Betonijulkisivut, Rakennukset | NRO 2/2022

Julkisivuremontti 2021 -kilpailu: 2. palkinto As Oy Tammelan Keskus, Tampere

Betoni-toimitus

Julkisivuremontti 2021 -kilpailu: 2. palkinto As Oy Tammelan Keskus, Tampere
Kuva: Marjo Lalli

As Oy Tammelan Keskuksen julkisivuremontin toteuttaminen on hyvä esimerkki osallistuvasta ja aktiivisesta hallitustyöskentelystä. Korjaushankkeen eri vaihteet on kilpailutettu, taloyhtiö valvonut tarkasti hankkeen etenemistä ja neuvotellut tarvittaessa teknisistä ratkaisuista ja niiden kustannuksista. Näiden ansiosta esimerkiksi lisä- ja muutostöiden osuus kustannuksista on poikkeuksellisen pieni.

Suunnittelu- ja toteutusvaiheessa taloyhtiö on voinut tukeutua ammattitaitoiseen suunnittelutoimistoon, joka on kehittänyt toimivan konseptin taloyhtiöiden korjaushankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

70-lukulaisesta tammelalaisesta kerrostalosta on tullut onnistuneen julkisivukorjauksen ansiosta alueen muista kerrostaloista sopivalla tavalla omaleimainen, julkisivuiltaan kirkastunut ja remontilla energiantehokkuuttaan parantanut kerrostalo.

Korjaustavoille käyttöikätarkastelu

As Oy Tammelan Keskus on vuonna 1973 valmistunut kerrostalo, jonka julkisivu huoltomaalattu kertaalleen vuonna 1993. Julkisivun kuntoa oli tutkittu kahdesti ja sen perusteella käynnistetty hankesuunnitteluvaihe.

Hallituksen vaihduttua uusi hallitus ryhtyi aktiivisesti viemään korjaushanketta eteenpäin. Se teetti tunnetulla suunnittelutoimistolla aikaisemmin tehtyjen kuntotutkimusten ja hankesuunnitteluvaiheen pohjalta yhteenvedon, jossa esitettiin erilaiset korjausvaihtoehdot ja kustannukset. Hallituksen kannaksi yhteenvedon perusteella oli teettää betonielementtijulkisivuille raskas peittävä korjaus. Lämmöneristystä parantavaa ja ohuteristerappauksella tehtävää peittävää korjausta puolsi sekin, että betonirakenteiden oli todettu kuntotutkimuksissa olevan talon ikään nähden poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Huoneisto- ja tuuletusparvekkeille tehtiin perusteelliset pinnoitus- ja paikkauskorjaukset.

Kaikista vaihtoehdoista tehtiin käyttöikätarkastelut. Vaihtoehtoina tarkasteltiin kevyttä julkisivupintakorjausta, perusteellista laastipaikkauskorjausta sekä raskasta peittävää korjausta, jossa julkisivun ulkokuoret ja lämmöneristys uusitaan. Käyttöikää laskettiin 30-40 vuoden tarkastelujaksolla.

Tarkastelun perusteella kevyen pintakorjauksen ja laastipaikkauskorjauksen jälkeen julkisivua olisi korjattava uudelleen raskaammin 10-15 vuoden kuluttua. Raskaalla peittävällä korjauksella sen sijaan arvioitiin saavutettavan 20-30 vuoden käyttöikä ennen seuraavaa korjaustarvetta.

Yhtiökokouksessa korjausvaihtoehdoista keskusteltiin ja lopulta kahden kolmasosan äänin valittiin hallituksen esittämä korjaustapa.

Kirkastunut julkisivu

Julkisivuremontilla haluttiin parantaa talon energiatehokkuutta. Vanhaan julkisivuun lisättiin lämmöneristystä ja julkisivu verhottiin ohuteristerappauksella. Räystäitä pidennettiin ja ikkunoiden vesipellit uusittiin. Ullakkonauhaelementin päälle tehtiin levyverhous ja maantason betonipinnoille perusteellinen pinnoitus- ja paikkauskorjaus. Lisäksi julkisivujen puuverhoukset ja katolla oleva huoltokoppi huoltomaalattiin. Myös julkisivuvalaistus uusittiin.

