Henkilökuva | NRO 2/2025

Henkilökuvassa Sini Ruokonen

Dakota Lavento, toimittaja

Henkilökuvassa Sini Ruokonen
Finnsementti Oy:n tuotekehityksestä ja teknisestä tuesta vastaava tiimipäällikkö Sini Ruokonen kehittää asiakkaiden kanssa heidän käyttöönsä mahdollisimman toimivia sementtituotteita. Kuva: Jari Härkönen

Betoni-lehden henkilögalleriassa on haastateltavana Finnsementti Oy:n tuotekehityksestä ja teknisestä tuesta vastaava tiimipäällikkö (DI) Sini Ruokonen (s. 1987 Helsinki).

Sini Ruokonen tykkää puhua betonista ja työskennellä betonin valmistamisen parissa. Nykyisessä työssään hän keskittyy kehittämään asiakkaiden kanssa heidän käyttöönsä mahdollisimman toimivia sementtituotteita, jotka ovat myös aina aikaisempaa vähäpäästöisempiä.

Edellisessä työssään hän seurasi Etelä-Suomen jättimäisillä betonityömailla, miten betonilla rakennettiin pitkäaikaisia, kestäviä, kauniita ja turvallisia rakenteita meille kaikille, niin infraa, kauppakeskuksia kuin sairaalarakennuksiakin.

Betonia on kaikkialla ympärillämme. –Maailmassa valmistetaan vuodessa 14 miljardia kuutiota betonia. Kun katsot rakennetussa ympäristössä ympärillesi, näet varmasti betonia jossain muodossa. Jaksan kyllä edelleen innostua siitä, miten erinomainen raaka-aine se onkaan!

Paljasjalkainen espoolainen

Sini Ruokonen on Helsingissä syntyneeksi sekä lapsuutensa ja nuoruutensa Espoossa asuneeksi yllättävän paljasjalkainen maalaistyttö. Kilometrin päässä hänen vanhempiensa Pohjois-Espooseen rakentamasta omakotitalosta sijaitsi ihan oikea sikala.

Vanhempien lisäksi Sinin lapsuuden perheeseen kuului veli. Myöhemmin perhepiiri laajentui vielä kahdella velipuolella. Sinin espoolainen maalaislapsuus oli melkoisen idyllinen. – Me ulkoiltiin, rakennettiin majoja metsään, pelattiin pellolla pesäpalloa.

Paljon muuta tekemistä Pohjois-Espoon perukoilla ei tuohon aikaan toki ollutkaan.

Oli 1990-luvun lama, joten monet Sinin ystävien vanhemmat olivat työttömänä kotosalla. Sini oli kateellinen. Näiden ystävien vanhemmilla tuntui olevan rajattomasti aikaa osallistua lasten puuhiin. Sinin lähihoitajaäiti ja sähkösuunnittelijaisä sen sijaan kävivät töissä. Sehän oli ihan mälsää.

–Toki nyt ajattelen asiasta hieman eri tavalla, Sini Ruokonen naurahtaa.

Sini muistaa laman aikaisen lapsuuden kuitenkin kivana aikana.

Koulua Sini kävi kotinurkilla Pohjois-Espoossa ja siirtyi Kuninkaantien lukioon Espoon keskukseen. Hänestä oli kiva käydä koulua, sillä siellä näki ystäviä. –Tykkäsin luonnontieteistä. Luin lukiossa kemiaa, fysiikkaa, biologiaa ja maantietoa sekä pitkän matematiikan.

Sinille ei koulun aikana oikein kirkastunut, mitä hän haluaisi aikuisena tehdä tai edes, mitä suuntaisi opiskelemaan. Koska luonnontieteet kiinnostivat eniten, hän arveli, että silloinen Teknillinen korkeakoulu, nykyinen Aalto yliopisto, voisi olla oikea suunta.

TKK sijaitsi myös kätevästi Otaniemessä Espoossa, edelleen kotikonnuilla.

