Betoniviemärien ja hulevesijärjestelmien suunnittelu
Viemärijärjestelmien suunnittelu on monitasoinen prosessi järjestelmän yleissuunnittelusta putkilinjojen detaljisuunnitteluun.
Viemärijärjestelmiä suunnitellaan käyttötarkoituksen mukaan yleensä joko viemäri- tai huleveden johtamiseen, näiden johtamista samassa ns. sekaviemärissä tulee välttää.
Betoniputkien ja -renkaiden valmistajilta saa tarkempia tietoja tuotteiden lujuusluokista, mitoista, kantavuuksista, peitesyvyyksistä, liittymäkulmista ja – mitoista, jne. Eri valmistajien tuotteissa on pieniä mittaeroja, joten tiedot tulisi tarkistaa valmistajakohtaisesti, lisätietoja löytyy myös valmistajien kotisivuilta.
Betoniputkien ja -kaivojen tuotesuunnittelu sekä valmistus perustuvat standardeihin:
SFS-EN 1916 Betoniset putket ja osat, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut
SFS 7033 Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot
SFS-EN 1917 Betoniset hulevesi- ja viemärikaivot, raudoitetut ja raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut
SFS 7035 Betonirenkailta (Betoniset hulevesi- ja viemärikaivot) eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot
Ympäristövaikutukset
Betoniviemäreiden CO2-päästöt ovat matalia verrattuna vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, erityisesti kun otetaan huomioon pitkä käyttöikä, rakenteiden hyvä kantavuus sekä kaivuumaiden hyödyntäminen täyttötöissä. Betonin raaka-aineet ovat paikallisia, joten raaka-aineiden kuljetustenkin vaikutukset on minimoitu.
Tyypillisimmille betoniputkille ja – renkaille on laadittu varmennettu elinkaariarvio (LCA), jossa on esitetty mm. niiden CO2 -päästöt. GWP (Global Warming Potential) kattaa tuotteen CO2-päästöt ”kehdosta portille” eli elinkaaren moduulit A1-A3, sisältäen betonituotteen raaka-aineiden ja tiivisteiden, näiden kuljetusten sekä putken tai renkaan valmistuksen CO2 -päästöt. Valmiin tuotteen kuljetuksesta työmaalle aiheutuvat päästöt eivät sisälly GWP-arvoon.
Seuraavien tuotteiden varmennettu ympäristöseloste (LCA-raportti) on ladattavissa täältä:
raudoittamaton betoniputki 400 B
betoniputket 600 (Dr), 1200 (Dr) ja 1200 (Br)
betoniset kaivonrenkaat 800 (Cr) ja 2000 (Cr)
Käyttöikä
Betoniputkiverkoston käyttöikään vaikuttavat monet eri tekijät, kuten kaivu- ja asentamistyön laatu, täyttötöiden toteutus, putkilinjan perustamisolosuhteet ja kuormitukset, putkessa johdettavan veden laatu, putkien tiivisteiden käyttöikä sekä betonin ja raudoitteiden kestävyys erilaisille kuormituksille, kemiallisille rasituksille ja jäätymis-sulamisrasituksille.
Tavoitteeksi asetettu 100 vuoden käyttöikä saavutetaan nykyisillä korkealuokkaisesta betonista valmistetuilla kiintotiivisteputkilla, mikäli putkessa johdettavassa jätevedessä olevat ainesosat eivät ylitä niille kunnallisten vesilaitosten asettamia raja-arvoja ja putkilinja on suunniteltu ja toteutettu asianmukaisesti.