Mihin betonia käytetään?

Betoni on maailman yleisin rakennusmateriaali

Kävellessäsi rakennetussa ympäristössä näet joka hetki ympärilläsi betonia eri muodoissa ja käyttötarkoituksissa, sillä betoni on maailman yleisin rakennusmateriaali. Ihmiskunta kuluttaa ainoastaan vettä ja irtonaista kiviainesta suurempia määriä. Betonia valmistetaan maailmassa yli 10 miljardia kuutiometriä vuodessa. Se tarkoittaa kymmentä kuutiokilometriä. Tästä betonista voisi valaa joka vuosi halkaisijaltaan 8 metriä olevan pyöreän pilarin maasta kuuhun.

Betonia käytetään laajasti sekä talonrakentamisessa että infrarakentamisessa.

Talonrakentamisessa perustukset ja maanvastaiset rakenteet ovat suuri betonin käyttökohde. Vain harvassa rakennuksessa nämä rakenteet on tehty jostain muusta materiaalista kuin betonista. Betonia voidaan käyttää kaikenlaisten rakennusten rungossa ja julkisivuissa, joskin pientalorakentamisessa betonin markkinaosuus Suomessa on vain runsaat 10 prosenttia. Sen sijaan asuinkerrostaloista noin 95 prosenttia tehdään betonirunkoisina. Näissä rakennuksissa betoni on myös merkittävä julkisivumateriaali.

Maailmalla tehtävistä korkeista rakennuksista valtaosa tehdään nykyisin betonirunkoisina, toisin kuin viime vuosisadan pilvenpiirtäjät, jotka olivat teräsrunkoisia.

Infrarakentamisessa betonin merkittäviä käyttökohteita ovat sillat ja tukimuurit, tunnelit, rautatiet, laiturit, aallonmurtajat ja lentokentät. Maan sisällä betonia on mm. perustuspaaluina, maabetonina ja väestönsuojina.