Blogi | 31.10.2022

Yhteistyö näytti taas voimansa

Jussi Mattila, toimitusjohtaja, Betoniteollisuus ry

Yhteistyö näytti taas voimansa

Rakennusala kokoontui jälleen – kaikkiaan neljäksi vuodeksi venyneen tauon jälkeen – koolle Messukeskukseen FinnBuild22-tapahtumaan. Sekä messujärjestäjiä että näytteilleasettajia taisi hieman jännittää, miten messuvieraat palaavat pitkäksi venyneen koronakauden jälkeen. Messuvieraita oli kuitenkin kohtuullisesti, kolmena päivänä yhteensä noin 18.000 henkeä.

Betoniteollisuuden varsinaiset ja kannatusjäsenet muodostivat messuille jo perinteeksi muodostunen Betonipuiston, yhteensä 25 näytteilleasettajan ja noin 1.500 neliömetrin yhteisalueen kuutoshalliin, messujen likimain parhaalle paikalle.

Betonipuisto oli mielestäni hioutunut vuoden 2018 toteutuksesta positiivisella tavalla. Alue erottui hyvin ja näytteilleasettajien osastot olivat kutsuvia. Tietoiskut saivat hyvin kuulijoita, ainakin verrattuna messujen päälavaan, joka oli työnnetty pois varsinaisesta messukävijävirrasta, kuutoshallin perille. Keskiviikon etkoilla ja iltajuhlan aikaan väkeä kerääntyi Betonipuisto pullolleen. Tunnelma oli katossa aivan sulkemisaikaan saakka.

Palaute sekä näytteilleasettajilta että messuvierailta oli selkeä. Betonista kiinnostuneiden vieraiden ei tarvinnut harhailla messuilla etsimässä hakemaansa, vaan kaiken oleellisen löysi keskitetysti Betonipuistosta. Nopeaa ja tehokasta. Tämä on merkittävä etu sekä messuvieraille että näytteilleasettajille. Sanalla sanoen, Betonipuisto veti hyvin väkeä ja kävijät olivat suurelta osin odotettuja, potentiaalisia asiakkaita ja muita tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Betoniteollisuuden ”ekosysteemissä” on pitkät perinteet kaikkia hyödyttävästä yhteen hiileen puhaltamisesta. Esimerkkejä on löydettävissä matkan varrelta runsaasti. Ehkä jo kulunutkin esimerkki on BES-järjestelmä, jonka hyödyistä ala ammentaa edelleen, eikä loppua ole näkyvissä. Se, että koko teollisuudenala valmistaa toisiinsa sopivia tuotteita antaa mahtavan kilpailuedun, kun markkinat toimivat ja rajallinen tuotesortimentti tulee käyttäjälleen helposti tutuksi. Samoin tehokkuutta tuova erikoistuminen kapeaan tuotealueeseen on mahdollista. Muut eivät ole tähän juuri kyenneet.

Aivan viimeaikainen esimerkki alan toimivasta yhteistyöstä on betonin vähähiilisyysluokituksen kehittäminen ja käyttöönotto. BY-Vähähiilisyysluokitus ja siihen liittyvä laskuri saatiin käyttöön nopeasti ja tehokkaasti. Koko ala hyötyy, kun käytössä on kaikille yhteinen menettely ilmoittaa betonin hiilijalanjälki. Luo uskottavuutta, kun markkinoilla ei ole erilaisia systeemejä saman asian ilmoittamiseksi. Yhteisen järjestelmän merkittävä etu on myös se, että kolmas osapuoli varmentaa koordinoidusti lopputuloksen oikeellisuuden.

Betoniala pystyy erottumaan myös yhteisellä luokituksella, jälleen kerran, edukseen.