Betonijulkisivut, Rakennukset | NRO 1/2024

Julkisivuremontti 2023 -kilpailun voitti Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus

Dakota Lavento, toimittaja

Julkisivuremontti 2023 -kilpailun voitti Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus
Julkisivuremontissa Asunto Oy Euran julkisivu palautettiin alkuperäiseen, 1920-luvun loistoonsa. Rappaus tehtiin kalkkisementtilaasteilla ja maalattiin silikaattimaaleilla. Kuva: Juha Ilonen

Helsingin Asunto Oy Euran pieteetillä toteutettua aikataulussa ja budjetissa pysyneen julkisivukorjauksen lopputulosta kiittävät niin asukkaat kuin ohikulkijatkin.

Helsingin Vallilassa sijaitsevan Asunto Oy Euran julkisivukorjauksessa palautettiin 1928 valmistuneen talon alkuperäinen arkkitehtuuri vuosikymmenten modernisoivien muutosten jälkeen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan varsinainen energiatehokkuusremontti, samalla saatiin parannettua asumismukavuuden ohella merkittävästi myös energiatehokkuutta.

Rakennuksen vanha rapattu julkisivu oli päässyt vuosien kuluessa huonoon kuntoon. Rappaus ropisi alas, ikkunoista veti ja peltikatto oli ruostunut räystäiltä puhki. Korjaustarve oli ilmeinen.

Vuonna 2018 teetetyn kuntotutkimuksen perusteella julkisivu oli teknisen käyttöikänsä päässä.

Yhtiön hallinnossa oli kuitenkin ollut eri näkemyksiä tarvittavan korjaushankkeen laajuudesta. Hanke lähti osittain uudistuneen hallituksen ja isännöitsijävaihdoksen jälkeen vauhdilla liikkeelle.

Hanke- ja toteutussuunnitteluvaiheessa yhtiö harkitsi useita vaihtoehtoja korjaustavan ja hankkeen laajuuden suhteen. Koska korjaustarve ulkovaipan eri rakenneosissa oli yhtäläinen ja elinkaari lopussa, päädyttiin kokonaisvaltaiseen saneeraukseen.

Kokonaisuudessaan 3,72 miljoonaa maksaneessa julkisivuremontissa korjattiin julkisivurappaus ja vesikatto, asennettiin uudet ikkunat ja liiketiloihin tammiovet ja -ikkunat.

Julkisivun väritys istuu hyvin ympäröiviin rakennuksiin. Peltikatto maalataan mustaksi.
Rakennus on suojeltu Sr-2 merkinnällä. Kuva: Juha Ilonen

Alkuperäinen ilme esiin

Korjausvaihtoehdoille asetti reunaehdon talon kadunpuoleisen julkisivun Sr-2 -suojelumerkintä, mikä velvoitti säilyttävään, alkuperäisiä muotoja, materiaaleja ja värisävyjä kunnioittavaan korjaustapaan. Alkuperäinen julkisivu oli jo ehditty aikaisemmissa remonteissa muuttaa 1960-luvun tyyliin. Ruutuikkunoista oli luovuttu. Roiskerappaus oli tumman harmaa ja tässä vaiheessa jo ikävän likaisen näköinen. Arkkitehti Lars Sonckin toimiston alkuperäistä kädenjälkeä siitä oli vaikea enää löytää.

Osakkailla ja asukkailla oli vahva tahtotila julkisivun palauttamiseksi alkuperäiseen ulkoasuun, ilmeeseen ja tunnelmaan, mutta kuitenkin ”moderneja” korjausmenetelmiä ja -tapoja hyödyntäen.

Taloyhtiö kilpailutti arkkitehti- ja rakennesuunnittelun sekä urakoinnin tiukoilla kriteereillä. Toiveena oli, että suunnittelun ja toteutuksen tuli ammattitaitoisia ja kokeneita tekijöitä. Osapuolilla tuli olla asiantuntemusta vanhojen rakennusten korjaamisesta ja tarvittavat kontaktit eri toimijoihin onnistuneeseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Kohteen suunnittelijaksi valitulla friman.laaksonen arkkitehdit Oy:llä on kokemusta vuosien varrelta useista kantakaupungin arvokiinteistöjen julkisivukunnostuksista, joihin usein on liittynyt uudelleen rappaaminen ja ikkunoiden uusiminen tai kunnostaminen.

