Rakennukset | NRO 2/2024

Ajatonta asuntoarkkitehtuuria paikallavalamalla

Dakota Lavento, toimittaja

Ajatonta asuntoarkkitehtuuria paikallavalamalla
Tilavilta parvekkeilta avautuu näkymä Espoon Kauklahden maisemaan. Kuva: Lifehood Homes Oy / Juha Klemetti

Espoon Kauklahteen valmistuneessa paikallavalutalossa Asunto Oy Panoramassa on kolme samanlaista, mutta hieman eri tavoin varusteltua asuntoa. Jokaisessa asunnossa on 113 neliötä: olohuone ja avokeittiö, kolme makuuhuonetta, saunaosasto, kodinhoitohuone sekä työtila. Suurilta parvekkeilta avautuu näkymä Kauklahden luonnonkauniiseen maisemaan. Etupihan niin ikään paikallavaletussa autokatoksessa on viisi latauspistein varustettua autopaikkaa.

Asunto Oy Panoraman tumma rakennusmassa istuu pienelle rinnetontille luontevasti. Suurten lasipintojen ja parvekkeiden keventämä pääjulkisivu on avoin ja kutsuva. Wienerbergerin musta sileä savikattotiili on ratkaisuna hieman erikoisempi ja tuo julkisivuun vivahteikkuutta. Rakennuksen hienostunutta, hillittyä arkkitehtuuria katselee mielikseen. Sisältä asunnot ovat valoisia ja tiloiltaan toimivia ja yllättävänkin avaria. Tekniikka- ja sisustusratkaisut ovat laadukkaita, moderneja ja ajattomia.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Asunto Oy Panorama oli rakennus- ja kiinteistöalalla toimineiden miesten unelmasta syntynyt pilottikohde. Kohteen rakennutti toimitusjohtajaksi ryhtyneen Bo Priesterin ja myyntijohtaja Tomi Sarlinin yritys Lifehood Homes Oy. Arkkitehtuurista vastasi arkkitehti SAFA Juha Klemetti.

Miehet halusivat rakentaa Kauklahdessa sijaitsevalle, kaupungin puistoon rajautuvalle rinnetontille tulevaisuuden maamerkin, jonka korkealuokkainen arkkitehtuuri nostaisi myös ympäröivän alueen arvoa.

Priester sanoo, että paikallavalu oli kohteeseen luonteva valinta. ”Paikallavalurunko ei ole helpoin eikä halvin rakennustapa, mutta se on ikuinen, mihin yrityksen nimikin viittaa. Ekologisinhan on talo, joka rakennetaan vain kerran”, hän huomauttaa.

”Paikallavalamalla voidaan tehdä vapaasti erilaista saumatonta muotoa ja tyylikästä arkkitehtuuria”, Priester jatkaa.

Tavoitteena oli integroida runkoon mahdollisimman paljon tekniikkaa nykyisiä ja talon elinkaaren aikaisia tarpeita varten. ”Runkoon integroitiin lämmitys-, viemäri-, käyttövesi-, sadevesi- ja ilmanvaihtoputket sekä monipuolinen äänentoisto ja valaistus. Piiloverhoratkaisu on Lifehood:in itse kehittämä ja voitiin toteuttaa käytännössä vain holvit paikallavalamalla.

Yläpohjan, viistosti ulospäin johtavan viisteen ansiosta rakenne näyttää hoikalta, vaikka on paksuimmasta päästään yli puoli metriä paksu. Kuva: Lifehood Homes Oy

Hallittua ja hillittyä

Toteutustavaksi valittu paikallavalu ohjasi kohteen pääsuunnittelijan Juha Klemetin mukaan myös suunnittelua.

”Suunnittelun lähtökohtana ja tavoitteena oli ajattomuus, selkeys ja konstailemattomuus ja sitähän paikallavalutekniikka tukee. Mahdollisimman selkeä ja suoralinjainen arkkitehtuuri sujuvoittaa myös muotittamista”, hän sanoo.

Klemetti tunnetaan rauhallisesta, niukasta muotokielestään. Hänestä usein vähemmän on enemmän. ”Minusta asuinrakennukset ovat harvoin liian yksinkertaisia.”