Tarjolla olleista linjoista rakentaminen vaikutti riittävän konkreettiselta. –Tykkään lähtökohtaisesti katsella, kun asiat tulevat valmiiksi. Projektityyppinen työskentely on minusta nykyisinkin elämässä palkitsevaa, Sini Ruokonen perustelee.

–Se oli minulle ajelehtijan valinta. En suinkaan ollut lapsesta asti haaveillut pääseväni rakentamaan taloja tai siltoja.

Tuore tekniikan ylioppilas ryhtyi opiskelemaan rakentamista vuonna 2006 sivuaineenaan kiinteistötalous, joka ei häntä lopulta kiinnostanut ollenkaan.

Ratkaiseva kesäduuni

Alkuvaiheen opinnot eivät varsinaisesti sytyttäneet Sini Ruokosessa palavaa kiinnostusta betoniin rakennusmateriaalina. Betoniaiheiset kurssit pidettiin TKK:lla vasta opintojen loppupuolella.

–Ei ollut mitenkään selvää, että tulisin olemaan millään tavalla betonin kanssa tekemisissä, hän huomauttaa. –Ensimmäisten vuosien jälkeen tiesin kuitenkin jo sen verran, ettei minusta varmaankaan tulisi suunnittelijaa. Muu oli vielä auki.

Sitten keväällä 2008 oli edessä kesätöiden etsiminen. Oli finanssikriisi ja taantuman vuoksi työpaikat kiven alla. Sini päätti lähettää hakemuksen kaikille yrityksille, joiden mainokset hän löysi opiskeluhaalareistaan. Rudus vastasi ja kesätyöpaikka irtosi.

Työ vei nuoren teekkarin mukanaan. Materiaalina betoni osoittautui todella kiinnostavaksi.

Kesätyö betoniasemalla ja työt kehityslaboratoriossa opiskelun ohella olivat Sinin työuran kannalta ratkaisevan tärkeitä. Betoni imaisi todella mukaansa.

–Kun koulussa kävin viimeiset betonikurssit, huomasin oppineeni asiat jo töissä. Nykäsen nomogrammilla suhteittaminen koulussa tuntui hassulta, kun olin tehnyt suhteituksia Ruduksella jo aika paljon nykyaikaisemmilla menetelmillä. Paperit siis ulos vuonna 2012 ja töihin!

Sini Ruokonen teki myös diplomityönsä Rudukselle lattiabetoneihin liittyen. – Sekoittelin laboratoriossa lattiabetonimassoja eri sementeillä, mittasin kutistumista, kuivumista ja lujuuksia, hän muistelee.

Sini Ruokonen viimeistelemässä elementin pintaa telaamalla. Kuva: Iiro Aro

Suurilla työmailla

Valmistumisensa jälkeen Sini Ruokonen jatkoi työskentelyä Ruduksella kehityslaboratorion puolella, ja siirtyi sieltä Valmisbetoni Etelä-Suomen palvelukseen hoitamaan laatuun ja kehitykseen liittyviä tehtäviä työmailla.

Siihen aikaan oli käynnissä monia merkittäviä rakennushankkeita. –Eniten aikaa käytin ehkä Kalasataman kauppakeskus Redin työmaalla. Sitä rakennettiin syksystä 2015 syksyyn 2018. Mieleen jäivät toki myös vuosina 2014– 2017 rakennettu Uusi Lastensairaala ja Helsinki- Vantaan lentoaseman laajennus, jonka rakennustyöt alkoivat vuonna 2015.

–Muistan ensimmäiset lentokoneiden seisontapaikkojen valut hyvin. Laatat valettiin parilla pumpulla suurina ruutuina kerralla, koska laatat olivat lämmitettäviä. Aloitus oli aamuviidelta ja olin moneen kertaan valussa paikalla katsomassa, että resepti toimi ja massa pumpattavaa, kun ei kantti kestänyt pysyä poissakaan.

–Myöskään Pasilan Hakamäentiellä Metsämäen sillan kannen kolme vuorokautta kestänyttä valua on aika vaikea unohtaa. Muistaakseni siihen valettiin vähän vajaa 4000 m3 kerralla. Se on suurin valu, jossa olen ollut mukana.