Näinkin vanhojen rakennusten kohdalla alkuperäisen julkisivun yksityiskohtien ja värityksen selvittäminen ei ole aivan helppoa, sillä värivalokuvia ei ole käytettävissä.

–Onneksi käytettävissämme oli Lars Sonckin toimiston pääpiirustukset. Lisäksi löysimme Arkkitehtuurimuseon arkistosta huomattavan määrän työaikaisia piirustuksia, arkkitehti SAFA Kimmo Friman kertoo.

Tietoa kiinteistön alkuperästä löytyi myös työväen arkistoa kaivelemalla ja vanhoja valokuvia tutkimalla. – Meillä oli käytettävissä yksityiskohtia koristeaiheista ja julkisivun jäsentelystä, räystäsprofiileista, katujulkisivujen koristeprofiileista ja -aiheista sekä piikkimäisestä suiposta tornista eli spiirasta, jotka kaikki toteutettiin mahdollisimman alkuperäisinä.

Vanhoista valokuvista ja työpiirustuksista löytyi tietoa myös alkuperäisten ikkunoiden värityksestä ja ikkunajaoista. Uudet ikkunat ovat näyttäviä, alkuperäisen ruutujaon mukaisesti tehtyjä, sydänpuusta valmistettuja perinneikkunoita. Toiminnoiltaan paremmin toimivilla ja paremmin eristävillä ikkunoilla saatiin osaltaan parannettua rakennuksen energiatehokkuutta.

Remontissa palautettiin myös Eurantien korkeamman osan kolmea kerrosta yhdistävät pystysuuntaiset ikkunakehykset, jotka oli aiemmissa korjaustöissä poistettu.

Rakennuksen sisäpihan puoli ei ole suojeltu ja taloyhtiössä mietittiin sitäkin, että sille puolelle asennettaisiin edullisemmat puualumiini-ikkunat. Osakkaiden tasapuolisen kohtelun vuoksi suunnitelmasta luovuttiin.

Perinneikkunoista ja -väreistä pidettiin katselmukset viranomaisten kanssa ennen niiden toteuttamista.

Valoisa ilme rappaukseen

Asunto Oy Euran julkisivurappauksen alkuperäisestä väristä ei ole varmaa tietoa, mutta hankkeeseen saatiin avuksi alan guru, konservaattori Pentti Pietarila, joka etsi rappauspintojen alta vinkkejä värisävystä.

– Tämähän on Lars Sonckin toimiston piirtämä talo ja tiedämme, mitä värejä siellä valittiin samaan aikaan vastaaviin Töölön kohteisiin. Ajan ja tyylisuunnan mukaisen värityksen valitseminen oli turvallista, Kimmo Friman huomauttaa.

Julkisivusta tuli siis vaalean keltainen. Samaa sävyä löytyy muista rakennuksista Eurantien puolelta. Naapurirakennus toisessa kulmassa on vihertävä ja rakennuksen värimaailma sointuu hyvin korttelin kokonaisuuteen.

– Pentti Pietarila on vastuussa värimaailmasta ja se on mielestäni varsin hyvin onnistunut, Friman kehuu.

Ennen remonttia rakennuksessa oli huonokuntoinen peltikatto, mutta alun perin siinä on mustavalkoisten valokuvien perusteella ollut tiilikatto. Tuolle ajalle ominaiseen tapaan monissa kohteissa, kuten Töölössä ns. Soncin korttelin rakennuksissa kadunpuolella on tiilikatto ja pihanpuolella peltikatto.

Friman kertoo, että tiilikattoa hankkeessa kyllä harkittiin, mutta kustannuserän suuruuden vuoksi siitä luovuttiin.

Kun pelti aikanaan ikääntyy maalattavaksi, siitä tulee musta.

Haastava ja mieluinen kohde

Asunto Oy Euran julkisivuremontin pääurakoitsija oli Consti Korjausrakentaminen Oy. Työpäällikkönä projektissa oli Juha Ilvonen. Työmaajohdosta/organisaatiosta vastasi Rakennusmoodi Oy, jonka palveluksessa Ilvonen nykyisin työskentelee.