Asunto Oy Panoraman tunnistaa Klemetin suunnittelemaksi. Muotokieli on harkittua ja hienostunutta, väripaletti koostuu betonin harmaasta, mustasta ja valkoisesta. Yksityiskohdat ovat hiottuja. Kaikki tekniikka on luonnollisesti tiukasti piilossa.

Klemetti sanoo, että pyrkimys visuaaliseen ja toiminnalliseen selkeyteen kulkee arkkitehtuurissa usein käsi kädessä. Selkeällä ja rauhallisella konseptilla tiloista tulee luontevasti toimivia ja samalla tilankäytöltään tehokkaita. ”Se on toki tärkeää etenkin myyntiin rakennettavissa kohteissa. Rakennusoikeutta on rajallinen määrä ja jokainen neliö on pyrittävä käyttämään tehokkaasti.”

Selkeät ja toimivat tilat taipuvat myös monenlaisten käyttäjien tarpeisiin.

Asunnoissa on paljon puhdasvalupintoja. Klemetin mukaan ne olivat tietoinen valinta ja hienoinen riski. ”Olimme tietoisia, että ne eivät puhuttele kaikkia ostajia, mutta halusimme toteuttaa valittua tyylilajia mahdollisimman tinkimättömästi. Luonteikkaat betonipinnat antavat rakennukselle vahvan oman leiman.”

”Se oli visuaalinen valinta”, Priester vahvistaa. ”Elävä betonipinta rajautuu hienosti viimeisteltyihin pintoihin, kuten ikkunoiden karmeihin.”

Keittiö-olohuone. Kuva: Lifehood Homes Oy

Paikallavaluseinät mahdollistavat listattomuuden, sillä betoniseinä jatkuu suoraan betonilattiasta.

Klemetti kertoo, että lähtökohtana oli luoda asumiselle tyylikkäät, luonteikkaat ja vähäeleiset puitteet, joihin jokainen asukas voi tuoda omannäköisensä elämän ja tunnelman.

Kodikkuuden tunne asunnoissa syntyy muun muassa rauhallisesta äänimaisemasta. Asuntojen akustisiin olosuhteisiin paneuduttiinkin huolella jo suunnitteluvaiheessa niin sisäisen ja ulkoisen äänieristyksen kuin jälkikaiunta-ajan osalta. Kellarikerroksessa kokolattiamatto toimi pehmentävänä elementtinä vastinparina paikallavaletulle kattopinnalle.

Oleskelutiloissa betonilattian vastinparina on piiloakustoitu katto. Katon betoniholviin liimattiin Ewonan Acustica-levy. Se pinnoitettiin Ston huokoisella akustisella tasoitteella, jolla saatiin saumatonta sileää pintaa. Märkätiloissa piiloakustointi toteutettiin alaslaskuihin. Asunnon jokainen tila on äänieristetty ulkovaippa mukaan lukien.

Harkittuja rakenneratkaisuja

Asunto Oy Panoraman tontille oli suunniteltu aikanaan kolme erillistaloa, joista vain yksi oli toteutunut. Rakennuspaikka ei ollut ideaalinen. Rinne oli huomattavan jyrkkä ja tontti montussa suhteessa naapurirakennuksiin. Maanpintaa jouduttiin nostamaan luontevan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Osin maavarainen ja osin louhittava tontti sopi kuitenkin hyvin paikallavalamalla toteutettavalle rinneratkaisulle. ”Alempi kerros on osittain kellaria. Paikallavalamalla saimme maapaineet hyvin hallittua”, kohteen rakennesuunnittelija Henri Huoso kertoo.

Huoso oli hankkeessa mukana aivan alusta alkaen. ”Useinhan rakennesuunnittelijat vain saavat arkkitehdin tekemät valmiit kuvat eteensä”, hän sanoo. Asunto Oy Panoraman suunnittelussa oli hyvä keskusteluyhteys arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan välillä alusta alkaen. Kaikki ratkaisut on tehty tarkkaan harkiten.

Panoramaan harkittiin myös väli- ja yläpohjiin jälkijännitettyjä rakenteita, mutta niistä luovuttiin rakenteen sisään sijoittuvan talotekniikan vuoksi. ”Laskimme, että pääsemme valitulla rakenteella kahdeksan metrin maksimijänneväliin ja se sopi hyvin myös ajateltuihin asuntopohjiin”, kertoo Huoso.

