AJANKOHTAISTA | 10.12.2024

Viisi ympäristökohdetta ylsi Vuoden Ympäristörakenne 2024 -kilpailun finaaliin

Viisi ympäristökohdetta ylsi Vuoden Ympäristörakenne 2024 -kilpailun finaaliin
Finalistikohde Saukonpaadenpuisto, Helsinki. Kuva: WSP Finland Oy

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailu on nostanut esille esimerkillisiä ympäristökohteita jo vuodesta 1992. Palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta rakennetun ympäristön suunnittelusta ja toteutuksesta. Vuoden 2024 tunnustuksesta kilpailee viisi kohdetta, jotka sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Porissa.

Tänä vuonna kohteita ehdotettiin edellisvuosia innokkaammin, yhteensä 20 kohdetta eri puolilta Suomea. Tuomaristo oli vaikuttunut kohteiden määrän lisäksi niiden monipuolisuudesta. Joukossa oli sekä perusparannuskohteita että uudisrakentamista. Luonnon monimuotoisuutta ja kestävän ympäristörakentamisen periaatteita oli huomioitu useilla tavoilla.

– Tuomaristolla olikin miellyttävä, mutta haastava tehtävä valita joukosta finalistit. Valituissa kohteissa korostuvat hieman eri painotuksin suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon laatu, kestävän ympäristörakentamisen periaatteet ja kohde osana muuta ympäristöä, historiallisia ja taiteellisia arvoja unohtamatta, toteaa Viherympäristöliiton toiminnanjohtaja Taavi Forssell.

Kilpailun finalistit esittelevät kohteiden taustoja Viherympäristöliiton webinaarissa 12.12.2024. Voittaja julkistetaan Viherpäivien ViherGaalassa 5.2.2025 Jyväskylän Paviljongissa.

Vuoden 2024 finalistit

Töölönlahden kesäpuisto, Helsinki

Töölönlahden kesäpuisto on kokeileva projekti, jossa pitkäjänteisen rakentamisen ja hoidon strategian rinnalla kulkee nopeasti toteutettu, väliaikainen puistosuunnitelma. Julkisuuttakin kerännyt kesäpuistoprojekti sai pääkaupungin asukkaat ottamaan aiemmin nurmikenttänä olleen, runsaan monipuoliseksi muutetun alueen uudella tavalla käyttöönsä.

Tutustu kohteen esittelyyn tästä

Pielespuisto, Jyväskylä

Jyväskylän Kangasvuoren kaupunginosassa sijaitseva Pielespuisto tarjoaa monipuolisen virkistäytymis- ja oppimisympäristön Pupuhuhdan asukkaille ja Kangasvuoren päiväkotikoulun lapsille. Puistoa uudistettiin vuosina 2020–2022, jolloin sinne vuosien varrella muodostuneesta hulevesiongelmasta onnistuttiin tekemään puiston vetovoimatekijä. Hulevedet tuotiin näkyväksi osaksi puistoa, kasvillisuutta lisättiin ja puiston monimuotoisuutta parannettiin.

Tutustu kohteen esittelyyn tästä

Saukonpaadenpuisto, Helsinki

Työssä vastattiin kysymykseen, miten uudelle kaupunginosalle kehitetään uniikki ja asukkaita palveleva rantapuisto, jonka lähtökohtana on tyhjä täyttömaa, tulvakorkeus, rakentamattomat tontit, maltillinen neliöhinta, kestävyys ja hoidon helppous sekä kaukana häämöttävä horisontti. Ja sitten on meri, joka on ihmeellinen nähdä!

Tutustu kohteen esittelyyn tästä

Jokikeskus, Pori

Hankkeen tavoitteena on ollut sovittaa ranta-alueen kunnostus historialliseen arvoympäristöön sekä alueen perinteisen kaupunkikuvan kunnioittaminen. Aukioiden, viheralueiden ja oleskelupaikkojen kunnostamisella on luotu uutta vetovoimaisuutta ja ilmettä Porin keskustaan.

Tutustu kohteen esittelyyn tästä

Hatsinanpuisto, Espoo

Hatsinanpuisto on Leppävaaran uusi, monimuotoinen kaupunkipuisto, joka tuo luonnon osaksi urbaania ympäristöä ja on avoin kaikille käyttäjille. Puistossa huomio keskittyy luonnon ja kaupungin vuoropuheluun, alueen suunnittelussa on huomioitu maastossa kulkeva Vermonoja eli Monikonpuro. Kävijöille on tarjolla vedenkorkeuden vaihtelun ja vuodenaikojen kierron myötä alati muuttuvia maisemia.

Tutustu kohteen esittelyyn tästä

Tutustu finalistikohteisiin webinaarissa

Kaikki kilpailun finaaliin valitut kohteet esitellään webinaarissa 12.12.2024 klo 13–14.30. Webinaarissa kuullaan tarkemmin kohteiden suunnittelu- ja toteutusprosesseista tekijöiden itsensä kertomana. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Ilmoittaudu webinaariin 11.12. klo 16 mennessä: vyl.fi

Kilpailun järjestävät ja palkinnon myöntävät Betoniteollisuus ry, Kivi ry ja Viherympäristöliitto ry. Järjestäjätahojen lisäksi kilpailun tuomaristoon kuuluvat edustajat Suomen Arkkitehtiliitosta, ympäristöministeriöstä, Suomen Maisema-arkkitehtiliitosta, Viher- ja ympäristörakentajat ry:stä, Maisemasuunnittelijat ry:stä sekä lehdistöstä.

Lisätietoja:

Taavi Forssell, Viherympäristöliitto
040 197 1273
[email protected]

Sini Laine, Kivi Ry
050 330 1630
[email protected]

Antti Taivalkangas, Rakennustuoteteollisuus RTT Ry
050 432 3360
[email protected]