–Kyllä Asunto Oy Eura on ollut yksi haastavimmista julkisivusaneerauskohteista urallani. Se tehtiin perinnetyönä, vanhaa kunnioittaen. Ikkunat toteutettiin yksilöllisesti omaan aukkoonsa. Neljän liiketilan näyteikkunat ovat tammiset. Myös rakennuksen katto on aika monimuotoinen, hän kertoo.

Urakoitsijalta julkisivurappauksen toteuttaminen edellytti vankkaa 1920-luvun rakennuksen aikakaudelle tyypillistä rappausosaamista.

Hanke jakautui useampaan lohkoon, A-, B/C- ja D-rappu. Koko talo ei ollut missään kohtaa kokonaan huputettuna hankkeen aikana. Kerrallaan telineiden takana oli korkeintaan kaksi lohkoa.

Ilvonen korostaa, että näin haastavassa kohteessa sujuva yhteistyö suunnitteluorganisaation kanssa on kaiken a ja o. – Meillä on ollut kohteen suunnittelijoiden kanssa vuosien mittaan monia yhteisiä hankkeita, joten puhumme niin sanotusti samaa kieltä. Tulee luottamus, että osaamme lukea suunnittelijan kädenjälkeä ja tulkita työohjeita. Korjaushankkeissa suunnitelmat usein vielä täydentyvät matkan varrella.

Kaiken kaikkiaan erinomaisesti sujunut hanke ansaitsi Julkisivuremontti 2023 -kilpailun voiton tuomariston mukaan useastakin syystä. ”Hallitus toimi aktiivisesti, yhteistyö uuden isännöitsijän kanssa sujui erinomaisesti ja osakkaat ja asukkaat saatiin hyvin osallistettua hankkeen toteuttamiseen. Päätös yhtiökokouksessa julkisivuremontista syntyi yksimielisesti”, kiitti tuomaristo perusteluissaan.

Lisätietoa kilpailusta:
www.julkisivuyhdistys.fi/kilpailut/julkisivuremontit/

Julkisivuremontti 2023 -kilpailu – 1. palkinto

Julkisivuremontti 2023 -kilpailu – 1. palkinto
Kuva: Kimmo Friman

Asunto Oy Eura, Helsinki (Eurantie 12 – Hämeentie 92)

Rakennuksen valmistumisvuosi: 1928, yhtiön perustamisvuosi 1978
Asuntoja: 80 kpl ja liikehuoneistoja 10 kpl
Toteutusaikataulu: 2020 – 2021
Kustannukset: 3,72 miljoonaa euroa
Kuntotutkimuksen tekijä: Korjauspartnerit Oy 2018

Suunnittelijat:
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Kimmo Friman, arkkitehti SAFA, friman.laaksonen arkkitehdit Oy
Projektipäällikkö, rakennesuunnittelija ja päävalvoja: Tapani Aho, Aarno Insinööritoimisto Oy
Valvoja, projekti-insinööri: Marko Kourunen Aarno Insinööritoimisto Oy
Pääurakoitsija: Consti Korjausrakentaminen Oy
Projektipäällikkö: Juha Ilvonen ja vastaava työnjohtaja Lasse Saranpää, Consti Korjausrakentaminen Oy

Materiaalitoimittajat:
Profin Sydänpuu Ikkunat ja ovet Oy: perinnepuuikkunat ja parvekkeiden puuovet, Jussi Sutela Oy, tammiovet porrashuoneisiin ja liiketiloihin
Hyvinkään Betoni Oy: kalkkisementtilaasti (märkäsammutettu)
Saint-Gobain Finland Oy Weber: paikkakorjauslaastit, kiinnitteet, silikaattimaalit
Kuunopelti Oy: syöksytorvet + kiinnikkeet, ylösnostojen pellitys, vesikaton pellitys + kattoturvatuotteet
FläktGroup Oy: kantikkaat ja pyöreät iv-ritilät julkisivussa

Artikkeliin liittyviä aiheita