Rakennukset | NRO 2/2023

Uusi rakennus vanhaan kortteliin – Asunto Oy Punanotkonkatu 2 Helsingissä

Jyrki Tasa, professori, arkkitehti SAFA, Arkkitehdit NRT Oy | Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, päätoimittaja Betoni

Uusi rakennus vanhaan kortteliin – Asunto Oy Punanotkonkatu 2 Helsingissä
Uuden Punanotkonkatu 2:n rakennuksen asukkaiden kulku taloon tapahtuu rakennuksen kulmasta. Kuva: Jyrki Tasa

Uusi Punanotkonkatu 2:n asuintalo eheyttää korttelin alkuperäisen muodon, joka 1960-luvulla rakennetun rakennuksen myötä häiriintyi sisään vedetyn julkisivulinjan takia.

Katusivujen arkkitehtuurissa on levollisuutta ja toisaalta pienimuotoista vaihtelua, väriltään katusivut jatkavat Kasarmikadun vaaleaa linjaa. Talo sijoittuu vanhan umpikorttelin kulmaan sopeutuen nykyarkkitehtuurin keinoin kunnianarvoisiin naapureihinsa.

Asukkaiden kulku taloon tapahtuu rakennuksen kulmasta tilasarjan kautta, jossa ensimmäisenä on pieni julkinen aukio, jonka kautta kuljetaan talon alitse koko rakennuksen korkuiseen sisäänkäyntipihaan, kompaktiin kontaktipihaan. Sen ympärille sijoittuvat molempien porrashuoneiden sisäänkäynnit ja talon kerhotilat sekä talosauna.

Pihan seinissä on käytetty valeperspektiiviä, mikä lisää korkeuden tuntua. Kulkuakseli jatkuu edelleen oleskelu- ja leikkipihalle.

Tilasarja on sekä tilantunnultaan että yhteisöllisyydeltään vaihteleva. Kasarminkadun puolella julkisivu taittuu hieman ulospäin korostaen kadun kulmaa ja liittäen julkisivun naapurinsa mittakaavaan.

Punanotkonkatu 2:n julkisivu Kasarminkadun puolella taittuu hieman ulospäin korostaen kadun kulmaa ja liittäen julkisivun naapurinsa mittakaavaan. Kuva: Antti Luutonen

Tekniset ratkaisut ja materiaalit

Talon kantavat rakenteet ovat alaosassa paikalla valettua betonia, muut kerrokset on rakennettu betonielementeistä. Julkisivut ovat pääosin muurattua savitiiltä ja rapattu.

Kasarminkadun puolella parvekevyöhykkeen edessä julkisivu on metallirunkoinen ja rappauslevyllä verhoiltu. Alimmassa kerroksessa on verhouksena käytetty graniittilaattoja. Pellitykset katolla ja ikkunoiden yhteydessä ovat sinkkilevyä.

Pihasivujen parvekkeet ovat vapaasti sommiteltuja ja sinkkilevypintaisia. Lasikaiteissa on käytetty digiprint kuviointeja.

Monipuolista asumista keskustassa

Asunto Oy Helsingin Punanotkonkatu 2:ssa on yhteensä 80 asuntoa, jotka ovat tyypiltään 1h+kt – 4h+kt+s ja kooltaan 30 – 133 m². Asunnoissa on joko ranskalainen parveke tai lasitettu parveke.

Asunnoissa on huoneistokohtainen, koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä lämmöntalteenotolla. Kaukokylmällä tuotettu viilennys huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen kautta.

Yhteisistä tiloista löytyvät Postin pakettiautomaatti, ulkoiluvälinevarasto, pyöräpaja pesupisteellä, lastenvaunuvarastot, sauna, loungetila, pesula ja kuivaushuone ja jokaisen asunnon oma irtainvarasto. Asukkaiden käytössä on myös kaksi kerhohuonetta, joista toinen on varattu työntekoa varten.

Yhtiöllä on erikseen vuokrattavia autohallipaikkoja 33 kpl + 2 moottoripyöräpaikkaa sekä 15 autopaikkaa Kasarmitorin alla olevasta pysäköintilaitoksesta.

As Oy Punanotkonkatu 2, Helsinki

As Oy Punanotkonkatu 2, Helsinki
Kuva: Antti Luutonen

Osoite: Punavuorenkatu 2, 00130 Helsinki
Uudisasuinrakennus vanhan poliisitalon tilalle Ullanlinnassa, Helsingin kantakaupungissa.
Kutsukilpailun kunniamaininta
Asuinkerrosala: 6420 m2
Asuntojen lukumäärä: 80 kpl
Valmistumisvuosi: 2020

Arkkitehtisuunnittelu:
Arkkitehdit NRT Oy:
Jyrki Tasa, Teemu Tuomi, Sami Viksröm, Simo Nuojua, Anne Kleemola, Hanna Pietarila, Eeva-Liisa Elo-Lehtinen, Ulla Engman, Olli Vuorinen, Valtteri Osara

Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
LVI- ja sprinkler-suunnittelu: Entalcon Oy
Sähkösuunnittelu: Elbox Oy
Pihasuunnittelu: Piha- ja puistosuunnittelu-Hanna Hentinen
Palotekninen suunnittelu: Paloässät
Akustinen suunnittelu: Akukon Oy

Liikennesuunnittelu: Trafix Oy
Rakennuttaja: Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen Oy
Pääurakoitsija: SRV Rakennus Oy