Suunnittelu

Omakotitalo on monelle elämän suurin taloudellinen hanke, joka ohjailee perheen taloutta vuosikymmeniksi eteenpäin. Lopputuloksen kannalta ratkaisevaan vaiheeseen eli suunnitteluun tulisikin varata riittävästi sekä aikaa että varoja. Hyvä suunnittelu ja tätä kautta tapahtuva rakenneratkaisujen valinta maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin.

Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutetaankin suunnitteluvaiheessa. Ei kuitenkaan suunnittelukustannuksia säästämällä, vaan panostamalla asiantuntevaan suunnitteluun.

Tällöin on mahdollista saada toimiva, arkkitehtonisesti korkeatasoinen suunnitelma ja toteutus, joka soveltuu ympäristöön ja rakennuspaikalle, vastaa toiminnaltaan ja tiloiltaan perheen tarpeita ja on kokonaiskustannuksiltaan edullinen. Käyttämällä korkeatasoisia suunnittelijoita varmistat talollesi korkean jälleenmyyntiarvon. Tällöin myös suunnittelusta aiheutuvien rakenteellisten virheiden todennäköisyys on vähäinen.

Esimerkiksi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry tarjoaa maksutonta hakupalvelua, jonka avulla löydät arkkitehtisuunnittelua tarjoavia yrityksiä kotiseudultasi.

Hakupalvelu löytyy täältä.

Ne toiminnalliset ja esteettiset johtopäätökset, jotka olet yhdessä arkkitehdin kanssa tehnyt ja on esitetty arkkitehdin suunnitelmissa, pitää muokata myös rakentamisen toteutussuunnitelmiksi.

Rakennesuunnittelija on tarpeellinen ja tärkeä ihminen hankkeessasi, sillä yksilöllinen betonitalosi ei koostu talotehtaan valmiiksi mitoitetuista rakenneosista. Rakennesuunnittelijan on tutkittava ja suunniteltava, miten toteutettuina ja mitoitettuina rakenteet ovat säännösten mukaisia ja turvallisia. Hän laatii talon rakenteista rakennesuunnitelmat. Mitä kokeilevammaksi haluat heittäytyä vaikkapa erikoisten muotojen suhteen, sitä enemmän kohde työllistää rakennesuunnittelijaa.

Talotekniikalle (kuten sähkö, ilmastointi, vesi, viemäröinti, tietoliikenne, jne.) tarvitaan omat erikoissuunnittelijansa. Näitä laitteistoja ja putkituksia varten joudutaan asentamaan varauksia betonirakenteita tehtäessä, joten niitä koskevat suunnitelmatkin tarvitaan ennen rakentamisen aloittamista.