Sini Ruokonen sanoo, että suuria työmaaprojekteja oli valtavan palkitsevaa seurata. Ne myös opettivat paljon.

Pitkän tähtäimen suunnitelmia

Vuonna 2017 Sini Ruokonen siirtyi Finnsementti Oy:öön oppiakseen enemmän betonin valmistamisen kemiasta.

Tiedonjanoiselle nuorelle betoniammattilaiselle ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Betonialalla tapahtuu juuri nyt niin paljon, että perässä on suorastaan vaikea pysyä. – Kyllähän nämä viimeiset vuodet ovat olleet äärimmäisen kiinnostavaa aikaa olla töissä juuri Finnsementissä, hän sanoo.

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Jotta Suomi pystyisi saavuttamaan kansalliset ja kansainväliset ilmastotavoitteensa, rakennussektorin päästöjä on vähennettävä merkittävästi.

–Tottahan on, että sementin valmistaminen aiheuttaa merkittäviä päästöjä ja koska betonia käytetään niin valtavasti, betonin ja siten sementin hiilidioksidipäästöjen vähentäminen nähdään tärkeäksi paitsi betonialalla, koko rakennussektorilla.

Finnsementissä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä. Tavoitteet ovat kovat ja ulottuvat vuoteen 2050, jolloin koko sementtiteollisuuden tulee olla hiilineutraali. Vuoteen 2030 mennessä yritys on sitoutunut vähentämään päästöjä 30 prosenttia.

Se tarkoittaa työtä, selvityksiä, tutkimuksia ja lopulta valtavia investointeja.

Kaikki tämä on tehtävä, sillä vaihtoehtoa ei ole. –Päästöt on saatava kuriin ja meillä on siihen keinot. Yhtä yksittäistä ihmeratkaisua siihen ei kuitenkaan ole, vaan lopputulos muodostuu pienistä osaratkaisuista.

Vaaditaan kärsivällisyyttä

–Se on hirveän hidasta. Tällaisen hätäisen ihmisen on sitä välillä vähän vaikea hyväksyä, Sini Ruokonen huokaa.

Työ on onneksi hyvin motivoivaa. Kun prosessiin tehdään muutoksia päästöjen vähentämiseksi, ne näkyvät todellisina vähennyksinä hiilidioksiditonneissa.

Ensimmäinen tavoite vuonna 2030 saavutetaan vähentämällä sementin pääraaka-aineen kalkkikiven osuutta klinkkerissä, korvaamalla klinkkeriuunin fossiilisia polttoaineita kierrätyspolttoaineilla ja tuomalla markkinoille seostettuja sementtejä. –Suurimmat päästöt syntyvät kalkkikiven kalsinoitumisreaktiossa, joten mitä vähemmän sementissä on klinkkeriä ja mitä vähähiilisempää käytetty klinkkeri on, sitä pienemmät ovat sementin päästöt.

Seuraavaan, vuoden 2050 etappiin pääsemiseksi tarvitaan jo hiilidioksidin talteenottoa. Paraisten tehtaan osalta varautuminen on aloitettu ja aiheesta on tehty niin kutsuttu feasibility study. Tutkimus osoittaa, että hiilidioksidintalteenoton toteuttaminen Paraisten tehtaan yhteyteen on mahdollista.

Ennen kuin varsinaisia päätöksiä päästään tekemään, on kuitenkin vielä paljon selvitettävää, mm. kaavoituksen ja ympäristövaikutusten osalta. Talteen otetulle hiilidioksidille tulee myös löytää sijoituspaikka tai mieluiten hyötykäyttöä. –Parainen on erinomainen vaihtoehto CO2:n talteenotolle, koska Paraisten tehdas sijaitsee meren rannalla, josta CO2:ta on mahdollista siirtää laivalla.

Investointi on luonnollisesti erittäin suuri. Tähän mennessä tehtyihin hiilidioksidi-investointeihin nähden aivan uudessa kokoluokassa.

