Henkilökuva | NRO 1/2024
Henkilökuvassa Marjet Mäkinen
Dakota Lavento, toimittaja
Betoni-lehden henkilögalleriassa on haastateltavana Suomen Kovabetoni Oy:n toimitusjohtaja, DI Marjet Mäkinen (s. 1988 Turussa).
Kun rakennusalalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja herää ´suden hetkellä´ eli varhain aamuyöllä miettimään työasioita, syynä on nykyisin markkinatilanne.
Suomen Kovabetoni Oy:n toimitusjohtaja Marjet Mäkinen myöntää huolehtivansa yrityksen Turussa ja Nastolassa sijaitsevien tehtaiden työntekijöiden töiden jatkumisesta lähitulevaisuudessa.
”Haastava markkinatilanne koskettaa tietenkin koko toimialaa. Jokainen kanto on käännettävä, jotta kaikki saadaan pidettyä töissä.”
Toistaiseksi töitä on Suomen Kovabetonissa hyvin riittänyt ja toimitusjohtaja uskoo, että tunnelin päässä näkyy varmasti jo valoa. ”Mutta kun tästä muutaman kuukauden päähän katsoo, tulevaisuus näyttää kyllä aika hankalalta.”
Työvoiman riittävyys iso haaste
Työpaikkojen säilyttäminen on Marjet Mäkiselle sydämen asia siksikin, että hyvistä työtekijöistä on alalla huutava pula.
Suomen Kovabetonissa on töissä betonialan ja -tekniikan läpikotaisin tuntevia huippuammattilaisia, jotka tulivat taloon yrityksen perustamisvaiheessa pian kolmekymmentä vuotta sitten. He ovat kullan arvoisia oppimestareita työskennellessään taloon tulevien työparina.
Moni betoniosaaja alkaa kuitenkin olla jo eläkeiässä. ”Koko alalla onkin huolen aihe, että niin suuri määrä korvaamattoman arvokasta tietotaitoa siirtyy seuraavien vuosien aikana eläkkeelle.”
Onneksi Suomen Kovabetonissa ei edessä olevista eläkejuhlista huolimatta jäädä tyhjän päälle, sillä talossa on toki myös nuoria työntekijöitä. Ikähaitari on laaja ja väki monikulttuurista.
”Olemme todella onnekkaita ja meillä on töissä todella hyviä tyyppejä!”
Nuorista, alasta kiinnostuneista tulevaisuuden huippuosaajista on pyrittävä pitämään kiinni. Missään nimessä heitä ei saa päästää lipsahtamaan rakentamisen matalasuhdanteen aikana muualle.
Omista pidetään huolta huonoinakin aikoina.
Marjet Mäkinen uskoo, että kasvottomiksi miellettyihin suuryrityksiin verrattuna perheyrityksillä on etu puolellaan taistelussa hyvistä työntekijöistä – kunhan niitä työpaikkoja pystytään tarjoamaan. ”Sana kiirii, kun työntekijöille tarjotaan miellyttävät olosuhteet, joissa he viihtyvät. Syntyy itseään ruokkiva positiivinen noidankehä, joten saamme helpommin uusiakin työntekijöitä.”
Aamiainen tehtaalla
Marjet Mäkisen tie rakennusalalla toimivan perheyrityksen toimitusjohtajaksi kulki oikeastaan aika perinteistä reittiä.
Marjet syntyi yrittäjäperheeseen iltatähtenä. Lapsuus oli mukava. Kumpikin vanhemmista työskenteli perheyrityksessä. Marjetin isällä Heimo Mäkisellä oli ollut rakennusliike jo vuodesta 1966 ja Suomen Kovabetonin nykymuodossaan hän perusti vuonna 1994.
Marjet muistelee syöneensä välillä aamupalan ja munkin tehtaalla ennen kouluun menoa.
Niin paljon aikaa Marjet vietti tehtaalla ja niin suuri osa yritys oli hänen elämäänsä, ettei ollut suinkaan varmaa, haluaisiko hän aikuisena työskennellä perheyrityksessä. Kesätöitä hän siellä toki teki, siivoojana ja betoniaseman osia
maalaamassa.
Marjet haaveili jossain vaiheessa arkkitehdin ammatista. ”Kun minulle sitten selvisi, että työ tarkoittaa muutakin kuin talojen piirtämistä, se jäi haaveeksi ja luova maalaaminen harrastukseksi.”
