AJANKOHTAISTA | 30.1.2025

Vuoden Betonirakenne 2024: Tammelan Stadion

Vuoden Betonirakenne 2024: Tammelan Stadion
Kuva: Tuomas Uusheimo

Tammelan Stadion palkitaan vuoden 2024 betonirakenteena. Tampereen Tammelan Stadion on esimerkillisesti johdettu ja toteutettu suurhanke, jonka merkitys kaupunkiympäristölle on suuri. Hankkeessa toteutuvat kestävän kehityksen periaatteet, jotka tukevat alueen ympäristökehitystä vahvasti positiiviseen suuntaan.

Tammelan Stadion yhdistää koko korttelin

Tammelan Stadion tuo uuden rakennetun elementin kaupunkiympäristöön. Stadion on sovitettu suhteellisen pienelle tontille, keskelle keskustan asuinkortteleita ja ihmisten lähelle. Hankkeessa on myös ekologisuus huomioitu siten, että stadionille pääsee helposti ja sinne tullaan sekä poistutaan ensisijaisesti julkisella liikenteellä, jolloin autoruuhkaa kaupungin keskustaan ei synny.

Tammelan Stadion on Tampereen kaupungin keskustassa sijaitseva suuren kokoluokan jalkapallostadion. Stadionilla on noin 8000 katsomopaikkaa ja konserteissa tilaa jopa 15 000 henkilölle. Hybridikortteli muodostuu jalkapallokentästä, katetusta katsomosta ja stadionin sivuille rakennetuista asuinrakennuksista ja liiketiloista sekä stadionin alla sijaitsevasta pysäköintilaitoksesta ja kauppakeskuksesta.

Tuomariston näkemyksen mukaan stadionin kokonaisuuden onnistunut sovittaminen olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen pohjautuu laajamittaiseen eri materiaalien yhteensovittamiseen ja vaativien rakenteiden hybridirakentamiseen kantavien betonirakenteiden mahdollistamana.
Koko kortteli on perustettu teräsbetonipaaluille ja tukirakentein haastavalle, epävakaalle maaperälle.

Tammelan stadionin erityspiirteenä ovat yli sadan metrin mittaiset ripustetut katokset, jotka toimivat suojana päätykatsomoille. Stadionin lasiset sisäänkäyntipäädyt suojaavat kenttää tuulelta ja säilyttävät tilallisen yhteyden ympäristöön sekä luovat mikroilmaston stadionin sisälle. Pilariton ratkaisu takaa esteettömät näkymät koko kentän alueelle kaikilta istumapaikoilta. Stadionin jokaiseen kulmaan rakennetut viistopilarit on tuettu kantaviin betonirakenteisiin, ns. ”betoniarkkuihin”.

Tuomaristo korostaa erityisesti, että betonin ominaisuuksia on hyödynnetty kaikissa vaativissa kantavissa rakenteissa, jotka vastaanottavat mittavien rakenteiden kuormat. Rakenteissa on käytetty sekä betonielementtejä että paikallavalua. Korttelin alla sijaitseva tilava pysäköintilaitos on toteutettu betonista, pääosin paikallavalurakentein.

Hankkeessa on käytetty myös erilaisia betonituotteita monipuolisesti, kuten stadionin sisällä olevien liiketilojen väliseinä- ja kuorielementeissä, erityissuunnitelmien mukaan valmistetuissa katsomoiden penkki- ja porraselementeissä sekä pihakivissä.

Vuoden 2024 Betonipalkinnolla kilpailun tuomaristo haluaa kannustaa panostamaan ympäristön ja rakentamisen laatuun niin teknisin kuin arkkitehtonisin keinoin. Asumisen, urheilun ja kaupallisten palveluiden yhteensovittaminen on vaatinut arkkitehtonista ja rakenteellista innovatiivisuutta. Ennakkoluulottomien ideoiden toteuttaminen on onnistunut eri osapuolten hyvän yhteistyön ansiosta.

Tammelan Stadion otettiin käyttöön vuonna 2024.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttaja: Tampereen kaupunki Tilapalvelut
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Urakoitsijat: Pohjola Rakennus Oy Suomi, YIT Housing Oy, YIT Business Premises Oy, Pirkanmaa

Lehdistötiedote (pdf)

Lehdistökuvat >>

Kunniamaininta 2024:

BY-Vähähiilisyysluokitus ja -laskuri

Kunniamaininnan Vuoden 2024 Betonirakenne -kilpailussa saa BY-Vähähiilisyysluokitus ja -laskuri.

Vaatimukset rakennuskohteiden kasvihuonepäästöjen vähentämiselle ovat tiukentuneet voimakkaasti ja tulevat entisestään tiukentumaan erilaisten sitoumusten ja lainsäädännön kautta. Ympäristöasiat ja tuotteiden hiilijalanjälki ovat nousseet myös merkittäviksi hankintakriteereiksi rakennushankkeissa.