Betonisille parvekkeille tehtiin perusteellinen pinnoitus- ja paikkauskorjaus sekä uusittiin metalliset käsijohteet ja lasitettiin parvekkeet. Lisäksi rakennettiin katokset sisäänkäyntien yläpuolelle.

Autohallin ajoluiskan betonipinnoille tehtiin pinnoitus- ja paikkauskorjaus.

Yhtiöön kuuluu lisäksi yksikerroksinen liikerakennus, minkä tiilijulkisivua korjattiin paikkakorjauksin ja muuta julkisivun osaa huoltomaalauksella sekä vaihdettiin lastaustilan muoviverho liukuoveksi.

Myös julkisivuvalaistus uusittiin.

Aikaisemmin kellertävän harmaa julkisivu sai uuden värityksen, jossa kirkas punainen toimii tehostevärinä harmaan valkoisessa lämpörappauksessa ja muutoin vaaleassa julkisivussa.

Ovet ja ikkunakarmit ovat tummanruskeat.

Julkisivujen uudesta värimaailmasta nähtiin erilaisia ehdotuksia, joista suunnittelukokouksessa kaupunkikuva-arkkitehdin ja hallituksen jäsenten toiveiden perusteella lopullinen väritys valittiin. Ympäristössä on samanlaisia kerrostaloja, joiden julkisivuissa on keltaisia ja turkooseja tehostevärejä. Punaisen tehostevärin saanutta Tammelan Keskusta on kehuttu ”korttelin kauneimmaksi taloksi”.

Hallitus aktiivisesti mukana hankkeen toteuttamisessa

Hallituksen puheenjohtaja Riitta Vähätalon mukaan hallituksen toiminnassa on ollut kirkkaana mielessä se, että hallitus tekee työnsä talon kunnossapitämiseksi. Siten säilytetään osakkaiden omaisuuden arvo tulevaisuuttakin ajatellen.

Kustannusarvio oli 820 000 euroa, jossa lisä- ja muutostöille oli varattu 70 000 euroa. Kustannuksissa pysyttiin todella hyvin ja varsinkin lisä- ja muutostöiden osuus jäi todella pieneksi. Niihin käytettiin vain 11 000 euroa, mistä ansio kuuluu hallitukselle, joka neuvotteli aktiivisesti urakoitsijan kanssa lisä- ja muutostyötarpeista, vaihtoehdoista ja kustannuksista.

Koronapandemia siirsi työmaakokoukset Teamsiin, mutta nekin sujuivat hyvin, kun toimintatapaan totuttiin.

Urakka-aika oli vuoden 2020 kevät–syksy.

As Oy Tammelan Keskus

As Oy Tammelan Keskus
Kuva: Marjo Lalli

Perustamisvuosi: 1973
Yhtiö: Asuinkerrostalossa 37 huoneistoa ja 1 erillinen liikerakennus
Kuntotutkimus: Suomen Talokeskus 2014
Hankesuunnittelu: Wise Group Finland (silloinen insinööritoimisto Huura Oy) 2017
Hankesuunnittelun yhteenveto ja esittely: A-Insinöörit Suunnittelu Oy 2019
Toteutussuunnittelu: RI (AMK) Asta Jämsen, RA Maarit Nippala, DI Stina Hyyrynen A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Materiaalitoimittajat: Sto Finexter Oy ja Lumon Oy
Urakoitsija: MV-Maalaus, vastaava mestari Joni Raitanen
Valvoja: Jari Rantanen Rakennuttaja Eminenssi Oy

Urakka-aika oli vuoden 2020 kevät–syksy.

Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja Riitta Vähätalo, vahataloriitta@gmail.com
Isännöitsijä Mika Kuhalampi, Pirkanmaan Ammatti-isännöinti Oy, mika.kuhalampi@pamisoy.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita