Pääkirjoitus | NRO 1/2025

Betoni on valmiina haasteisiin

Hannu Tuukkala, puheenjohtaja, Betoniteollisuus ry

Betoni on valmiina haasteisiin

Betonirakentamisen juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse. Nykyisessä muodossaan betoni on kuitenkin varsin nuori rakennusmateriaali. Suomessa sen laajempi käyttö alkoi reilu sata vuotta sitten, kun Paraisilla ja Lohjalla käynnistyi kotimaisen sementin valmistus.

Arkkitehti Vietti Nykänen kirjoitti vuonna 1913 julkaistun Lyhyt Rautabetoniopas -kirjan johdannossa seuraavaa: ”Ikivanhojen rakennusaineiden, puun ja kiven, sekä myöhemmin käytäntöön tulleiden raudan ja betonin rinnalle on viime vuosisadan keskivaiheilla keksitty rautabetoni kehittynyt nykyään jo välttämättömäksi tekijäksi rakennusteollisuuden alalla. Rakennustapa vahvistaa betonia raudalla on lyhyessä ajassa levinnyt hyvin yleiseksi verrattomien ominaisuuksiensa kautta, joista tärkein on tulenkestävyys, jota muilla rakennusaineilla ei ole läheskään samassa määrässä. Rautabetoni ei lahoo kuten puu eikä ruostekaan sitä vahingoita. Se on lujaa ainetta, jonka kestävyys ajan pitkään lisääntyy.”

Oppaan johdantosanoja kirjoittaessaan Nykänen ei varmasti tiennyt, millaiseen asemaan betoni nousee seuraavan sadan vuoden aikana Suomessa. Tänä vuonna sata vuotta täyttävä Suomen Betoniyhdistys on elinaikanaan nähnyt betonin käytön kymmenkertaistumisen ja nousun yleisimmäksi rakennusmateriaaliksi valtakunnassamme. Rautabetonioppaan kertomat materiaalin verrattomat tekniset ominaisuudet, raaka-aineiden hyvä saatavuus, teollinen valmistus ja edullinen hinta ovat betonin menestystarinan takana.

Tervetuloa betonin uusi aika

Järjestäytynyt Betoniteollisuus ry on Betoniyhdistyksen pikkusisar ja yhdistyksen satavuotissynttäreitä vietetään neljän vuoden kuluttua vuonna 2029. Kunnioitettavaan ikään yltäneet yhdistykset ovat betonin kanssa nähneet ja kestäneet rakennusalan suhdannevaihteluita, teknologian kehittymisen ja suomalaisen yhteiskunnan muutokset.

Tänään betoni on uuden aikakauden edessä ilmastonmuutoksen takia. Rakentamisen päästöjä on vähennettävä nopeasti, jotta ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä. Betonitoimialalla on kääritty hihat ja viime vuosina julkaistut BY-vähähiilisyysluokitukset luovat edellytykset betonin ja betonielementtien CO2-päästöjen vähentämiseksi. Lisäksi alan yritykset ovat luoneet ja tuoneet markkinoille uusia todella vähähiilisiä tuotteita, joiden ympäristövaikutukset on kattavasti todennettu ympäristöselosteilla.

Kestävien betonirakennusten käyttöiän pidentäminen on yksi keskeinen elementti päästöjen vähentämiseksi. Rakennusten käytön jatkaminen korjaamalla ja modernisoimalla on rakentamisen kiertotalouden jaloin muoto, mutta myös rakennusmateriaalien ja kokonaisten elementtien uudelleenkäyttö luo betonille erittäin vähäpäästöistä jatkoaikaa.

Betoni on valmiina ottamaan uudet haasteet vastaan. Betoni on valmis kantamaan vastuunsa taloudesta, ympäristöstä ja ihmisistä. Tuhansien betonin parissa työtä tekevien ammattilaisten terveys ja turvallisuus on etusijalla rakentaessamme kestävästi hyvinvoivaa Suomea.

Tervetuloa nouseva suhdanne, tervetuloa rakentamisen päästöleikkaukset, tervetuloa turvallinen huominen! Tervetuloa betonin uusi aika!