Betoniala on yhteistyössä eri toimijoiden, yliopistojen ja tutkijoiden kanssa panostanut voimakkaasti viime vuosina betonirakentamisen laadun ja kestävän kehityksen sekä betonitekniikan edistämiseen.

Tuomaristo nostaa esiin merkityksellisen kehitystyön, jolla on aikaansaatu menetelmä, jolla voidaan tarjota kaikille rakennusalalla toimijoille sekä viranomaisille luotettava ja riippumaton, todennettavissa oleva järjestelmä ilmoittaa betonin hiilijalanjälki.

BY-Vähähiilisyysluokitus® on vapaaehtoinen, kansallinen menetelmä betonin CO2-päästöjen vähentämiseksi. Luokituksen tarkoituksena on luoda alalle tuotemerkeistä riippumaton yhtenäinen tapa kuvata erilaisia vähähiilisiä betonilaatuja.

BY-Vähähiilisyysluokitukseen kuuluu olennaisena osana BY-Vähähiilisyyslaskuri, joka on nettiselaimessa toimiva betonin hiilijalanjälkilaskuri. BY-Vähähiilisyyslaskurilla voidaan laskea niin valmisbetoneiden kuin betonielementtien betoneiden hiilidioksidipäästöt. Laskurilla voi tehdä vertailulaskelmia erilaisista betonikoostumuksista. Kustakin laskelmasta voi halutessaan tulostaa kokonaispäästön ja päästöluokan ilmoittavan Asiakasraportin ja tarkemmat tiedot sisältävän Tehdasraportin.

BY-Vähähiilisyysluokituksen® ja -laskurin kehittämisessä on ollut taustalla useita Betoniyhdistyksen työryhmiä, ja lukuisa joukko luottamustehtävissä toimivia asiantuntijoita, jotka ovat antaneen panoksensa luokituksen ja -laskurin kehittämiseen. BY-Vähähiilisyysluokituksesta® vastaa ja järjestelmän teknisistä yksityiskohdista päättää BY:n Vähähiilisyystoimikunta, jonka puheenjohtajana on toiminut alusta alkaen professori Jouni Punkki. Hän on ollut myös kehittämistyön primus motor, ja siten luonteva toimija vastaanottamaan kunniamaininnan Suomen Betoniyhdistyksen edustajana.

Lehdistökuvat >>

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Työryhmien vetäjä: Professori Jouni Punkki, Aalto-yliopisto
Hankkeen toteuttaja: Suomen Betoniyhdistys ry

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja vuonna 2024 se järjestettiin 55. kerran. Tällä kertaa kilpailuun osallistui 10 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Vuoden betonirakenne 2024 tuomaristo:

Toimitusjohtaja, Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry, tuomariston puheenjohtaja
Arkkitehti SAFA, Henna Helander, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Rakennusarkkitehti RIA, Mika Suihko, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA
Dipl.ins., Janne Tähtikunnas, RIL ry
Dipl.ins., Mirva Vuori, Suomen Betoniyhdistys ry
Päätoimittaja, Tapio Kivistö, Rakennuslehti
Päätoimittaja, arkkitehti SAFA, Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry, Betoni-lehti, tuomariston avustaja

Vuoden 2024 Betonirakenne-ehdokkaat:

As Oy Helsingin Hyperion ja Atlas, Helsinki – Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy
Kivenlahden Hybridiarena, Espoo – L Arkkitehdit Oy
As Oy Helsingin Mannerheimintie 76, Helsinki – Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy
Tammelan Stadion, Tampere – JKMM Arkkitehdit Oy
As Oy Panorama, Espoo – Arkkitehtitoimisto Juha Klemetti
As Oy Verkkosaaren Artus, Helsinki – ILO Arkkitehdit Oy
Ruskeasuon raitiovaunuvarikko, Helsinki – Arkkitehtityöhuone APRT Oy
As Oy Helsingin Maininki, Kruunuvuorenranta, Helsinki – Arkkitehtitoimisto Konkret Oy
Hessundinsalmen silta, Parainen – Afry Finland Oy
BY-Vähähiilisyysluokitus ja BY-Vähähiilisyyslaskuri – Professori Jouni Punkki, Aalto-yliopisto ja Suomen Betoniyhdistys ry

Lisätietoja:


Maritta Koivisto

Maritta Koivisto

Päätoimittaja, Betoni-lehti ja Betoni-verkkolehti, arkkitehti SAFA

Arkkitehtuuri, rakentaminen, betonijulkisivut- ja pinnat, viestintä, koulutus