Pääkirjoitus | NRO 4/2022

Montako Corollaa on minun osuuteni ilmastotalkoissa?

Petri Kähkönen, brändinrakentaja Consolis Parma

Montako Corollaa on minun osuuteni ilmastotalkoissa?

Lapsuudessani perheemme auto oli nuoren kuusimetsän värinen vihreä Toyota Corolla farmari. Eräänä kesänä 1970-luvun loppupuolella teimme Corollalla lomamatkan Utsjoelle. Tuon reissun osalta Corollan hiilidioksidipäästöt olivat kuudensadan kilogramman tietämillä. Japanilaisella suosikkiautolla köröteltiin perheessämme vuosittain noin 25 000 kilometriä, mikä puolestaan tarkoitti noin 5000 kilon hiilidioksidipäästöä.

Maapallon ilmasto on lämmennyt 1,1 celsiusastetta 1800-luvun lopun esiteollisesta ajasta. Lämpeneminen on kiihtynyt viime vuosikymmenten aikana ja vauhti on sellainen, että ilman lämpenemistä hillitseviä nopeita toimenpiteitä elämän edellytykset maapallolla heikkenevät dramaattisesti. Toistuvat tulvat Aasiassa ja jokien kuivumiset Euroopassa ovat vakavia varoitusmerkkejä, joihin koko ihmiskunnan on reagoitava. Suunnan on muututtava tämän vuosikymmenen aikana.

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Ymmärtääksemme tarvittavien toimenpiteiden suuruusluokan käyttäkäämme yksikkönä yhtä Corollaa (vuosipäästö 5000 kg CO2). Suomen kokonaispäästöt ovat tällä hetkellä noin kymmenen miljoonaa Corollaa vuodessa. Päästöjämme on vuoteen 2035 mennessä leikattava vielä kuusi miljoonaa Corollaa edellyttäen, että maankäyttösektorimme ja vihreiden kuusimetsiemme hiilinielu on tuolloin tavoitteen mukaisesti neljä miljoonaa Corollaa.

Rakennetun ympäristön, eli rakentamisen ja rakennusten käytön aiheuttamat päästöt ovat noin kolmannes valtakuntamme päästöistä. Rapiat yli kolme miljoonaa Corollaa. Varsinaisen rakentamisvaiheen osuus on vajaat miljoona Corollaa. Vuoteen 2035 mennessä rakentamisvaiheen päästöistä on leikattava vähintään puolet pois.

Betonin päästöt Suomessa ovat 200 000 Corollan suuruusluokkaa. Myös näistä vähintään joka toinen on ”poistettava liikenteestä” vuoteen 2035 mennessä. Betoniteollisuudessa ilmastohaaste on otettu vakavasti ja kehityskoneisto on tuottanut uusia vähähiilisiä vaihtoehtoja ennätysnopeasti. Suomen Betoniyhdistys on kehittänyt betonia koskevan vähähiilisyysluokituksen ja siihen liittyvän hiilipäästölaskurin. Useat valmistajat ovat tuoneet markkinoille vähähiilisiä betonilaatuja ja tuotteita, joiden päästöt ovat merkittävästi aikaisempaa pienemmät.

Jokaisen suomalaisen on luovuttava toisesta Corollastaan ja toisella on ajettava vuosittain 5000 kilometriä vähemmän kuin aikaisemmin. Viisihenkisessä perheessä tämä tarkoittaa sitä, että kymmenen Corollan sijaan on vuonna 2035 selvittävä neljällä. Voimme jokaisena päivänä tehdä valintoja, joilla vähennämme asumiseemme, liikkumiseemme, ravintoomme tai kulutukseemme liittyviä päästöjä ja vaalimme hiilinielujamme. Me rakentajat voimme jokaisena päivänä tehdä päätöksiä, joilla rakennamme huomenna vähähiilisemmin kuin tänään.

Muutos lähtee minusta ja sinusta.

P.S. Corolla oli kestävä ja hyvä auto. Äitini myi sen vasta 1980-luvun lopulla. Tuolloin matkamittarissa oli kilometrejä jo reilusti yli 300 000.