Sementti ja sen valmistus

Betonin tärkein osa-aine on sideaine eli sementti. Sementtiä käytetään yhteen kuutiometriin betonia n. 200-400 kg eli 8-16 paino-%. Sementti muodostaa veden kanssa reagoidessaan lujan mineraalin eli ns. sementtikiven, joka sitoo kiviainesrakeet ja samalla raudoituksen yhdeksi lujaksi paketiksi.

Sementin raaka-aineita ovat luonnonmineraalit, lähinnä kalkkikivi, jota on maapallolla runsaasti. Kalkkikivi on maankuoren yleisin kivilaji.

Sementin raaka-aineet jauhetaan ja kuumennetaan uunissa noin 1450 °C lämpötilaan, jolloin mineraalit sulavat ja reagoivat keskenään. Samalla kalkkikiven sisältämä hiilidioksidin vapautuu. Sementtiuunissa tapahtuvissa kemiallisissa reaktiossa syntyy pääasiassa kaliumsilikaateista muodostuvia ns. klinkkerimineraaleja, joista sementti jauhetaan. Sementin tuttu vaaleanharmaa väri johtuu sementin rautayhdisteistä.

Tästä alaspäin nykyistä betoni.com sisältöä

perustietopaketti_viuhkaTästä osiosta löydät perustietoa betonista ja sen käyttömahdollisuuksista.

Betoniin liittyviä tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:

1) Betonia voidaan muotoilla lähes mihin muotoon tahansa. Myös erilaisia pintavaihtoehtoja on lukuisia. Betoni tarjoaa mahdollisuuksia luovuudelle.

2) Betoni on lujaa ja kestävää. Betonirakenteiden pitkien jännevälien ansiosta niillä on helppo saada aikaan toimivia tiloja ilman kantavia seiniä tai pilareita. Paitsi että betoni on palon- ja kosteudenkestävää, se kestää mainiosti kovaakin säärasitusta. Samalla se tarjoaa pisimmän elinkaaren ja alhaisimmat huoltokustannukset.

3) Betoni on ympäristöystävällistä. Betonirakennuksen rakennusvaiheen hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin esimerkiksi puisen rakennuksen, mutta rakennuksen käytön aikana ero kuroutuu umpeen. Betoninrakennuksen hyvä energiatalous, pitkä käyttöikä ja vähäinen huollon tarve sekä hyvä kierrätettävyys ja hiilidioksidin sitoutuminen karbonatisoitumalla takaisin betoniin pienentävät betonirakennuksen hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi kilpailussa Suomen ilmastoystävällisimmästä kerrostalosta 2013 betonirakenteisella kerrostalolla oli selvästi pienempi elinkaaren hiilijalanjälki kuin parhaalla puukerrostalolla.

4) Betonin raaka-aineet ovat edullisia ja niitä on saatavilla suurina määrinä lähes joka puolella maailmaa. Betonin raaka-aineita ei uhkaa loppuun käyttäminen.

5) Betoni eristää massallaan tehokkaasti myös matalia ääniä, mikä ääneneristyksen toteuttamisesta helppoa myös vaativimmissa kohteissa.

6) Betoni tasaa huonelämpötiloja ja sisäilman kosteutta, mikä edesauttaa energiansäästöä ja miellyttäviä sisäolosuhteiden saavuttamista.

7) Betonirakenteet ovat yksinkertaisia valmistaa ja ylläpitää. Esimerkiksi asuinhuoneistojen välisenä rakenteena yksinkertainen betoniseinä tarjoaa samalla paitsi kantavuuden, myös erinomaisen ääneneristävyyden, palonkestävyyden sekä vikasietoisuuden ja korjattavuuden.

8) Valmisbetonin ja erilaisten betonituotteiden saatavuus on hyvä ja toimivat markkinat pitävät hinnat kilpailukykyisinä, koska tuotteita valmistetaan kymmenissä yrityksissä.

9) Betoni on ainoa rakennusmateriaali, jonka käyttöikä voidaan suunnitella halutun mittaiseksi, olipa se sitten 50, 100 tai 200 vuotta.

10) Betonilla kiertotalous toimii. Betonin ja sen raaka-aineiden valmistuksessa käytetään merkittävät määrät muun teollisuuden sivuvirtoja kuten lentotuhkaa ja masuunikuonaa. Käyttöikänsä päässä betonirakenteet kierrätetään yli 80 prosenttisesti.