Maailmalta, Rakennukset | NRO 3/2023

Tutkimusta ja opetusta Salzburgissa – Paracelsus Medical Private University

Pertti Vaasio, RA, RIA

Tutkimusta ja opetusta Salzburgissa – Paracelsus Medical Private University
Pääporras sijaitsee suurten kaari-ikkunoiden takana. Kuva: Hertha Hurnaus, Berger+Parkkinen

Itävallan Salzburgissa sijaitseva Paracelsus Medical Private University (PMU) perustettiin vuonna 2004. Vuonna 2017 yliopiston opetussuunnitelmaa laajennettiin farmasian puolelle. Uusien opiskelijoiden tarvitsemien opetustilojen suunnittelu annettiin Berger+Parkkinen Architekten’in tehtäväksi tammikuussa 2016. Rakentaminen alkoi kesällä 2017 ja D-talon nimellä kulkeva rakennus avattiin keväällä 2019. Sinne muuttivat anatomian ja farmasian instituutit.

Rakennuksen konsepti on jatkoa vuonna 2013 valmistuneelle C-rakennukselle Strubergassen toisella puolella. Laboratorio- ja hallintorakennuksen suunnitteli myös Berger+Parkkinen Architekten, joka voitti kohteesta järjestetyn arkkitehtikilpailun.

Rakennukset sijaitsevat Stadtwerk-Lehen Life Scienses -kampuksen alueelle. Entisestä teollisuusalueesta on tullut monipuolinen tiedealue, joka keskittyy tutkimukseen, opetukseen ja luovuuteen. Kestävän kehityksen takaamiseksi yksittäiset kiinteistöt suunnitellaan mahdollisimman neutraaleiksi tarjoten vapauden niiden kehittämiseen ja mahdollisuuden pitkäaikaiseen käyttöön. Haasteena oli mukauttaa uusi rakennus alueen kaupunkirakenteeseen ja mittakaavaan.

Rakennus Strubergassen puolelta. Kuva: Hertha Hurnaus, Berger+Parkkinen

Sisäänkäyntikerros on kuin suuri pylvässali, jonka keskellä sijaitsee auditorio. Lasiseinien ympäröimänä se muodostaa talon läpinäkyvän sydämen. Massiiviset kaaret ja pylväät yhdistävät auditorion, seminaaritilat, aulan ja portaikot kokonaisuudeksi. Lasiseinät sulauttavat eri osat avoimeksi tilaksi.

Sisäänkäyntikerros muistuttaa kolmen käytävän ’basilikaa’. Sivulaivana oleva puolisuunnikkaan muotoista sisääntulokäytävää rytmittävät eri levyiset parabelin muotoiset betonikaaret.

Pääsisäänkäynnin sijainti kaarien tukeman ulokkeen alla liittää rakennuksen edelliseen rakennusvaiheeseen. Kaariaihe kertautuu portaikkojen ja seminaaritilojen ikkunoissa. Veistoksellinen pääporras on suunniteltu kolmiulotteiseksi viestintätilaksi.

Seminaarihuone avautuu suurten kaari-ikkunoiden kautta ympäristöön. Kuva: Hertha Hurnaus, Berger+Parkkinen

Avoimen sisäänkäyntikerroksen vastakohtana ovat suljetut ylemmät kerrokset, joissa sijaitsevat laboratoriot, harjoitteluhuoneet sekä opetus- ja toimistotilat.

Rakennuksen eri korkuiset massat antoivat mahdollisuuden säädellä rakennuksen mittakaavaa tarjoten tervetullutta ulkotilaa kattoterassilla rentoutumiselle ja vuorovaikutukselle. Selkeä rakenne antaa mahdollisuuden tilojen joustavaan muuntamiseen.

Ulkoseinät ovat paikallavalettua teräsbetonia. Lämpöeristeenä on mineraalivilla, jonka päällä on kolmikerrosrappaus. Välipohjat ovat paikallavalettua teräsbetonia ja betonielementtejä. Laboratorioiden vaatima ilmanvaihtotekniikka keskitettiin suljettuun ullakkokerrokseen. Yläpohjana on teräsbetonilaatat, joiden päällä on aurinkopaneeleja. Rakennuksessa on paaluperustus.

Rakennuksen bruttoala on 4 600 ja käyttöala 3 200 neliömetriä.

Rakennesuunnittelusta vastasi Marius Consulting.

Arkkitehdit saivat kansainvälisesti tunnetun BigSEE Architecture Award 2022 -palkinnon kategoriassa ”Julkinen ja kaupallinen arkkitehtuuri” Salzburgin PMU:n D-rakennuksesta.

Lisätietoa:
https://berger-parkkinen.com

Itävallan ensimmäinen betonipalkinto on myönnetty

Kilpailussa kestävä kehitys oli painopisteenä. Uudisrakentamissarjassa voiton vei Wientalterrassen-asuinalue Wienissä. Sen on suunnitellut itävaltalais-suomalainen arkkitehtitoimisto Berger+Parkkinen yhdessä arkkitehti Christoph Lechner & Parnersin kanssa.

Innovatiivinen ja erittäin tehokas energiakonsepti mahdollisti kestävän, fossiilisista polttoaineista riippumattoman lämmitys-/jäähdytysjärjestelmän. Energiaa saadaan maalämmöstä, aurinkoenergiasta sekä kolmen lämpöpumpun avulla. Hankkeeseen kuuluu 295 asuntoa, joista 196 on tuettua vuokra-asuntoa, 99 pienempää älyhuoneistoa sekä kaksi yhteisasuntoa lapsille ja nuorille sekä kaksi valvottua yksikköä ja päiväkeskusta erityistarpeita tarvitseville.

Kohde sai myös ÖGUT ympäristöpalkinnon.

Paracelsus-nimen yliopistolle antoi vuosina 1493–1541 elänyt sveitsiläissyntyinen alkemisti, lääkäri, astrologi, psykologi ja okkultisti. Hän halusi korvata skolastisen tieteentekemisen perinteen luonnon todellisia ilmiöitä ja vuorovaikutusta tutkivalla tieteellä. Paracelsus oli uudistaja, joka ei kumarrellut vanhoja auktoriteetteja tai käytäntöjä. Hän kehitti uusia lääkehoitoja ja teki myös uusia tautikuvauksia. Häntä pidetään toksikologian isänä.

Mika Waltari kirjoitti näytelmän Paracelsus Baselissa vuonna 1943 ja vuonna 1948 ilmestyneessä romaanissa Mikael Karvajalka Paracelsus myös esiintyy.