Betonijulkisivut, Rakennukset | NRO 4/2023

Ratamestarinkatu 9:ssä julkisivut uusittiin laajan peruskorjauksen yhteydessä

Timo Mertsalmi, arkkitehti SAFA, AW2-Arkkitehdit | Maritta Koivisto, päätoimittaja Betoni

Ratamestarinkatu 9:ssä julkisivut uusittiin laajan peruskorjauksen yhteydessä
Itä-Pasilan Ratamestarinkatu 9:ssä toimivat Helsingin hallinto-oikeus, markkinaoikeus ja työtyomioistuin. Kuva: Mikael Lindén

Helsingin Ratamestarinkatu 9:ssä tehtiin mittava julkisivuremontti, joka keskittyi erityisesti julkisivuun ja energiatehokkuuden parantamiseen.

Helsingin Itä-Pasilassa vuonna 1984 valmistunut toimistorakennus koostuu kahdesta yhteen liittyneestä toimistorakennuksesta ja pihakannen alla sijaitsevista kellaritiloista. Rakennuksessa on maanalainen autohalli, kaksi osin maanpäällistä kellarikerrosta, viisi maanpäällistä kerrosta ja vesikatolla iv-konehuoneet.

Alkuperäiset suunnittelijat ovat arkkitehdit Esko Kahri yhdessä Kai Lohmanin kanssa.

Rakennuksen väli- ja yläpohjat sekä ulkoseinät ovat betonirunkoisia, iv- konehuoneet teräsrakenteisia. Vesikatto on kermipintainen sisäänpäin kallistettu katto. Rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmitysmuotona on kaukolämpö.

Remontti keskittyi erityisesti julkisivuun ja energiatehokkuuden parantamiseen. Kuva: Anders Portman

Laajat julkisivu- ja pihakansikorjaukset kiertotalous huomioiden

Suunnittelukokonaisuutena oli kiinteistön ulkovaipan ja talotekniikan perusjärjestelmien korjaus- ja uusimistyöt. Hankkeessa suoritettiin korjaus- ja uusimistoimia, jotka kohdistuivat julkisivuihin, vesikattoihin sekä pihakansiin, osittain myös maanpinnan alapuolisiin sokkelirakenteisiin.

Pääasiallinen alkuperäinen julkisivumateriaali oli valkoinen sileä betoni ja klinkkerilaatta, joka korvattiin peruskorjauksen yhteydessä suurella uritetulla polymeeribetonilaatalla. Maantasokerroksessa laatan väri on harmaa, ylemmissä kerroksissa valkoinen. Lisäksi julkisivuissa on alumiini- ja teräsrunkoista ikkunaseinää. Vanhat valkobetoniset pystypilarit, ylä- ja päätyosat korvattiin suurilla valkoisilla kuitubetonilevyillä.

Kaikki julkisivupinnat, ikkunat ja metallirunkoisten ulkolasiseinien ulkolasiosuudet sekä vesikatot uusittiin kantavaan rakenteeseen saakka. Sisäilmaolosuhteiden parantamiseksi iv-konehuoneet uusittiin ja korotettiin.

Pihakansien pintarakenteet ja eristykset uusittiin kantavaan rakenteeseen saakka. Pihakannen kattoikkunat uusittiin ja kattoikkunoiden tiivistykset ja rintausten vesieristykset samoin kuin pellitykset uusittiin. Vesikatolle tehtiin varaukset aurinkopaneeleille.

Erityisesti selkeälinjaisuus ja 1980-luvun ajalle tyypillinen suurpiirteisyys pyrittiin mahdollisimman hyvin säilyttämään ja samalla parantamaan rakennuksen energiataloutta ja ilmastoystävällisyyttä. Säilytettäviä tai korjaamisen yhteydessä ennallistettavia yksityiskohtia olivat mm. voimakkaat vertikaaliset säleaiheet ja pilariaiheet. Rakennuksen vaaleaa yleisilmettä pidettiin myös säilyttämisen kannalta tärkeänä.

Pihan hulevesiperiaate säilytettiin, ja samalla lisättiin pihan viheralueosuutta edistämään hulevesien viivytystä.

”Kiertotaloutta edistettiin merkittävästi yli 90 % purkumateriaalin uusiokäytöllä ja muun muassa hyväkuntoisten ikkunoiden teräsrunkojen säilyttämisellä hankesuunnitelmaa tarkentaen”, kertoo arkkitehti Timo Mertsalmi.