Kun opiskelupaikan valitseminen tuli sitten eteen, Marjet ajatteli mennä opiskelemaan jotain rakennusalaan liittyvää, kun se kuitenkin oli jo valmiiksi tuttua. Myös kaupallinen ala kiinnosti.
”Ajattelin, että opiskelisin kauppatieteen maisteriksi ja sitten erikseen raksaDI-tutkinnon. Löysin kuitenkin silloisesta TKK:sta, nykyisestä Aalto-yliopistosta tuotantotalouden opinnot ja huomasin, että tutkinnot voikin yhdistää kätevästi.”
Kesätöitä Marjet Mäkinen teki työnjohtajana tehtaan puolella, mutta myös taloushallinnossa. Taloushallinto ei ollut hänen intohimonsa, vaikka exceliä ja lukuja hän rakastaakin, mutta nämäkin opit olivat hyödyksi opiskelujen tietyssä vaiheessa.
Diplomityö syntyi Skanskalle ja valmistumisen jälkeen nuori tuotantotalouden DI työskenteli strategiakonsultoinnissa konsulttiyritys August Associatesin palkkalistoilla muutaman vuoden ajan.
Turku kutsuu
Vuonna 2015 Heimo Mäkinen kysyi, tulisiko tytär Suomen Kovabetonin toimitusjohtajaksi.
Sitä piti hieman miettiä. Marjet Mäkisen elämä oli asettunut pääkaupunkiseudulle. Toisaalta perheyrityksen tulevaisuus oli tietysti käynyt mielessä.
Marjet Mäkinen sanoo, että hetki muutokselle oli juuri oikea. ”Isä oli jo sen ikäinen ja yritys vielä sopivan kokoinen, että sukupolvenvaihdosprosessi oli hyvä aloittaa.”
”Hyppäsin sitten Kovabetonin toimarin paikalle ja jätin konsultoinnin sikseen.”
Tänä vuonna päätöksestä on kulunut yhdeksän vuotta.
Toimitusjohtajan vaihdos ei kuitenkaan aiheuttanut sisäisesti suurta myrskyä Kovabetonissa, eikä Heimo Mäkinen ole kiikkustuoliin jäänyt keinuskelemaan, vaan jatkaa hallituksen puheenjohtajana tyttärensä sparraamista edelleen.
Pitkäaikaisten asiakkaiden suuntaan luottamuksen rakentaminen on herkkä asia ja onkin tärkeää, että tuttu yhteyshenkilö oli pitkään kuvioissa jossain määrin mukana.
Työntekijät olivat puolestaan vain iloisia, että sukupolvenvaihdos toi toimintaan jatkuvuutta.
Joskus perheyrityksissä erilaiset toimintakulttuurit tuovat hyvinkin valmistelluissa sukupolvenvaihdoksissa mukanaan kitkaa, mutta sellaisesta Suomen Kovabetonissa ei ole tarvinnut kärsiä.
”Meillä ei onneksi ollut minkäänlaista valtataistelua isän kanssa. Ei todellakaan niin, ettei isä olisi halunnut luopua vallasta”, Marjet Mäkinen nauraa.
Marjet Mäkisen ja hänen puolisonsa arkeen yhdeksän vuoden takainen päätös vaikutti kuitenkin melkoisesti. Pariskunnalla on edelleen kerrostaloasunto Helsingissä, mutta myös koti Seinäjoella. Puoliso Niklas työskentelee omassa perheyrityksessään, jonka juuret ovat Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla. Kovabetonilla on lisäksi tehdas Turun lisäksi nykyisin myös Nastolassa. Sen Marjet Mäkinen osti vuonna 2019.
”Pyrin olemaan molemmilla tehtailla paikan päällä säännöllisesti. Se vaatii organisoimista ja tietysti ajokilometrejä. En minä kuitenkaan työskentele joka päivä eri paikassa. Enemmänkin se on sellaista viikkotason rytmitystä.”
Haluamme olla etukenossa siirtämässä Suomea hiilineutraaliksi vuonna 2035.
Vähähiilisyysmatkalla
Suomen Kovabetoni on ollut viimeiset kolme vuotta vähähiilisyys- ja energiamatkalla. Töitä yrityksessä on tehty hartiavoimin. Tavoitteena on betonin valmistuksesta johtuvien ympäristövaikutusten minimoiminen sekä energiatehokkaat ja pitkäikäiset tuotteet.
