Betonitaide

Betoni on valettava materiaali, joka taipuu hyvin taideteoksiin, veistoksiin. Taitava suunnittelija, taiteilija, kuvanveistäjä löytää valettavan materiaalin herkät puolet – sen plastisuuden, vapaat muodot, graafisuuden ja sileät kuultavat pinnat. Betonin vahvuus on sen estetiikassa. Betonin kieli on samanaikaisesti sekä karhea että lyyrinen.

Elämäntanssi. Kotka. 2015. Virpi Kanto. Kuva: Virpi Kanto

Betoni on ihmisen muovaamaa muottiin valettua kiveä. Se paljastaa aina tekijänsä ja saattaa myös yllättää. Arkkitehtuurissa ja taiteessa betoni on aina löytänyt oman muotonsa, kielensä ja voimansa, oman luovan ilmaisutapansa. Mielikuvaan betonista sisältyy myös alkukantaista, hieman mystistäkin luonnonkiven orgaanista voimaa.

Valettavuuden, värivaihtoehtojen, pintakäsittelyiden ja säilyvyyden kannalta materiaali tarjoaa monipuolisia variaatiomahdollisuuksia.

Betonirakennusten yhteyteen sopii myös betoninen taide, joko erillisenä tai osana rakennetta. Ympäristörakentamisessa betoni voi olla taideteoksen toteuttavana materiaalina tai materiaalina rakenteiden käyttöpinnoissa, taiteenomaisissa tuotteissa, muureissa tai rakenteina.

Esimerkiksi skeittipuistojen rakenteissa betonia käytetään jo taiteenomaisesti lopputuotteena, vaikka kyseessä on samalla rakenteellisesti vaativasta käyttökohteesta.

Myös betonitaiteella on tärkeää antaa ihmisille oivaltamisen elämys.

Katso myös Taidepankki

Arkkitehtuurissa ja taiteessa betoni on aina löytänyt oman muotonsa, kielensä ja voimansa, oman luovan ilmaisutapansa.

Lisätietoja:


Maritta Koivisto

Maritta Koivisto

Päätoimittaja, Betoni-lehti ja Betoni-verkkolehti, arkkitehti SAFA

Arkkitehtuuri, rakentaminen, betonijulkisivut- ja pinnat, viestintä, koulutus

+358 40 900 3577

maritta.koivisto@rakennusteollisuus.fi, maritta.koivisto@betoni.com