Rakennukset | NRO 3/2023

TA-Asumisoikeus Oy:n Turumankatu 10 ja 22 saivat näkymät merelle

Risto Huttunen, Emilia Åman, Timo Pylkkänen, arkkitehdit SAFA, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy

TA-Asumisoikeus Oy:n Turumankatu 10 ja 22 saivat näkymät merelle
Kuva: Tuomas Uusheimo

TA-Asumisoikeus Oy Turumankatu 10 ja 22 sijaitsevat meren ympäröimällä Haakoninlahden asuinalueella. Alueelta on näköyhteys Helsingin keskustaan. Venelaiturit ja lähitulevaisuudessa myös vuonna 2026 Kruununsillat yhdistävät Haakoninlahden asuinalueen Hakaniemeen, Kalasatamaan sekä Helsingin keskustaan.

Helsingin Laajasalon länsirannikolla sijaitseva uusi rakentuva Kruununvuorenranta sijaitsee merellisessä ympäristössä. Luontopolut, kalliot ja historialliset kartanomaisemat antavat kiinnostavat lähtökohdat uuden alueen suunnittelulle.

Suunnitelmien mukaan vuonna 2030 Kruunuvuorenranta on 13 000 ihmisen koti. Aluetta rakennetaan parhaillaan ja alueen palvelut lisääntyvät samaan aikaan. Mittava Kruunusillat-hanke tulee nopeuttamaan raitiotien kautta julkisen liikenteen yhteyttä Helsingin keskustaan lähivuosina.

Kilpailuvoitto ja kaavan ohjeita

Suunnitelma perustuu syksyllä 2017 järjestettyyn arkkitehtuurikutsukilpailun voittaneeseen suunnitelmaan.

Turumankatu 10 ja 22 koostuvat toisiinsa liitetyistä tornitalosta ja rivitalosta. Turumankatu 22:ssa on yhteensä 35 asuntoa kompakteista yksiöistä yli sadan neliön perheasuntoihin. Turumankatu 10:ssä on erikokoisia kolmioita sekä neljän ja viiden huoneen asuntoja. Huoneistokoot vaihtelevat 28,0–133,5 neliön välillä. Perheasunnoissa on omat saunat, ja ylimmissä asunnoissa on myös parvet.

Kaavan mukaan tornien julkisivumateriaalin tulee olla vaaleaa lasitettua keraamista julkisivuelementtiä tai vastaavaa korkealaatuista julkisivumateriaalia.

Rivitalojen julkisivujen tulee olla karheapintaista, tummaa puhtaaksi muurattua tiiltä.

Tornien neljä ylintä kerrosta kaava ohjeisti viistettävän ja viisteen pinta edellytettiin käsiteltävän ja olevan samanvärinen julkisivujen kanssa.

Kaavan määrittelyn mukaan tornien parvekkeet tulee toteuttaa ulokkeina, eikä niitä saa kannattaa tai tukea maasta. Samoin päällekkäiset parvekkeet eivät saa sijaita pääosin päällekkäin samassa linjassa.

Toteutetussa kohteessa tehtiin innovatiivisia ratkaisuja

Rakennuksissa on haluttu korostaa yksiaineisuutta materiaalivalinnolla ja detaljoinnilla.

Tornin ja rivitalojen välille on tuotu kontrastia materiaalien avulla. Tornissa on kiiltäväpintainen valkoinen betonikuorielementtijulkisivu ja myös parvekenopat on valettu valkobetonista. Myös valkoiset ikkunakarmit ja muut yksityiskohdat on sävytetty yhteneväiseksi samaan sävyyn.

Rivitaloissa on julkisivuissa puhtaaksimuurattu tumma tiili. Katokset ja varastot ovat tummaa mattapintaista väribetonia sekä tummat ikkunakarmit ja yksityiskohdat on sävytetty näihin.

Rivitalojen terassien väribetonikatokset. Kuva: Marko Huttunen

Julkisivujen haasteita ja innovaatioita

Tornin kuorielementtien kiiltävä pinta mukailee kaavan mukaista lasitettua keraamista pintaa.

Kuorielementtien käyttö mahdollisti elementtien suuren koon ja pystyasennuksen juoksulimityksellä. Elementit ovat kahden kerroksen korkuisia, noin 3200 mm × 6000 mm kokoisia. Elementtien suunnalla ja koolla haluttiin korostaa tornien vertikaalisuutta ja välttää elementeille tyypillistä saumojen vaakasuuntaista korostumista.

Tuulettuva kuorielementtirakenne soveltuu myös hyvin merenrantarakentamiseen.

Kahden kerroksen korkuinen kuorielementti ja yhtenä kappaleena valettu parveke-elementti. Kuva: Tuomas Uusheimo

Betoni mahdollistaa katosten ja tornin parvekkeiden detaljien suunnittelun niin, että peltien ja kermien tarve on minimoitu. Ikkuna- ja räystäspellit on detaljoitu siten, että ne eivät näy julkisivupinnasta.

Julkisivujen kuorielementit on valettu vaakaan muovimuottia vasten ja noppaparvekkeet pystyvalulla metallimuottiin.

Parvekkeet on valettu yhdeksi kappaleeksi, jolloin ne on saatu saumattomiksi. Parvekkeet tuettiin teräsosilla sisäkuoresta. Teräsosat ja varaukset sisäkuoreen suunniteltiin siten, että asennus tehtiin kokonaisuudessaan elementtien paikoilleen noston yhteydessä. Mitään väliaikaisia tuentoja ei tarvittu.

Julkisivuelementtien tuenta toteutettiin osittain perustuksilta ja osittain ripustettiin sisäkuoresta ripustusjärjestelmää käyttäen.

Kuorielementtien ja parvekkeiden asennus oli mittatarkkaa työtä, koska asennustoleranssit olivat hyvin pienet. Hyvä yhteistyö suunnittelijoiden ja työmaan välillä oli avainasemassa myös tässä kohteessa.

TA-Asumisoikeus Oy, Turumankatu 10 ja 22, 00590 Helsinki

TA-Asumisoikeus Oy, Turumankatu 10 ja 22, 00590 Helsinki
Kuva: Tuomas Uusheimo

Osoite: Turumankatu 10, 00590 Helsinki
Asuinkerrosala: 2550 kem2
Asuntojen lukumäärä: 27 (70,0 – 133,5 m2)
Valmistumisvuosi: valmistunut 2023

Osoite: Turumankatu 22, 00590 Helsinki
Asuinkerrosala: 2600 kem²
Asuntojen lukumäärä: 35 (28,0 – 133,5 m²)
Valmistumisvuosi: valmistunut 2022

Rakennuttaja: TA-asumisoikeus Oy
Pää-ja arkkitehtisuunnittelu: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy: Risto Huttunen, Marcel Ulmer, Emilia Åman, Tiia Mehtola, Niklas Turunen
Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy, Timo Pylkkänen
Elementtisuunnittelu: Suomen Elementtisuunnittelu Oy
LVI-suunnittelu: Sitowise Oy
Sähkösuunnittelu: Sähkösuunnittelu Kortemaa Oy
Pääurakoitsija: Lujatalo Oy
Elementit: Betset-yhtiöt, Turun tehdas