Marjet Mäkinen sanoo, että pk-yrityksessä ei edes aina ihan ymmärretä, miten paljon työtä on jo tehty ja mitä kaikkea saatu aikaan. ”Meillä kun ei ole markkinointiosastoa saavutuksista rummuttamassa.”
Yrityksessä on esimerkiksi vaihdettu maakaasusta kaukolämpöön ja tehty niin onnistuneita energiansäästötalkoita, että energiankulutusta on saatu vähennettyä murto-osaan lähtötilanteesta. ”Ne ovat isoja juttuja, jotka mahdollistavat, että pysymme tulevaisuudessakin kilpailussa mukana.”
Myös betonireseptiikkaa on optimoitu. Tehtaalla on Marjet Mäkisen mukaan huippumyllärit reseptiikkaa kehittämässä.
”Olemmekin saaneet betonituotannossa merkittäviä päästövähennyksiä aikaan ja tammikuun puolivälissä kaikille betonielementtituotteillemme on julkaistu verifioidut ympäristöselosteet EPD:t. Se on ollut iso puristus.”
”Haluamme olla etukenossa siirtämässä Suomea hiilineutraaliksi vuonna 2035.”
Betoniteollisuuden ympäristösaavutuksista tulee pitää ääntä. Marjet Mäkinen sanoo, että betoni on puurakentamiseen nähden takamatkalla julkisuudessa ja siinä alan pitää kyllä katsoa peiliin. ”Olemme uneksineet matkan varrella. Toki puu on materiaalina betonia pehmeämpi ja lämpimämpi, mikä helpottaa mielikuvan luomista, mutta toinen myös tekee lobbaustyötä paremmin.”
Onneksi alalla on kuitenkin herätty ja tehty toimia, joilla päästään kaikin puolin vertailukelpoisiin tuloksiin ympäristöystävällisessä rakentamisessa.
”Pohjatyöt on tehtävä, mutta lisäksi tarvitaan markkinointia ja imagon luomista ja siinä meillä on vielä kotiläksyjä tekemättä.”
Edessä suuri tulevaisuus
Suomen Kovabetoni Oy on keskisuuri betonialan yritys, joka työllistää vajaat sata työntekijää tehtaillaan Turussa ja Nastolassa. Yritys keskittyy nykyisin erityisesti teollisuusrakentamiseen. Viime vuosien merkittäviä kohteita ovat olleet Onnisen Hyvinkään logistiikkakeskus, Kupittaan parkkihalli Turussa ja arkkitehtonisesti näyttävät Finnish Design Shopin logistiikkakeskuksen julkisivut.
Kovabetoni on valmistanut läpi historiansa niin runkoelementtejä kuin seinäelementtejäkin. Turun tehdas sijaitsee Turussa Tiemestarinkadulla. Tehdaskiinteistö valmistui vuonna 2008. Nastolan tehtaalla tuotetaan pääasiassa runkoelementtejä, onteloita, TT-laattoja ja pilareita sekä palkkeja.
Kun Marjet Mäkinen aloitti toimitusjohtajana, yrityksen liikevaihto oli 4 miljoonaa ja tänä vuonna se tulee olemaan vajaa 30 miljoonaa euroa. Hänen tavoitteenaan on kasvattaa ja kehittää yritystä jatkossakin ja päästä mukaan merkittäviin teollisuus- ja toimialakohteisiin.
Yritykselle ja sen toimitusjohtajalle sataprosenttinen toimitusvarmuus on kunnia-asia. ”Toimitamme elementit aina asiakkaan haluamassa, tiukassakin aikataulussa. Se on meille kunnia-asia. Sen lupaamme asiakkaille ja siitä me haluamme olla tunnettuja.”
Toimitusjohtajana Marjet Mäkinen on vielä nuori. Hän haaveilee vielä voivansa kehittää perheyritystä, myös kokea ja erilaisia asioita rakennusalalla ja kehittyä myös itse siinä sivussa.
Tennistä, suunnistusta ja merivesiakvaario
Vapaa-ajalla Marjet Mäkinen pelaa tennistä, myös seniorisarjoissa SM 30 ja 35:ssa silloin tällöin. Myös laskettelu, golf ja veneily ovat lähellä sydäntä. Hän hiihtää ja hyödyntää Nastolan tehtaan mahtavia suunnistusmaastoja.
Kotona on myös merivesiakvaario, jota Marjet Mäkinen kutsuu insinööriharrastukseksi. Automatisoidussa akvaariossa on koralleja ja kaloja, joista vanhimmat ovat 20 vuotta vanhoja.