Rakennukset | NRO 1/2021

EduCity kokoaa kampuksen toiminnat yhteen

Maritta Koivisto, päätoimittaja Betoni, arkkitehti SAFA

EduCity kokoaa kampuksen toiminnat yhteen
EduCity sijaitsee Turun Tiedepuiston alueella, keskeisellä paikalla Kupittaan kampuksella. Kuva: Vesa Loikas

Turun ammattikorkeakoulun uusi kampusrakennus EduCity valmistui heinäkuussa 2020 ja se otettiin syksyllä koko AMK-yhteisön käyttöön.

Turun Teknologiakiinteistöt rakennutti Turun ammattikorkeakoululle uuden kampusrakennuksen, johon muuttivat ammattikorkeakoulun lisäksi Nordea, Cloetta, Unica ja Ewals Cargo.

Seitsemänkerroksisen EduCityn on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Sigge ja sen pääsuunnittelija on toiminut arkkitehti Pekka Mäki. Rakennuksen kerrosala on 18 500 neliömetriä ja sen tilavuus on yli 100 000 kuutiota.

EduCity on uuden ajan opiskelurakennus, jossa perinteiset luokat on korvattu erilaisilla monimuoto-oppimisympäristöillä sekä avoimilla projekti- ja työskentelytiloilla. Rakennuksen väliseinät ovat pääosin lasia ja avonaista tilaa on paljon.

Monimuotoympäristöt ovat arkipäivää toimitiloissa, mutta opetusympäristöissä ne ovat vielä verrattain uusi asia. Monimuotoympäristöt ovat muunneltavissa vaihtelevien tarpeiden mukaan – opiskella voi missä ja milloin vain. Eräs EduCityn erikoisuuksista ovat lasiseinäiset tekniikan alan laboratoriotilat rakennuksen kellarikerroksessa.

EduCityn keskellä on suuri ja valoisa aula, jossa sijaitsevat oleskelu- ja kohtaamispaikkana tai katsomona toimivat betonirakenteiset ”Taidon portaat”. Aulassa on myös yli 30:n neliömetrin kokoinen läpinäkyvä mediaseinä, joka mahdollistaa esimerkiksi elokuvanäytösten järjestämisen. Rakennuksen Kupittaanpuiston puoleisella sivulla talon käyttäjiä ilahduttavat laajat maksaruohon peittämät terassit, joille on pääsy kaikista kerroksista.

Korkea valopiha tuo avaruutta ja ilmavuutta rakennukseen. Luonnonvaloa tulvii sisälle kattoikkunoiden kautta. Kuva: Vesa Loikas

Yhteiskäyttöisten oppimistilojen lisäksi EduCityssä on laboratorio- ja erityistiloja, henkilöstön työympäristö ja sisäisten palveluiden keskittymä Service Centre. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee ravintola ja koko kampusalueen ensimmäinen pub.

EduCityn valmistumisen myötä Turun ammattikorkeakoulun toiminta siirtyi Linnankadun taidekampusta ja Salon toimipistettä lukuun ottamatta Turun Tiedepuiston alueelle.

Betonirakenteista

Tontin maaperä on savea ja sorakerrostumia. Rakennus on perustettu paalujen varaan. Runko koostuu pilarielementeistä sekä elementtiväliseinistä ja kantavista elementeistä, kuten hissi- ja porrashuoneet. Vaakarakenteet ovat pääosin jännebetonipalkkeja ja ontelolaattoja. Kantavien rakenteiden suunnittelukäyttöiäksi on määritelty 100 v. Rakennus on jäykistetty neljällä porrashuoneella.

Väestönsuojaa rakennukseen ei tehty tässä vaiheessa.

Turun ammattikorkeakoululle LEED Platina-tasoinen kampusrakennus on askel kohti Turun kaupungin laatimaa tavoitetta, jonka mukaan Turku on vuonna 2029 hiilineutraali.

Taidetta rakennushankkeessa

EduCityn kruunaavat rakennukseen syksyllä tulleet taideteokset. Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun rahoittaman KampusART-taideohjelman myötä kiinteistön sisätiloissa on Noora Schroderuksen, Stig Baumgartnerin ja Shoji Katon teoksia. EduCityn pääoven ulkopuolelle puolestaan sijaitsee Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen jättimäinen veistos ”Meanderi” (pyörätelineillä). Teokset valittiin KampusART-taideohjelman järjestämien luonnoskilpailujen perusteella ja niiden budjetti oli lähes miljoona euroa.

EduCity

EduCity
Kuva: Vesa Loikas

Osoite: Joukahaisenkatu 7, 20520 Turku
Rakennusaika: rakennustyöt aloitettu 12–2017, loppukatselmus 20.11.2020

Pinta-ala ja tilavuustiedot:
ylempi rakennusosa katutaso krs – ullakko krs:
rak.oik. kerrosala: 18510 ke-m2
kerrosala: 19502 ke-m2
kok.ala: 21880 ke-m2
tilavuus: 108179 m3

autopaikoitus kellarikerros:
rak.oik. kerrosala: – ke-m2
kerrosala: – ke-m2
kok.ala: 6464 ke-m2
tilavuus: 28116 m3

koko rakennus yhteensä:
rak.oik. kerrosala: 18510 ke-m2
kerrosala: 19502 ke-m2
kok.ala: 28343 ke-m2
tilavuus: 136295 m3

Rakennuttaja: Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Sigge Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Pekka Mäki
Rakennesuunnittelu: Sweco rakennetekniikka Oy Lounais-Suomi, ins. Aki Luntamo
Pääurakoitsija: YIT Oy

Betonin toimittajat:
Valmisbetoni: Swerock Oy
Julkisivuelementit: Parma Oy
Runkoelementit: Parma Oy
Elementtiportaat: HB-Betoniteollisuus Oy
Pintabetonilattiat: Bermanto Oy
Taidon portaiden elementit: Kosken Betonielementti Oy
Loungen portaiden elementit: Alistron AS
Mosaiikkibetonilaatat: HB-Betoniteollisuus Oy
Betonilaatat: Turun Betonilaatta Oy