Maailmalta | NRO 4/2023

Niemeyerin Pallo – valkobetoninen veistos Leipzigissa

Pertti Vaasio, rakennusarkkitehti RIA

Niemeyerin Pallo – valkobetoninen veistos Leipzigissa
Niemeyerin Pallo ja kattoterassi iltavalaistuksessa. Kuva: Margret Hoppe

Tunnetun brasilialaisen arkkitehdin Oscar Niemeyerin (1907–2012) viimeisin suunnitelma toteutettiin Saksassa. Vaikuttava Niemeyerin Pallo herättää huomiota Leipzigin teollisuusalueella.

Niemeyer Sphere (Pallo) -projekti käynnistyi vuonna 2011, kun Ludwig Koehne kirjoitti kirjeen Oscar Niemeyerille ja pyysi häntä suunnittelemaan omistamansa erikoisnostureita valmistavan tehtaan katolle tehtävän ruokalan laajennuksen. Se olisi tarkoitettu juhliin ja erikoistilaisuuksiin. Koehne antoi arkkitehdille vapaat kädet.

Taiteen ystävä Koehne oli insipiroitunut Niemeyerin suunnittelmista rakennuksista Brasiliaan suuntautuneella työmatkalla. Kirjeen ja tapaamisen jälkeen arkkitehti suostui hankkeeseen ja ehti luonnostella pallomaisen rakennuksen ennen kuolemaansa 104-vuotiaana vuonna 2012.

Oscar Niemeyerin läheinen yhteistyökumppani Jair Valera jatkoi suunnitelman kehittelyä yhdessä saksalaisen arkkitehti Harald Kernin kanssa.

Seitsemän vuoden suunnittelu- ja rakentamisjakson jälkeen pallo valmistui kesällä 2020. Rakentaminen alkoi vuonna 2017.

Valkoisesta betonista tehty veistos

Niemeyerin vision tuloksena syntyi valtava, täydellisen pallon muotoinen veistos, joka on valmistettu valkoisesta betonista ja lasista. Se sijaitsee Leipzigin teollisuusalueella 100 vuotta vanhan tiilisen tehdashallin katolla kahdeksan metrin korkeudella. Suojeltu rakennus kuuluu erikoisnostureita valmistavalle Kirow Ardelt GmbH:lle.

Futuristista suunnitelmaa toteutettaessa hankkeeseen osallistuvia odottivat suuret haasteet. Pallon kuorta puhkaisevat kaksi suurta aukkoa aiheuttivat sen, ettei ihanteellisesta pallon kuoren kantavasta ominaisuudesta ollut paljonkaan jäljellä. Pallon ’päiväntasaajan’ alueella oli suhteellisen kapea vyö, johon tarvittavat vahvistukset oli keskitettävä.

Myös muottien teko oli vaativa tehtävä. Tarvittiin 50 erilaista Doka FF20 -järjestelmän tukemaa puumuottia, joiden varassa olivat CNC-leikatut lastulevyt. Ne pinnoitettiin 6 mm paksulla polypropeenikalvolla.

Arkkitehti Oscar Niemeyerin vision tuloksena syntynyt valtava, pallon muotoinen veistos on valmistettu valkoisesta betonista ja lasista.
Ruskeanpunainen betonikuilu toimii jalustana ja kannattelee veistosmaista palloa. Kuva: Margret Hoppe

Betonitekniikka parhaimmillaan

Myös betonin valmistaminen ja valaminen oli haastavaa. Vaatimuksena oli vitivalkoinen, sileä pallo. Lukuisten testien ja värinäytteiden jälkeen kuori valmistettiin puhtaan valkoisesta lujuusluokan C 30/37 betonista sakeusluokassa F5. Kiviaineksen maksimiraekoko oli 8 mm.

Betoniin käytettiin portlandsementtiä Dyckerhoff Weiss Facea. Se on valmistettu erityisellä prosessilla noudattaen DIN EN 197-1 -standardia. Vesitiiviin betonin valmistuksesta ja toimituksesta vastannut Berger Beton kiinnitti erityistä huomiota betoniin käytettäviin komponentteihin. Valkoisen täyteaineen lisäksi käytettiin erittäin kevyttä, korkealaatuista hiekkaa. Valkoisuuden lisäämiseksi käytettiin valkoista titaanidioksidia.

Pallon 200 mm:n paksuisen kuoren valaminen vaatii korkeaa ammattitaitoa ja lukuisia koevaluja. Betonimassan tiivistämiseen käytettiin värähtelytekniikkaa, joka toteutettiin sisäisten vibraattorien avulla. Myös kaarevan raudoituksen asennus ei ollut helppoa, raudoitus toteutettiin ’tuoreilla’ tangoilla joissa ei ollut hapettumisen jälkiä.

Ensiksi valettiin pallon alempi puolisko kehäpalkki mukaan luettuna, sitten ylempi pallonpuolisko ja lopuksi välipohjat ja portaat. Varsinkin yläpuoliskolla haluttua valkoista betonilaatua ei pystytty tuottamaan ja siellä kuori valkaistiin myöhemmin.

Betonin värjäytymisen estämiseksi muotit poistettiin mahdollisimman aikaisin ja valu tuettiin muilla keinoin odottamaan riittävän lujuuden saavuttamista. Pallon valuun tarvittiin betonia 98 kuutiota.

