouksena käytetty keraaminen paanumainen kattotiili täydentää aitona luonnonmateriaalina kokonaisuutta.

– Rakennus muodostaa ilmeeltään yksiaineisen kokonaisuuden. Tiilen avulla oli mahdollista toteuttaa detaljiikaltaan rikas ja moni-ilmeinen julkisivu yhdestä materiaalista. Näin minimoitiin myös erilaiset rakenteelliset liittymäkohdat, mikä osaltaan edistää rakennuksen kestävyyttä, Lassila sanoo.

Kirkon kantavat pystyrakenteet on tehty pääosin paikalla valaen. Ala- ja välipohjat ovat ontelolaattoja. Kirkkosalin kantavat kattorakenteet ovat terästä, muut yläpohjarakenteet ovat puuta.

Sisäinteriööri on betonin ja puun yhteiseloa. Pääkirkkosalin paksut paikalla valetut lautamuottipintaiset betoniseinät ovat askeettisen puhuttelevat.

– Kirkkosalin korkeat ja paksut ulkoseinät olivat toteutuksen kannalta vaativia muun muassa muottikaluston takia. Vinosti auringonvalon suuntaisesti tehtävien ikkuna-aukkojen sijaintimittojen esittäminen suunnitelmissa oli myös haasteellista. Tietomallin avulla se kuitenkin onnistui, kertoo rakennesuunnittelija Matti Saarikoski.

Betonin ja puun vuoropuhelu sisääntulohallissa on oivallinen esimerkki siitä, miten eri materiaaleja voidaan yhdistellä niin, että lopputulos on harmoninen ja samalla näyttävä.

Anssi Lassilan mukaan tiili on perinteinen kirkkorakentamisessa käytetty materiaali niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Sen myötä Tikkurilan uusi kirkko liittyy osaksi tiilikirkkojen rikasta jatkumoa.

– Itse pidän tiilestä kirkon julkisivumateriaalina erityisesti myös sen materiaalin tunnun ja elävän pinnan vuoksi. Tiili tuo kirkkorakennukseen lämpöä ja luonnetta sekä muistuttaa hienovaraisine värivaihteluineen elämän rikkaista sävyistä. Se sietää myös ikääntymistä ja patinaa monia muita materiaaleja luontevammin, Lassila sanoo.

Lisätietoa kohteesta: www.kivitalo.fi

Lisätietoja Kestävä Kivitalo -palkinnosta:

https://www.kivitalo.fi/ajankohtaista/kestava-kivitalo-palkinto/

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Vuoden 2021 palkinnon saivat Tikkurilan kirkko sekä Turussa sijaitsevan Kurjenlinnan sairaala-alueen kehittäminen ja peruskorjaus.

Aikaisemmin on palkittu mm. seuraavien kohteiden toteuttajat:
As Oy Toppilan Punainen Mylly, Turun Telakkaranta, Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14, As Oy Helsingin Arabiankatu 4, As Oy Helsingin Kuunari, As Oy Helsingin Tervapääskynen, As Oy Ratinanranta Tampere, Kuopion Keilankannan paikallarakennetut asuintalot, As Oy Oulun Etumasto, Katajanokan Mastokadun kortteli, As Oy Tampereen Charlotta, Siilinjärven Vuorelan kivirakenteinen asuinalue, Tampereen Onkiniemi ja Vantaan Kartanonkoski.

Kestävä Kivitalo -ryhmän yhteistyöyritykset ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Betoniteollisuus ry, Celsa Steel Service Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Finnsementti Oy.

Tikkurilan kirkko

Tikkurilan kirkko
Kuva: Hannu Rytky

Osoite: Asematie 12, Vantaa
Valmistumisvuosi: 2021
Bruttopinta-ala: 3 550 m2
Rakennuttaja (tilaaja ja käyttäjä): Vantaan seurakuntayhtymä
Arkkitehti ja pääsuunnittelu: OOPEAA, pääsuunnittelija Anssi Lassila, projektiarkkitehti Iida Hedberg
Rakennesuunnittelu: Afry Finland Oy, Matti Saarikoski ja Jarno Kolehmainen
Rakennuttajakonsultti: Boost Brothers Oy, Matti Sivunen
Urakoitsija: Lujatalo Oy

Artikkeliin liittyviä aiheita