Rakennukset | NRO 1/2021

Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailun kunniamaininta: Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Maritta Koivisto, päätoimittaja Betoni, arkkitehti SAFA

Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailun kunniamaininta: Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri
Veistoksellista sisätilojen uljasta näyttävyyttä tuo esiin rakennuksen betoninen runkokokonaisuus, jossa 100 hoikkaa valkobetonista valmistettua elementtipilaria ja -palkkia rajaavat kirjaston aikuisten- ja mediaosaston tilat. Kuva: Tuomas Uusheimo

Kunniamaininnan Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa sai Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Uusi kirjastotalo on Kirkkonummen kuntalaisten olohuone, joka kokoaa saman katon alle useita toimintoja ja palveluita. Kohde on esitelty laajasti Betoni 4–2020 lehdessä ss. 8–23.

Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus, joka täydentää osaltaan Kirkkonummen historiallista miljöötä.

Pyhän Mikaelin kirkon vieressä sijaitseva vanha, alkujaan arkkitehti Ola Hanssonin suunnittelema kirjasto valmistui vuonna 1982. JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnittelema uusi kirjastotalo valmistui syksyllä 2020. Kohde on hyvä esimerkki siitä, miten vanhan rakennuksen betonirunko on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta.

Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Betoni materiaalina luo harmonisen kokonaisuuden muun sisustuksen kanssa.

Kirjastotalon uusi päätila on aikuisten lukusali, jonka tiheä veistoksellinen pylväikkömäinen betonirakenne luo vaikuttavan tilaelämyksen. Lukusalin ikkunaseinä toimii valaisimen varjostimen tavoin tuoden epäsuoraa valoa tiloihin. Kahvio ja lehtien lukutila ovat sijoitettu kapeina tiloina pitkän lasiseinäisen katetun terassin ääreen, jonka kautta vanha kivikirkko tulee osaksi kirjaston sisätilanäkymiä. Lehtisalin ja kahvilan välissä on paikallavaletusta betonista valmistetut ”portit”, jotka johdattavat lasten ja nuorten osastoille. Monikäyttöinen suuri betoninen lukuporras nousee kirjaston toiseen kerrokseen.

Valkobetoniset portit johdattavat lehtienlukusaliin. Kuva: Tuomas Uusheimo

Kirjastorakennuksen uudisosan runko koostuu paikallavalu- ja valkobetonielementtirakenteista. Rakennus on perustettu paikallavaletun paalulaatan ja teräsbetonipaalujen varaan. Yläpohjan rakenteet on tehty betonista. Vesikattoon liittyvät vedenpoistokourut on valmistettu ja muotoiltu betonista pintalaatan valun yhteydessä. Rakennuksen jäykistävät seinät ja kuilut ovat pääosin paikallavalettuja.

Kirjaston sisätilojen uljasta näyttävyyttä tuo esiin rakennuksen betoninen runkokokonaisuus, jossa 100 hoikkaa valkobetonista valmistettua elementtipilaria ja -palkkia rajaavat kirjaston aikuisten- ja mediaosaston tilat. Panoraamanomaiset esteettömät näkymät avoimissa sisätiloissa on saavutettu haastavan pitkillä jänneväleillä ja palkkirakenteina. 11 metriä korkeiden hoikkien valkobetonipilareiden välissä on ikkunoiden vaakasaumoissa teräksiset nurjahdustuennat, joiden myötä pilarivistö toimii rakenteellisena kokonaisuutena ja tukeutuu 12 metriä korkean pohjoisseinän paikallavalurakenteisiin. 50 metrin pituiselta betoniselta lukutiskiltä avautuvat laajat näkymät ympäröivään maisemaan.

Päätilojen lattiat ja lukuportaat on päällystetty valkoisella kovabetonilla, joka toistaa valkobetonipintojen, -pilarien ja -palkkien sävyä. Betonirakenteinen saumaton lattia on hengittävä, kestävä ja helposti huollettava.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista sekä pitkä käyttöikä ja muuntojoustavuus on ollut suunnittelun lähtökohtina.

Kirkkonummen toimitilajohtaja Anna-Kaisa Kauppinen, SRV:n projektipäällikkö Teemu Lohilahti, JKMM Arkkitehdeilta projektiarkkitehti Jukka Mäkinen ja YBT:n Benjami Alapuranen vastaanottivat kunniakirjat.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja vuonna 2020 se järjestettiin 51. kerran. Tällä kertaa kilpailuun osallistui vain 5 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

http://www.betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne

Vuoden Betonirakenne 2020 tuomaristo:
Toimitusjohtaja, Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry, tuomariston puheenjohtaja
Arkkitehti SAFA, Erkko Aarti, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Rakennusarkkitehti RIA, Mika Suihko, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA
Dipl.ins., Pekka Talaskivi, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL
Dipl.ins., Mirva Vuori, Suomen Betoniyhdistys ry
Päätoimittaja, Tapio Kivistö, Rakennuslehti
Päätoimittaja, arkkitehti SAFA, Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry, Betoni-lehti, tuomariston
avustaja ja sihteeri

Vuoden Betonirakenne 2020 ehdokkaat (5 kpl) käsittelyjärjestyksessä:
Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri – JKMM Arkkitehdit
Päiväkoti Korento, Maunula, Helsinki – AFKS Arkkitehdit
Levin Kunkku, loma-asuntokohde, Levi – Arkkitehti Pertti Rantakokko
Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen – Arkkitehtitoimisto K2S ja Arkkitehdit NRT
EduCity, Turku – Sigge Arkkitehdit

Tutustu artikkeliin Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri Betoni-lehdessä 4/2020

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri
Lukuportaat johdattavat kirjaston toiseen kerrokseen. Kuva: Tuomas Uusheimo

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkittiin:

Rakennuttaja: Kirkkonummen kunta
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Pääurakoitsija: SRV Rakennus Oy
Valkobetonielementtien toimittaja: YBT Oy

Lisätietoja:


Maritta Koivisto

Maritta Koivisto

Editor in chief Betoni, Concrete journal in Finland, Architect (M.Sc.) SAFA

Architecture, construction, concrete facades, concrete surfaces, communication, education

+358 40 900 3577

maritta.koivisto@rakennusteollisuus.fi, maritta.koivisto@betoni.com