Pallo on staattisesti täysin riippumaton vanhasta rakennuksesta vaan se lepää 2,10 x 9,35 metrin suuruisen betonikuilun päällä. Se valettiin ruskeanpunaiseksi värjätystä betonista C 30/37, jonka enimmäisraekoko oli 16 mm. Kuilun sisällä on hissi maantasolta baaritasolle. Kuiluun tarvittiin betonia 68 kuutiota, raudoitusterästä tarvittiin kohteessa kaikkiaan 24 tonnia.

Palloon pääsee myös Kattilarakennuksen yläkerrassa olevan sillan kautta.

Pallon lämmmöneristykseen käytettiin Foamglas-solulasia, jolla löydettiin ratkaisu poikkeuksellisiin tila- ja rakennusfysiikkavaatimuksiin. Näin yhdistettiin palamaton lämmöneristys ja höyrynsulku kantavaan rakenteeseen. Eristyslevyn paksuus on 160 mm. Kaarevan betonivaipan takia 600 x 450 mm:n suuruiset Foamglas-paneelit puolitettiin ja sivut hiottiin kartiomaisiksi.

Levyt kiinnitettiin bitumikylmäliimalla ja varmistettiin ruostumattomilla kiinnitysankkureilla. Sisäpinnat pinnoitettiin kipsitasoitteella, joka varmistettiin vahvistusverkolla.

Kolme kerrosta

Pallossa on kolme tasoa, alimpana ovat talotekniikan tilat. Keskimmäisenä on kahvilana ja baarina toimva sisäänkäyntitaso, jonka pinta-ala on noin 45 neliötä. Sieltä kaarevat portaat johtavat ylös noin 90 neliön suuruiseen tilaan, jonka lattia on pallon ’päiväntasaajan’ tasolla.

Ylätasolta on pääsy Kattilarakennuksen katolla olevalle terassille. Se on katettu alumiinirakenteen varassa olevilla 30 mm paksuilla betoShell®Flex30 -kuitubetonilaatoilla, jotka on käsitelty vettähylkiväksi.

Palloon on ruokahissiyhteys Kattilarakennuksessa olevasta keittiöstä.

Betonipallon läpäisee kaksi vapaamuotoista ikkunaa. Metallisiin avaruusristikkoihin on kiinnitetty yhteensä 234 kolmiomaista lasielementtiä. Ylätason 144 ikkunaa voidaan himmentää lähes mustaksi joko yksitellen tai ryhmissä. Ikkunoissa on käytetty hollantilaisen Merck Groupin nestekideteknologiaan perustuvaa erikoislasia eyrise®s350 Instant Solar Shading Glass.

Rakentamisen aikana Leipzigin kaupunki päätti nimetä rakennusta sivuavan Spinnereistraßen uudelleen Niemeyerstraßeksi.

Pallo sijaitsee Leipzigin teollisuusalueella 100 vuotta vanhan tiilisen tehdashallin katolla kahdeksan metrin korkeudella. Kuva: Margret Hoppe

Oscar Niemeyer

Brasilialainen Oscar Niemeyer (1907–2012) oli arkkitehti, jota pidetään yhtenä modernin arkkitehtuurin avainhenkilöistä. Hän tutki teräsbetonin esteettisiä mahdollisuuksia vaikuttaen 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun arkkitehtuuriin. Hänen yksi mentoreistaan oli Le Corbusier, jonka kanssa hän jatkoi yhteistyötä mm. YK:n New Yorkin päämajan suunnittelussa 1940-luvun lopulla.

Niemeyerin päätyönä pidetään Brasilian uuden pääkaupungin Brasílian julkisten rakennusten suunnittelua 1950- ja 60-luvuilla. Hän aloitti uransa vuonna 1936 ja jatkoi sitä kuolemaansa saakka vuoteen 2012. 76 vuotta kestäneen uransa aikana hän suunnitteli noin 600 projektia.

Hän sai arvostetun Pritzker-palkinnon vuonna 1988.

”Jos suora viiva on lyhin reitti kahden pisteen välillä, kaari saa betonin jatkumaan kuin äärettömiin”

Casa Das Canoas on vuosina 1951–53 Niemeyerin perheelleen rakennuttama rakennus sijaitsee Rio de Janeiron esikaupunkialueella. Rakennuksen kattaa hoikkien teräspilareiden varassa oleva vapaamuotoinen 25 cm paksu betonilevy. Kuva: Bercy Chen Studio

Niemeyer-Sphere, Kugel-Café

Niemeyer-Sphere, Kugel-Café
Kuva: Margret Hoppe

Osoite: Niemeyerstraße 2–5, 04179 Leipzig
Rakennuttaja: Kirov Ardelt GmbH
Arkkitehtisuunnittelu: Oscar Niemeyer, Jair Valera, Harald Kern (Kern Architektur UG)
Rakennesuunnittelu: Ingenieurbüro Förster + Sennewald mbH
Urakoitsija: Dechant Hoch- und Ingenieurbau GmbH
Betonitoimitus: Berger Beton SE
Julkisivun suunnittelu: R+R Fuchs PartGmbH
Lasi-ikkunoiden metallitoimitus: Tuchshmid AG
Lasitoimitus: Merck Group
Suunnitteluaika: luonnos 8/2013 – 8/2016, toteutus 4/2017 – 6/2020.
Bruttotilavuus: 1 070 m3
Bruttoala: 180 m2
Käyttöala: 136 m2
Kokonaiskustannukset: 2,8 M€

Artikkeliin liittyviä aiheita