Infra ja ympäristörakentaminen | NRO 3/2022

Timanttikiteenpuisto Vantaan Kivistössä

Tiina Perälä, maisema-arkkitehti MARK

Timanttikiteenpuisto Vantaan Kivistössä
Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Vantaan Kivistön uusi leikki- ja oleskelupuisto Timanttikiteenpuisto sijaitsee Aurinkokiven koulun vieressä Lipunkantajanraitin ja Ruusukvartsinkadun välisellä alueella. Puistossa on paljon kasvillisuutta, mutta myös paljon kiveystä, jossa on kidemäinen kuviointi ja paikoin taidekiveyksiä. Kiveyksen läpi kulkee puromainen, sade- ja sulamisvedet keräävä hulevesiuoma. Lisäksi kiveyksessä on matalia hulevesiuria, jotka muodostavat kuvioita kiveyksen pintaan sateella ja sen jälkeen.

Timanttikiteenpuisto on toiminnallinen ja urbaani puisto, jonka läpi virtaa monipuolinen hulevesiuoma. Kapea puisto on sovitettu saumattomasti yhteen viereisten Aurinkokiven koulun pihan, Lipunkantajanpuiston sekä puistoon rajautuvien tonttien kanssa. Puistossa on useita ainutlaatuisia rakenteita ja yksityiskohtia. Kaikissa puiston materiaaleissa sekä kasvillisuudessa on noudatettu yhtenäistä värimaailmaa. Timanttikiteenpuisto valmistui kesällä 2021.

Puiston toiminnot on keskitetty luoteisosan puistoaukiolle, jossa sijaitsee muiden leikkivälineiden lisäksi uniikki timanttikiteen muotoinen kiipeiltävä veistos. Kiipeilyveistos on valettu betonista ja päällystetty valettavalla turva-alustalla. Turva-alustan väri vaihtelee kiteen eri sivuilla. Puistoaukion kiveys toistaa kidemäistä kuviota. Kiveyskuvio on toteutettu erisävyisillä betonikivillä, joiden joukossa on kimaltelevia graniittikiviä. Kiveystä sekä toimintoja rajaavat metallireunukset.

Betoninen kiipeilyveistos päällystettiin valettavalla turva-alustalla. Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Puiston läpi virtaava hulevesiuoma toimii lähialueen tulvareittinä. Veden virtauksen ollessa vähäistä kaikki Lipunkantajanpuiston hulevedet ohjautuvat Timanttikiteenpuistoon. Suurempien sateiden aikana Timanttikiteenpuistoon ohjataan vain rajattu määrä vettä, ja suuremmat vesimassat kulkevat puiston ohitse jatkaen virtaamistaan Lipunkantajanpuiston uomassa.

Hulevesiuomaa rytmittävät kolme betonista, paikalla valettua porrastettua patoa. Patojen betonimassassa on käytetty sinistä kyaniittikvartsiittia kiviaineksena ja massa on läpivärjätty vaalean turkoosilla värillä. Patojen yläpinnat on hiottu. Patojen värisävy kirkastuu ja syvenee niiden kastuessa. Kahden ylimmän padon väliin on rakennettu pysyvämmän veden allas sidotun kenttäkiveyksen avulla. Tähän altaaseen laskeutuvat valetut betoniportaat, joilla voi myös oleskella. Muu osa uomasta toimii hulevesien viivyttämisen lisäksi niiden imeytyksessä. Sateettomina kausina kuivaa uomaa koristavat erikokoiset seulanpääkivet.

Hulevesiuomaa rytmittävät kolme betonista, paikalla valettua porrastettua patoa. Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Monilajinen ja -muotoinen koristeheinä-, perenna- ja pensasistutusnauha polveilee aukion, hulevesiuoman ja puistokäytävän reunoilla. Lähes puolen hehtaarin kokoiseen puistoon on istutettu 8 eri puulajia, 7 eri pensaslajia, 15 perennalajiketta, 10 koristeheinälajiketta sekä 4 sipulikukkalajia.

Timanttikiteenpuisto, Kivistö, Vantaa

Timanttikiteenpuisto, Kivistö, Vantaa
Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Rakennuttaja: Vantaan kaupunki: Sirpa Mäkilä (loppuvaiheessa), Anu Anttonen (rakennuttajavalvoja)
Maisema- ja ympäristösuunnittelu: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy / Tiina Perälä, Niina Alapeteri, Katja Orrainen, Ana Torres
Rakennesuunnittelu: Suunnittelukide Oy / Tapani Palomaa
Valaistussuunnittelu: Ramboll Finland Oy / Jussi Vartiainen
Geo- ja kuivatussuunnittelu: Innogeo Oy / Markus Lintinen, Hannu Palola
Valmisbetonin / Väribetonin toimitus: Ruskon Betoni Oy
Betonituotteet ja kiveykset: Rudus Oy
Urakointi: Hyvinkään Tieluiska / Aarre Eerola (työnjohtaja), Arttu Mehtälä

Artikkeliin liittyviä aiheita