Kansainväliset, Rakennukset | NRO 4/2021

R·torso·C Tokiossa / Atelier Tekuto – ympäristöystävällisestä betonista

Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, päätoimittaja, Betoni

R·torso·C Tokiossa / Atelier Tekuto – ympäristöystävällisestä betonista
Kuva: Jeremie Souteyrat

Tokioon valmistui muutama vuosi sitten betoninen asuintalo, jonka betonissa on käytetty shirasua hiekan sijaan. Shirasu on vulkaaninen tuhka, joka on syntynyt pyroklastisessa virtauksessa ja jota esiintyy kaikkialla Etelä-Japanissa. Erikoinen kemiallinen rakenne antaa shirasulle ainutlaatuisen ominaisuuden: betonia, joka pystyy säätelemään kosteutta ja poistamaan hajua ilmasta?

Tokion keskustassa sijaitsevan kulmikkaan pienen asuintalon betonirakenteissa on käytetty vulkaanista tuhkaa, jonka Atelier Tekuton arkkitehdit suunnittelivat kemistipariskunnalle.

Rakennukseen nimeltä R Torso C:lle japanilainen yhteistyöyritys kehitti ”ympäristöystävällisen” betonin, jossa käytetään shirasu-nimistä vulkaanista tuhkaa perinteisen hiekkaja kiviaineksen sijaan.

Tuhka lisää betonin lujuutta ja kestävyyttä sekä auttaa säätelemään kosteutta, kertovat arkkitehdit.

Puhdasvalupintaiset rakenteet ja valupinnat jätettiin näkyviin rakennuksen ulko- ja sisäpuolella, jossa ne on yhdistetty tummien ja vaaleiden puuosien kanssa.

”Haluamme nähdä betonipinnan esillä ja kosketeltavissa sisältä ja ulkoa ja betonin, joka on myös ympäristöystävällinen”, asiakkaat kertoivat toiveensa Atelier Tekutolle.

Atelier Tekuto -arkkitehtien suunnittelema asuintalo Tokiossa valmistui vuonna 2015. Kuva: Toshihiro Sobajima

Talon kulmia ”leikattiin” pois ikkunoista, jotta saatiin avattua näkymiä taivaalle ja kadulle kapealta kaupunkitontilta. Ikkunat on asemoitu siten, että luonnonvalo pääsee sisään jokaiseen rakennuksen neljään kerrokseen. Pohjakerrosta on hieman kohotettu, jotta valoa saadaan alas asti äänieristettyyn kellariin, jota käytetään musiikkihuoneena ja elokuvien katseluun.

Betoniportaat johtavat talon sisääntulotasolle, jossa sijaitsee perinteinen japanilainen huone ja kylpyhuone.

Pieni avoin olohuone ja keittiö sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa, ja makuuhuone sijaitsee kolmannessa. Säilytystilat on integroitu keittiön ja olohuoneen kalusteisiin tilanpuutteen vuoksi.

”Olohuone on hyvin pieni, mutta viisi metriä korkea katto ja suuri vino kolmioikkuna tuovat runsaasti valoa ja luovat mielikuvaa, että tila on paljon suurempi kuin todellisuus”, arkkitehdit kertovat.

Lähdeaineisto: archdaily.com, dezeen.com, Japan Concrete Institute

Artikkeliin liittyviä aiheita