Huoso sanoo, että yhteistyössä hiottiin haastaviakin toiveita ja lopulta löydettiin näihin alkuperäistä visiota tukevat piiloon jäävät rakenneratkaisut.

”Kantavaan välipohjaan ja yläpohjaan tekniikkaa varten tehdyt 85 mm syvät poikittaiset epäsuorat valourat heikentävät rakenteen kapasiteettia. Laatan sisään saatiin upotettua 90 mm:n iv-kanavat, viemärit, sähkövedot, epäsuora valaistus, verhokotelot, lattialämmitys ja äänentoisto ja lopputuloshan näyttää aivan mielettömän hienolta.”

”Jatkossa pitää miettiä talotekniikkasuunnittelijoiden kanssa yhteensovittamista huolellisemmin jo suunnitteluvaiheessa, että myös betonia saadaan paremmin mahtumaan muotteihin”, Huoso naurahtaa.

Lopputuloksessa on paljon hienoja detaljeja, joista osaa Huoso ei sanojensa mukaan vielä suunnitteluvaiheessa edes osannut pitää kovin merkityksellisinä. Esimerkiksi portaikossa laatan vahvuus näyttää viisteen ansiosta olevan vain 60 mm, vaikka laatan todellinen paksuus onkin 300 mm.

Toisena erityisen hyvin onnistuneena detaljina Huoso haluaa nostaa esiin pääjulkisivun yläpohjan, viistosti ulospäin johtavan viisteen. ”Sen ansiosta rakenne näyttää hyvinkin hoikalta, vaikka on paksuimmasta päästään yli puoli metriä paksu. Myös päädyn julkisivupielissä on viiste, joten seinä kapenee ulospäin mentäessä”, Huoso sanoo.

Viisteet tuovat julkisivuun siroutta.

Yksi kohteen näyttävistä visuaalisista ratkaisuista menee Huoson piikkiin. Paikallavalamalla toteutettu autokatos vaati louhimista. Huoso ehdotti, että kalliopinta jätetään suoraan seinäksi, jotta anturaa ja seinää ei tarvitsisi tehdä. Upea, valaistuna taideteokselta näyttävä kallioseinä toteutettiin irtiporaamalla. ”Vaikka tekniikka mielletään kalliiksi, se tulee käytännöksi seinän rakentamista edullisemmaksi”, hän kertoo.

Futuristiset muotit

Runkovaluvaiheessa kohteen auringossa hohtavat alumiiniset muotit herättivät ohikulkijoiden huomiota. Priester sanoo, että työmaa näytti varsin futuristiselta.

Valut toteutettiin Mivan- alumiinimuottijärjestelmällä. ”Arvioimme, että pienissä kohteissa ja ahtailla kaupunkitonteilla isompaa volyymiä ja nostokalustoa edellyttävät suurmuotit eivät olisi toimivin valinta. Meidän piti löytää muottijärjestelmä, jota pystytään liikuttelemaan myös lihasvoimin tontilla ja muottien saumat ovat mahdollisimman huomaamattomat.”

Maanjäristysherkillä alueilla korkeiden rakennusten nopeaan rakentamiseen käytetyn järjestelmän painavin muottikasetti painaa vain 37 kg. Täysalumiiniset muotit on kehitetty paikallavalurunkojen valamiseen nopealla tahdilla. Lifehood laivasi neljä merikontillista muotteja kahdelta eri toimittajalta voidakseen verrata niitä toisiinsa.

Alumiinimuottijärjestelmä. Kuva: Mivan Formwork

Priesterrin mukaan kiinalaiset muottitoimittajat tarjoavat käytännössä pelkkää valmistuskapasiteettia. Normaali Mivan -muotti on 40 cm leveä ja 2,5 tai 2,7 m korkea. Lifehood halusi rauhallisen puhdasvalupinnan aikaansaamiseksi 60 cm leveitä ja 3,3 m korkeita muotteja, joten yrityksen piti omilla lujuuslaskelmillaan osoittaa, että räätälöidyt muotit kestäisivät valupaineen. ”Se tarkoittaa, että pullistuma jää valussa alle 2 mm, jos muottisiteiden väli on 1,2 m”, Priester tarkentaa.

