Pääkirjoitus | NRO 1/2022

Betonin tulevaisuus – kovin vähän hiiltä ja enemmän digiä?

Mikko Vasama, puheenjohtaja, Betoniteollisuus ry

Betonin tulevaisuus – kovin vähän hiiltä ja enemmän digiä?

Rakentaja on betonivaluunsa varsin tyytyväinen. Betonikuormat saapuvat tontille luvatusti ja hän pystyy seuraamaan niiden liikkumista kaupungin läpi näppärästi mobiililaitteen ruudulta. Betonin laatu työmaalla todennetaan reaaliaikaisesti koko kuorman osalta autossa olevien anturoiden avulla. Betoniauto purkaa betonin sähköakkujensa voimalla rakentajan kierrätysmateriaalista tekemään muottiin. Lämpötila, painuma ja ilmamäärä kirjautuvat purkuhetkellä sähköiseen kuormakirjaan todisteeksi laadusta. Laboranttia ei tarvita.

Betoni valmistetaan läheisellä tehtaalla. Valmistusta ohjataan keskusvalvomosta etäohjauksella ja laatua valvotaan tietokoneiden ja konenäön avulla. Modernia ja tehokasta. Kun tontille tuotu betoni on kaiken lisäksi liki hiilineutraalia, rakentaja on materiaalivalintaansa tyytyväinen ja luontokin kiittää.

Betonin tulevaisuus näyttää valoisalta. Osa edellä kuvatuista asioista on jo todellisuutta, osa niistä saavutettaneen lähitulevaisuudessa. Osan eteen meidän on toimialalla tehtävä yhteistyössä hartiavoimin raakaa työtä. Suunta tulevaisuuteen on joka tapauksessa selkeästi viitoitettu ja matkan loppupäätä tuossa yllä pyrin kuvaamaan.

Kuten kaikkialla muuallakin, myös rakennusalalla on tartuttu kynään ja kirjattu vähähiilisyyteen ja hiilineutraaliuteen liittyviä arvoja ja tavoitteita. Kun ne nyt ovat ylhäällä, vauhtiin pääsemiseksi on tehtävä myös arvojen mukaisia valintoja ja toimenpiteitä. Kynän lisäksi on tartuttava myös työkaluihin.

On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka nopeaa kehityksen ja murroksen vauhti omalla toimialallamme on. Betonista on ollut jo pitkään tarjolla myös vähähiilisiä vaihtoehtoja. Kun niitä kehitetään vauhdilla lisää ja entistä paremmiksi, ne toivottavasti löytävät entistä useammin tiensä asiakkaiden projekteihin. Siten voimme rakennusalalla yhdessä kehittää toimintaamme entistä paremmaksi ja tuottaa loppukäyttäjille massiivisia, vähähiilisiä, turvallisia, energiatehokkaita ja kestäviä ratkaisuja.

Tuotteista muodostuu ratkaisuja ja uusista tuotteista tarvitaan käytännön kokemuksia, jotta ne kehittyvät paremmiksi. Vähähiilisyyden edelleen kehittäminen on myös meidän elinehtomme. Onneksi olemme työn alkumetreillä ja kehittämisen potentiaali on suuri.

Tuota digiä ja sen kehitystä me tarvitsemme myös, jotta yhteiselle toimialallemme riittää jatkossa kyvykkäitä tulijoita ja tekijöitä. Alan houkuttelevuus voidaan ainakin osittain mitata nuorten silmissä sen nykyaikaisuudella ja työkalujen käytettävyydellä. Kosketusnäyttö tuntuu nykyään pysyvän paremmin kädessä kuin ruuvimeisseli.

Käsissäsi tai ruudullasi oleva Betoni-lehti on aina ollut yksi lempilehdistäni. Toivottavasti inspiroidut hienoista betonikohteista tai saat uutta tietoa tai ajatuksia artikkeleita lukiessasi. Antoisia lukuhetkiä. Myös valoisassa tulevaisuudessa.