Rakennukset | NRO 1/2022

Talo J, Helsinki

Avanto Arkkitehdit Oy

Talo J, Helsinki
Pihajulkisivu avautuu etelään ja länteen. Kuva: Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Tulevien asukkaiden toiveena oli ajaton arkkitehtuuri ja toimivat tilat. Talo J suunniteltiin ja toteutettiin saumattomassa yhteistyössä arkkitehtien ja asukkaiden kanssa. Vanhan männyn ja avokallion ympärille kiertyvän talon näkymät avautuvat aurinkoiselle ja tuulensuojaiselle pihalle sekä puistomaisemaan.

Talo J sijaitsee korkean mäen laella, pientaloalueen laidalla. Arkkitehtoninen konsepti lähti rakennuspaikasta: rakennuksella on suljetumpi selkäpuoli pohjoiseen ja itään lähimpien naapureiden suuntaan ja se avautuu etelään ja länteen, kohti luonnontilaista metsää.

Talo kiertyy vanhan männyn ja avokallion ympärille, jolloin sen syliin muodostuu aurinkoinen, tuulensuojainen piha. Rakennuksen suorakulmaisen geometrian vastapainoksi piha on vapaamuotoinen ja rehevä.

Rakennuksen korkeus on sovitettu tarkasti viereisen rakennuksen korkeuteen. Kerrokset eivät ole päällekkäin. Ylempi kerros muodostaa ulokkeena katoksen alemman kerroksen sisäänkäynnille ja alemman kerroksen katosta muodostuu ylempää kerrosta kiertävä terassi pihan puolelle. Alakerran oleskelutiloista avautuvat laajat näkymät omalle pihalle, yläkerran makuuhuoneista pitkät näkymät yli naapuruston.

Kerroksia yhdistää toisiinsa ilmava porras, jonka pinnametsä rinnastuu ulkona olevaan oikeaan metsään talossa liikuttaessa. Askelmat ovat pinnoista kannatettuja leijuvia puulankkuja. Leijuvien lankkujen teema jatkuu talon saunatiloissa.

Talon betonirunko on näkyvissä pinnoiltaan sisätiloissa. Tammiset ikkunat ja ovet muodostavat lämpimän materiaaliparin betonille. Kuvataiteilijan työt tuovat tiloihin väriä ja syvyyttä.

Suunnitteluvaiheessa rakennuksen energiankäyttö simuloitiin, jolloin suunnitteluratkaisuja voitiin optimoida. Rakennus lämpiää maalämmöllä ja jäähdytykseen käytetään omavaraisenergialla toimivaa maaviileää.

Tilaajan, eli tulevien asukkaiden toiveena oli ajaton arkkitehtuuri ja toimivat tilat viisihenkiselle perheelle. Projekti tehtiin saumattomassa yhteistyössä heidän kanssaan: käytännössä suunnittelimme talon yhdessä.

Alakerran oleskelutiloista avautuvat laajat näkymät omalle pihalle. Kuva: Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Talo J tehtiin betonista

Rakennuksen runko rakennettiin betonielementeistä ja teräspilareilla. Välipohjat ja yläpohja ovat ontelolaattarakenteiset. Julkisivut ovat pääosin rapattuja sandwich-elementtejä. Toisen kerroksen ulokkeessa on kantava betonisisäkuorielementti ja eristerappaus, sillä saavutetun keveyden vuoksi.

Betonin runkoaineena käytettiin tavallista betonin kiviainesta ja harmaata sementtiä, eikä massaa vaalennettu. Elementit toimitti Lahden Kestobetoni Oy ja rungon urakoi Potius Oy.

Sisustussuunnittelija Jenni Enlund valitsi betonisten sisäpintojen pintakäsittelyksi suoja-aineen, joka ei muuta pintojen väriä eikä luonnetta. Pölynsidonta-aineena käytettiin Eco W8, joka on himmeä vesiohenteinen polymeeridispersio. Keittiön takaseinillä käytettiin Idropol Opaco -suoja-ainetta.

Lattiat valettiin harmaalla lattiabetonilla ja valmiit pinnat hiottiin. Ensimmäisen kerroksen lattian pinta sävytettiin harmaalla lasuurikäsittelyllä. Portaan reunavalu tehtiin itsetiivistyvällä IT-betonilla.

Rinnetontin tuki- ja pihamuurit sekä muut betonirakenteet valettiin paikalla työmaan taitavan timpurin tekemiin muotteihin. Myös uima-allas valettiin paikalla.

Talo J

Talo J
Kuva: Anders Portman, Kuvatoimisto Kuvio Oy

Osoite: Helsinki
Suunnittelu: 2016–2019
Rakentaminen: 2018–2021
Bruttoala: 456 br-m²
Tilaaja: yksityinen

Suunnittelijat
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Avanto Arkkitehdit Oy /Anu Puustinen ja Ville Hara, arkkitehdit SAFA
Avustaja: Hiroyuki Tsukui, ark. yo
Sisustussuunnittelu: Jenni Enlund
Rakennesuunnittelu: Joonas Simolin, Benjamin Ward
LVI-suunnittelu: LVI-Suunnittelu BRL Oy/Ben-Roger Lindberg, Leino Kuuluvainen
Sähkösuunnittelu: Sähkö Solutions Oy/Jukka Ruottinen
Pihasuunnittelu: Maisemasuunnittelu Garden Living Oy/ Eva Wuite ja Laura Talo
Vastaava työnjohtaja: Pasi Savolainen

Urakoitsijat
Runkourakoitsija: Potius Oy/Teemu Piironen
Julkisivurappaus: Etelän Rappaus Oy
Betonilattiat: Lattiamies
Puulasiseinät: Profin Oy
Pääovi: Euramaker Oy/ Joni Peurala
Sisäporras: John Naavalinna
Sisätöiden urakoitsija: Jonest Project Finland Oy / Ahto Nõukas
LVI-urakoitsijat: Vesijohtoliike R. Karvinen Oy, Helsingin Rakennus-Vara Oy, Diileri Finland Oy Lämpödiileri
Sähköurakoitsija: Elopower/ Lasse Elo

Muita materiaalien toimittajia
Betonielementit: Lahden Kestobetoni Oy
Piharakenteiden valmisbetonit: useilta lähimmiltä betoniasemilta
Betonipintojen suoja-aineet: Belle Arti Oy

Artikkeliin liittyviä aiheita