Ensimmäisenä valupäivänä kolme metriä korkeaa seinää valettaessa jännitti, mutta lujuuslaskelmat pitivät kutinsa. Priester sanoo, että muottimateriaalina karkaistu alumiini on varsin lujaa. ”Se ei ole kaukana rakenneteräksen lujuudesta.”

Suulakepursotetusta alumiinista valmistetut muotit ovat myös mittatarkkoja. Varsinaiseen aihioon hitsataan erilaisia vaakajäykistäjiä.

Haastavat valut

Asunto Oy Panoraman betonirunko valettiin vuosi sitten. Ensimmäisen seinän valu oli huhtikuussa 2023 ja viimeinen syyskuun lopussa 2023. Runkoa ja autokatosta nostettiin puoli vuotta.

”Valaminen oli haastavaa, sillä suoraa seinää oli aika vähän, oli käännettyjä kattoja ja talotekniikan sijoittaminen valujen sisään vei aikaa. Myös kaikille uusi muottijärjestelmä piti koeponnistaa.”, Priester sanoo.

Valussa käytettiin 16 mm betonia enimmäkseen notkeusluokkaa S3 ja jonkin verran S4.

Seuraavan kohteen kohdalla Priester haluaa kokeilla itsetiivistyvällä betonilla valamista. ”Suurempi valupaine tietysti jännittää, mutta toisaalta täryytimme tässä perinteistä, vähän jäykempää betonia, joka sekin aiheuttaa paineiskuja ja valupainetta. Itsetiivistyvällä betonilla yläpinta tasoittuisi itsekseen ja syntyisi vähemmän sotkua, joten muotitkin kestäisivät pitempään siistinä.”

Muotit kestivät valua hyvin, kunhan ne oli kasattu ohjeiden mukaisesti. ”Jos vaakakoolaus ei esimerkiksi osu tuelle oikein vaan jää vajaaksi, siihen kohdistuu suuri voima ja muotti alkaa pullistua”, Priester huomauttaa.

”Vinotuenta on tärkeä. On varmistettava, että muotit pysyvät suorassa eivätkä pääse heilumaan. Muottien suoruus pitää jaksaa varmistaa rankankin valupäivän jälkeen.”

Onnistuneiden puhdasvalupintojen saaminen oli kaikille oppimisprosessi. Orgaanisen muottiöljyn kokeilu oli erehdys, sillä se keräsi hyönteisiä. Paksumman kerroksen jättävä muottivaha tuotti parhaan pinnan. ”Pinnan laatuun vaikuttaa moni muukin tekijä, kuten ulkolämpötila ja miten valusuihku oli osattu kohdistaa, ettei se ole huuhtonut muottiöljyä pois”, Priester sanoo.

Kuumalla riskinä oli nahkottuminen, varsinkin alkuvaiheessa, kun valettiin hitaasti, muottipaineen kasvua varoen. Priester sanoo, että mitä nopeammin valaa, sitä homogeenisempi ja parempi pinnasta tulee. ”Kun meillä alkoi tulla kokemusperäistä uskallusta täyttää muottia nopeammin, nostimme 3,3 metriä vartissa. Sillä me saimme itse asiassa parhaan lopputuloksen.”

Tärkeimmät seinät valettiin viimeisenä, kun taustalla oli eniten kokemusta.

Kuva työmaalta. Kuva: Lifehood Homes Oy

Rakennusaikainen suojaus

Kaunis puhdasvalupinta ei synny sattumalta. Työmaalla jokaisen pitää ymmärtää, että pinta jää näkyviin, eikä sitä tasoiteta tai maalata myöhemmin. Priester sanoo, että se aiheuttaa paineita. ”Loppupintahan on näkyvissä jo yhdeksän kuukautta ennen kuin talo on luovutuskunnossa. On kyettävä varmistamaan, että pintaan ei tule naarmuja tai tahroja.”

Runkoporukalle on selitettävä, että kaikki teräkset ja surrilangat on kerättävä pois holvin päältä, jotta ne eivät ruostu ja värjää pintaa. ”Jos työmies ei ole sisätyövaiheessa mukana, hän ei ongelmaa tietenkään näe.”