–Olemme tuoneet markkinoille sementtilaatuja, joilla on yli puolet pienemmät päästöt kuin muilla, kuten KolmosBertan.

Tuotteita tarpeeseen

Sini Ruokosen työskentelee Finnsementin tuotevalikoiman parissa. Hän miettii, minkälaisia seosaineita yrityksessä käytetään ja minkälaisia tuotteita asiakkaille tarjotaan nyt ja tulevaisuudessa.

Rakennustuoteteollisuudessakin on yrityksiä, joissa tuotekehittäjät seuraavat trendejä ja markkinoivat kausituotteita. Sementtiteollisuus ei kuulu niihin. –Tällä alalla uusien tuotteiden kehittäminen jatkuvalla syötöllä ei ole edes toivottava asia. Asiakkaillamme on vain rajattu määrä siiloja, joten yhdellä tuotteella pitää voida valmistaa mahdollisimman monenlaisia erilaisia betoneja.

Tällä hetkellä keskeisin sementin seosaine on masuunikuona. –Masuunikuonaahan on ollut perinteisesti hyvin käytettävissä, mutta meidän on varauduttava siihenkin, että näin ei välttämättä enää jatkossa olekaan. Sen vuoksi tutkimme erilaisia korvaavia vaihtoehtoja.

Tuotekehitys edellyttää tiivistä yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa ja yhteistyötä monenlaisissa tutkimusprojekteissa.

Sini Ruokonen sanoo, että uudet vähähiiliset tuotteet on otettu markkinoilla hyvin vastaan, mutta odotukset ovat kovat. –Olemme tuoneet markkinoille sementtilaatuja, joilla on yli puolet pienemmät päästöt kuin muilla, kuten KolmosBertan.

Rakentamisen aikataulupaine on kuitenkin edelleen kova, eikä lujuudenkehityksen odotteluun tunnu olevan aikaa. Vähäpäästöisten tuotteiden lujuudenkehitys on toistaiseksi hitaampaa perinteisiin verrattuna. –Tähän meidän on löydettävä ratkaisut, koska päästöjä on saatava alas, mutta aikataulu on pidettävä. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Sini Ruokonen sanoo päättäväisesti.

Sini Ruokosella riittää kiireitä myös järjestötoiminnassa. Standardit ja lainsäädäntö muuttuvat vihreän siirtymän vuoksi. Selvitetään, minkälaisia tuotteita jatkossa ovat sallittuja rakentamisessa käytettäviksi. Uusien, markkinoille tuotavien tuotteiden tulee olla terveellisiä ja turvallisia. Finnsementin tuotekehityksestä vastaava tiimipäällikkö on todella monessa RT:n ja BY:n työryhmässä mukana näitä asioita pohtimassa.

–Lisäksi Sini on mukana CEMBUREAUn (The European Cement Association) toiminnassa. Olen mukana yhdessä neljästä järjestön työryhmistä. CEMBUREAUn tavoitteena on edistää sementin ja betonin käyttöä ja käytettävyyttä ja teettää mm. alan kannalta tärkeistä teemoista tutkimuksia ja lisätä tietoutta. Suurimmat teemat Euroopan tasollakin ovat tietenkin CO2-päästöjen vähentämisessä.

Sini lautailemassa Levillä. Hän tykkää lasketella ja tytärkin on jo koukutettu harrastukseen. Kuva Sinin arkistosta.

Aika kortilla

Sini Ruokosen perheeseen kuuluu mies ja kesällä neljä vuotta täyttävä tytär. –Hänen kanssaan puuhaamme paljon. Lapsen kasvua on tosi kiva seurata. Kuukausi sitten ostin hänelle polkupyörän. Se tuntui isolta asialta ja hän lähti siitä vain pyöräilemään.

Perheellä on mökki, jossa he viettävät aikaa kesäisin. Sini pitää kuntoaan yllä joogaamalla ja lenkkeilemällä. –On minulla kyllä pyrkimys liikkua enemmänkin.

Aika on vain lapsiperheessä usein kortilla.