Paikallavalurakentaminen

Paikallavalurakentaminen tarkoittaa sitä, että rakennuskohteen betoniset rakenteet muotitetaan ja valetaan työmaalla suoraan lopulliseen paikkaansa, näin rakenteista saadaan kestäviä ja halutun muotoisia. Yhtenäisillä ja hyvin kantavilla paikallavalurakenteilla saadaan aikaan rakennusrunkoja, jotka ovat myöhemminkin muunnettavissa erilaisiin käyttötarpeisiin. Infrarakenteissa paikallavalu on usein ainoa mahdollinen toteutustapa.

Paikallavalurakenteissa voidaan toteuttaa muotoja ja mittoja hyvin vapaasti, nykyisin myös muottien muodot pystytään valmistamaan erittäin monimuotoisina 3D-mallinnuksen ja modernien CNC-työstölaitteiden avulla.

Valamalla betonirakenteet paikalleen saadaan niistä monoliittisia ja tiiviitä. Ääneneristys on hyvä ja rakenteen massiivisuus tasaa vuorokautisia ja viikoittaisiakin lämpötilan vaihteluja. Rakentaminen voi myös joustaa hankkeen toteutuksessa, mikäli tähän ilmenee tarvetta.

Paikalla valetussa rakennuksessa on mahdollista optimoida rungon muuntojoustavuutta, kun halutaan varautua rakennuksen käytön aikaisiin tilojen muutostarpeisiin. Tällaisessa tapauksessa pilari-laattarunko on yleensä joustavin ratkaisu.

Lisätietoa paikallavaletun rungon valintaan löytyy täältä.

Betonilehden (1/2021) artikkeli paikallavalurakenteista löytyy täältä.

Lisätietoja:


Ari Mantila

Ari Mantila

Jaospäällikkö, DI

valmisbetoni, paalut, putket ja kaivot sekä betonistandardit

+358 400 201 507

ari.mantila@rakennusteollisuus.fi