Alun perin julkisivuissa oli valkoista sileätä betonia ja klinkkerilaatoitettuja alueita. Nyt laatoitetut alueet tehtiin polymeeribetonilla, joka on uritettu laattamuotoon ja saumattu. Kuva: Anders Portman

Haastava julkisivukorjaus

Aikataulu oli erittäin tiukka. Julkisivujen sandwich-laatoista purettiin sahaamalla pintalaatta pois ja poistettiin vanhat villaeristeet. Sisempi laatta tiivistettiin ja tilalle tehtiin uusi tuulettuva rakenne. Ohuempi uusi levyrakenne mahdollisti sen, että rakennuksen energiataloutta päästiin huomattavasti parantamaan, koska paksummalle, tämän päivän standardien mukaiselle lämmöneristeelle jäi tilaa.

Tiukka aikataulu aiheutti aliurakoitsijana toimineelle Fenster Oy:lle runsaasti haasteita. ”Kun ulkokuori purettiin betonille, meille tuli yllätyksenä, että sisäkuoren pinta oli ennakoitua epätasaisempi”, kertoo Fenster Oy:n toimitusjohtaja Ari Rinne.

Kaikki rakennusten ikkunat ja ovet uusittiin rakennusvaippaan asti.

Julkisivumateriaaleissa käytettiin kuitubetoni- ja polymeeribetonilevyjä

Uusittujen julkisivujen yläosissa ja pilastereissa päädyttiin käyttämään itävaltalaisen Rieder GmbH:n valmistamia kuitubetonilevyjä, Fibre C Polar White, 13 mm:n paksuisia levyjä, joissa on hiekkapuhallettu pinta.

”Pilasterin rankarakenne on kylmä. Uusitussa rakenteessa uusittiin lämpöeristeet, tuulensuojalevyt ja Allface-kiinnitysjärjestelmä, johon kuitubetonilevyt on kiinnitetty piiloankkureilla”, kertoo Petri Ahonen Seroc Oy:stä, joka maahantuo kuitubetonilevyjä.

Ulman valmistamissa Art Mosaic-klinkkerikuvioiduissa polymeeribetonilevyissä on arkkitehdin suunnittelema laattakuvio. Väreinä ovat valkoinen ja harmaa. Levyt on kiinnitetty Ulman omilla piilokiinnikkeillä. Levyjen pinta on itsessään graffitihylkivää. Levyt on saumattu elastisella kitillä ulkopuolelta pienellä 5 mm:n saumalla. Levyjen saumat ovat samanlevyiset kuin laattakuvion saumat sekä pysty- että vaakasaumoissa. Näin levyjen saumoitus on saatu häivytettyä julkisivupinnoissa. Tuulettuvan levyrakenteen paksuus on noin 25–30 mm.

Kiinteistö Oy Ratamestarinkatu 9, Helsinki

Kiinteistö Oy Ratamestarinkatu 9, Helsinki
Vuonna 1984 valmistunut Kiinteistö Oy Ratamestarinkatu 9 koostuu kahdesta yhteen liitetystä 5-kerroksisesta toimistorakennuksesta, A ja B, sekä pihakannen alla olevista kellaritiloista, joissa on autohalli ja kaksi osin maanpäällistä kellarikerrosta. Kuva: Mikael Lindén

Omistaja: Koy Ratamestarinkatu 9
Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt
Käyttäjä: Senaatti, Koy:n osakkaat ja vuokralaiset
Bruttoala: 17 488 brm2
Rakennuksentilavuus: 64 327 m3
Lämmitetty tilavuus: 52 486 m3
Kerrosala: 12 055 k-m2
Hissien lukumäärä: 4 kpl
Paloluokka: P1
Palonsuojaustaso: Autohalli on spriklattu ja kohteessa paloilmoitinjärjestelmä
Savunpoisto: Manuaalinen avattavien ikkunoiden kautta ja laukaistavat luukut poistumisportaissa ja iv-konehuoneissa
Hankeen aloitus- ja lopetusajankohta: 03.2021–06.2023
Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Ratamestarinkatu 9
Arkkitehtisuunnittelu: AW2-Arkkitehdit, pääsuunnittelija Matti Anttila,
arkkitehti SAFA, projektiarkkitehti Timo Mertsalmi, arkkitehti SAFA
Projektinjohto ja pääurakoitsija: NCC Suomi Oy
Purku-urakoitsija: ATP-Group Oy
Rakennesuunnittelija: Ramboll Finland Oy
Rakennusurakoitsija: Fenster Oy
Rakennusurakoitsija: NCC Suomi Oy
Rakennuttajakonsultti: Sitowise Oy

Artikkeliin liittyviä aiheita