Kohti taivasta sojottavat sateessa seuraavan holvin valua odottavat tartuntateräkset valuttavat ruostevettä alaspäin. Hakaset voisivat olla kriittisillä paikoilla ruostumatonta terästä tai ne voisi maalata. Helpoin keino estää tahriintuminen on kuitenkin valaa runko mahdollisimman nopeasti.

Betonierien ja siten puhdasvalupinnoissa betonin väri voi vaihdella kiviaineksesta riippuen todella paljon. Priester sanoo, että se ei sinänsä haittaa, jos massat sekoittuvat eikä muodostu selkeää rajapintaa. Yhteistyössä Klemetin kanssa päädyttiin tasaamaan mahdolliset sävyerot valkaisemalla sementin luontainen hiukan mudan kaltainen väri.

Se toteutettiin sisä – ja ulkoseinissä sävyttämällä pölynsidontaan käytetty lasuuripintakäsittely: Keim Base Concretal -lasuuri ja sävyte 9497 seossuhteessa 6:1.

”Teimme kellarikerroksessa piiloon jäävälle pinnalle 32 sävyn matriisin, jossa kokeilimme erilaisia sävyjä, seossuhteita, happokäsittelyjä ja laimennusasteita sekä pinnoitusjärjestystä. Valitsimme sitten parhaan lopputuloksen. Hennon vaaleaa sävytystä ei välttämättä edes huomaa, ja betonin luontainen rouheus säilyy.”

Asuntojen lattioihin on valuvaiheessa hierretty vaalentava MasterTop -kuivasirote ja sisätöiden valmistuttua tehtiin korjaus- ja silikaattikäsittely. Hionnan yhteydessä lattiaan ruiskutettiin pore & crack -filleri, joka hiontapölyn kanssa täyttää halkeamat ja huokoset.

Kelluvalle pintalaatalle tyypillisiltä suurilta halkeamilta on vältytty, sillä paksun holvin terästys on järeä. Suoja-aineena lattialle käytettiin litiumsilikaattia, joka betonilattiassa reagoi vapaan kalsiumin kanssa, jolloin muodostuu liukenematonta kalsiumsilikahydraattia. Se tekee betonista paremmin vettä ja tahroja hylkivää.

Viimeinen pinta on käsitelty Kiilto ProSilk -puolikiiltävällä lattiavahalla.

Asunto Oy Panorama, Espoo

Asunto Oy Panorama, Espoo
Kuva: Lifehood Homes Oy / Juha Klemetti

Osoite: Räävelintie 7B, 02780 Espoo
Rakennuttaja: Lifehood Homes Oy
Pääsuunnittelija/arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Juha Klemetti Oy / Juha Klemetti
Rakennesuunnittelu: RakenneStudio Oy / Anna Abakumova ja Henri Huoso
LVI-suunnittelu: LVI-Insinööritoimisto Meskanen Oy
Sähkösuunnittelu: Sähkö Tuominiemi Oy / Tapio Tuominiemi
Akustiikkasuunnittelu: Promethor Oy / Kalle Lehtonen
Valaistussuunnittelu: Otherwise Oy / Esa Pietilä
Sisustussuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Juha Klemetti Oy / Pauliina ja Juha Klemetti
Äänentoistosuunnittelu: HifiStudio Oy / Tomi Hyvärinen
Pihasuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Juha Klemetti Oy / Juha Klemetti
Urakoitsija: Pääurakoitsija (työnjohto, suunnitelmat, koulutus) Lifehood Homes Oy, alihankintatyönä betonirunkourakassa työporukoita mm. Express Housing Oy
Betonityöt: P.Carlsson Oy ja Express Housing Oy
Betonimuottitoimittaja: Adto Construction Material Group Company ja Geto Alu FormworkSystem
Valmisbetonin toimittaja: Ruskon Betoni Oy, Kivenlahti
Lattiaurakointi: P.Carlsson Oy ja Bekason Oy
Lattiabetonit alapohja: Bekason Oy, maakostea betoni
Lattiabetonit holvit: Ruskon Betoni Oy, Kivenlahti
Julkisivuverhous: Wienerberger Oy, musta sileä savikattotiili, Datura sileä mattamusta