Betonitaide | 19.2.2025

Virpi Kannon leikkisä veistoskokonaisuus ”Lintukoto” valmistui Valteri-koulu Mäntykankaan pihaan Kuopiossa

Virpi Kannon leikkisä veistoskokonaisuus ”Lintukoto” valmistui Valteri-koulu Mäntykankaan pihaan Kuopiossa

Kuopion Valteri-koulu Mäntykankaan pihaan valmistunut valtion taideteostoimikunnan tilausteos Lintukoto (Shangri-La) on suuri veistoskokonaisuus, jonka värikkäissä hahmoissa on paljon yksityiskohtia. Taiteilija Virpi Kannon mukaan jokainen hahmo on oma maailmansa ja niistä voi löytää erilaisia luonnon elementtejä, kuten lintuja ja kasvillisuutta.

Virpi Kannolle veistoksen suunnittelussa keskeistä oli teokselle valittu suuri ympyrän muotoinen paikka, jonka autot kiertävät tuodessaan ja hakiessaan oppilaita. Myös koulurakennuksen suojeleva muoto inspiroi neljän hahmon rauhalliseen sommitteluun. Taiteilijan mukaan oli ihanteellinen lähtökohta, että lapset ja nuoret näkevät odotuskatoksesta suoraan teokseen.

”Ajattelin koulun oppilaita, iloa ja riemua. Toivoin tekeväni teoksen, josta oppilaat saavat energiaa: hahmoja, joita jaksaa katsoa aina uudelleen, joista voi keksiä tarinoita, jotka myös kuuntelevat ja näkevät sinut.”

Kanto lähti hahmottelemaan ensin savesta pienoismalleja eläin-, ihmis- ja satuhahmoista. Matkan varrella ratkaisut muuttuivat ja hahmoihin tuli enemmän arvoituksellisuutta ja monitulkinnallisuutta. Kasvojen viimeistely määritteli kunkin hahmon luonteen. Taiteilija on käyttänyt savimuovailua, kipsimuottia ja betonivalua yhdistävää tekniikkaa valmistumisestaan eli vuodesta 1988 saakka.

”Veistoksen rakennuspalikoista pidän etenkin massasta ja muodosta. Lintukodossa pyöreää muotoa on paljon, syntyy jatkuvuutta ja voimaa. Läpivärjätyn betonin monipuolisella valutekniikalla sai aikaan pysty- ja vaakaraidoituksia. Väriopillinen ajattelu, näin voimakas ja laaja värien käyttö on minulle uutta.”

Teoksen nimeä Lintukotoa on haastavaa kääntää muille kielille, joten utooppinen onnellisuuden paikka Shangri-La auttaa teoksen ymmärtämisessä.

”Lintukoto on suomalaisen kansanperinteen mukaan myyttinen paikka. Nykyään sillä tarkoitetaan yleensä pientä, turvallista ja kotoisaa paikkaa. Valteri-koulu merkitsee sitä oppilailleen. Teos on tehty vilpittömyydestä, lapsuuden ja nuoruuden ilosta ja riemusta.”

Virpi Kanto (s.1959) asuu ja työskentelee Orimattilassa yhdessä miehensä kuvanveistäjä Tapani Kokon kanssa. Hän on tehnyt useita julkisia veistoksia kuten Lahden matkakeskuksen pyörätunnelin kasvoreliefit sekä Kotkan Elämäntanssi. Parhaillaan hänen veistoksiaan on esillä Lahden kaupunginteatterissa 23.5.2025 asti.

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.

Lisätietoja:

Taiteilija, kuvanveistäjä Virpi Kanto
Puh: +358 (0) 407253994
Sähköposti: [email protected]
http://www.virpikanto.fi

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä
Sähköposti: [email protected]
Puh. 02 94500238

vastaava tuottaja Eija Aarnio
Sähköposti: [email protected]
Puh. 0400 271477

Näin Lintukoto tehtiin

Kesällä 2023 koulun pihalle valettiin betonista halkaisijaltaan seitsemän metriä iso ympyrä. Kesällä 2024 valmiit neljä veistosta kuljetettiin kuorma-auton lavalla työhuoneeltani Orimattilasta Valteri-koululle ja asennettiin omille paikoilleen. Aivan viimeiseksi säädettiin jalustan kolmeen valopylvääseen eli linnunpönttöön sopivat valot.

Aivan aluksi olin tehnyt pieniä savimuovailuja. Niistä valitsin parhaat hahmot ja sommittelin pienelle ympyräjalustalle. Näin syntyi luonnos teokselle.

Seuraavaksi tein runkorakenteen vanerista jokaiselle neljälle hahmolle. Vanerin ympärille ruiskutin uretaania, jotta sisätilaa ei tarvitse täyttää savella, siihen menisi liian paljon savea. Päällimmäisenä oli ohutta rautalankaverkkoa, jotta savi ei valuisi vaan kiinnittyisi verkkoon.

Runkojen päälle muovailin savesta neljä hahmoa, yhden kerrallaan. Tämä vaihe kesti kaikista pisimpään.

Valmiista savimuovailusta otettiin kipsillä muotti. Kermamaista valkoista kipsiseosta levitettiin saven päälle 2-3 cm kerros.

Kovettunut kipsi poistettiin tunnin kuluttua saven päältä useana kappaleena. Sitten ne kasattiin rautalangalla yhteen. Muotin sisään jäi tyhjä tila, joka on muodoiltaan sama kuin savimuovailu.

Tyhjä tila täytettiin betonilla. Hahmot painavat 500 kg – 2300 kg.

Betoni on seos erikokoisia kiviä ja jauhomaista sementtiä ja vettä. Aineet sekoitetaan keskenään betonimyllyssä.

Kun betoni oli kovettunut useita päiviä kipsimuotin sisällä, hakattiin kipsi taltalla ja vasaralla pois.

Lopuksi betoni pestiin painepesurilla puhtaaksi ja päälle levitettiin suojaavia aineita.

Virpi Kanto, syyskuu 2024

Artikkeliin liittyviä aiheita