AJANKOHTAISTA | 21.4.2023

Miksi piha kannattaa ottaa osaksi taloyhtiön korjaussuunnitelmaa?

Miksi piha kannattaa ottaa osaksi taloyhtiön korjaussuunnitelmaa?
Taloyhtiopihat.fi on uusi nettisivusto, jossa keskitytään pihoihin taloyhtiöiden tarpeiden näkökulmasta. Kuva: Kotimaiset pihakivivalmistajat

Kun pihaa joudutaan kaivamaan auki esimerkiksi putkiremontin tai sähköautojen latauspisteiden asentamisen yhteydessä, kannattaa samalla kerralla suunnitella muutkin kaivuita vaativat pihan kunnostustarpeet, jolloin vältetään ylimääräiset kalliit kaivuutyöt. Samalla kannattaa miettiä nykyvaatimusten mukaisiksi myös pihan vedenhallinta, turvallisuus ja esteettömyys. Kun piha-alueen rakentamisen ja korjaamisen otetaan osaksi taloyhtiön korjaussuunnitelman, saadaan piha-alueet osaksi budjettikokonaisuutta.

– Piha-alueen ottaminen osaksi korjaussuunnitelmaa on nouseva trendi. Monet taloyhtiöt ovat jo huomanneet, että laadukkaat ja hyvin toimivat piha-alueet nostavat myös yhtiön arvoa. Tätä suuntausta tukevat myös aikaisemmat tutkimukset*, toteaa Rakennustuoteteollisuus RTT Ry:n tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.

– Kevään yhtiökokoukset tekevät tästä aiheesta jälleen erittäin ajankohtaisen.

Uusi tietopaketti taloyhtiöiden hallitusten jäsenille – isännöitsijöiden työn tueksi

Kotimaiset pihakivivalmistajat ovat avanneet taloyhtiöiden pihoihin keskittyvän sivuston: taloyhtiopihat.fi. Sivustolta saa hyödyllistä tietoa esimerkiksi hulevesien hallinnasta, esteettömyydestä tai sähköautojen latauspisteiden tai niiden valmiuden rakentamisesta.

– Kun piha rakennetaan uudestaan, kannattaa miettiä myös pinnoitteen toiminallisuutta. Kestävä ja muunneltava kivipinnoite on aina järkevä valinta. Parhaimmillaan se toimii samalla vaikkapa hulevesien imeytyksessä. Myös hulevesien hallinta on taloyhtiön vastuulla, Kaskiaro muistuttaa.

– Huolellinen suunnittelu on tärkeää turvallisen ja helppohoitoisen pihan luomiseen. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttaa myös hoidon ja ylläpidon helppous. Kun piha on mukana taloyhtiön lakisääteisessä viiden vuodenkorjaussuunnitelmassa, yhtiö voi hallita kokonaisuutta parhaalla tavalla.

Tilanteita, jolloin taloyhtiöpihan suunnittelu on ajankohtaista

  • Kun on tulossa korjaushanke, joka edellyttää olemassa olevien pihapintojen avaamista
  • Pihaan halutaan latauspisteitä sähköautoille
  • Salaojaremontin yhteydessä
  • Pihan esteettömyyttä halutaan parantaa
  • Pinta- tai hulevedet tontilla aiheuttavat ongelmia
  • Kulkuväylät eivät ole kunnossa ja kunnossapidosta tulee haastavaa
  • Pihan yleisilmettä tai esimerkiksi leikki- tai oleskelualueita halutaan kohentaa

Infomateriaali yhtiökokouksia varten

Taloyhtiopihat.fi sivulta voi ladata tai tulostaa esitteen yhtiökokouksien infopaketiksi.

Suora linkki esitteeseen löytyy tästä >>

* Lähde: Kiinteistövälittäjille tehdyt kyselytutkimukset, Sp-Kodin kenttäkysely, 2017 ja Inari Jansson, Viheraluerakantajat ry, 2010.

Teksti: Marja Bruun

Lisätietoja:

Tiina Kaskiaro 
Tuoteryhmäpäällikkö, rakennusmateriaalit, Rakennustuoteteollisuus RTT Ry 
p. +358 50 466 0297 
e-mail: tiina.kaskiaro@rt.fi