Töölönlahden puisto

Kesällä 2016 valmistunut Töölönlahden puisto on viralliselta statukseltaan tilapäinen puisto, mutta alue on siitä huolimatta rakennettu laadukkaasti. 9,5 hehtaarin suuruisen puistoalueen kokonaisilmettä hallitsevat laajat oleskelunurmet, liikunnallinen leikkipaikka ja rakennetun korttelialueen kainaloon sijoittuva taskupuutarhojen sarja. Puiston pohjoisosaan on perustettu laajahko niittyalue ja pieni hiekkaranta oleskelulaitureineen.

Vielä 1800-luvulla puiston paikalla oli matala merenlahti, jota kutsuttiin Kluuvinlahdeksi. Rautatien rakentamisen ja kaupungin kasvun myötä merenlahtea täytettiin ja alueelle rakennettiin ratapiha. Ratapiha palveli 1980-luvun loppupuolelle saakka. Viimeisenä alueelta lähti autopikajunien lastauslaituri, joka purettiin vuonna 2012. Nyt valmistuneen Töölönlahden puiston avajaisia vietettiin kesällä 2016.

Vuonna 1997 järjestettiin Töölönlahden kansainvälinen puistokilpailu, jonka voitti arkkitehtien Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan ehdotus. Alueen asemakaava ja myöhemmin laaditut puiston jatkosuunnitelmat pohjautuivat voittajatyöhön. Kustannussyistä nämä puistosuunnitelmat eivät ole edenneet toteutukseen.

Uuden 9,5 hehtaarin suuruisen puiston on suunnitellut maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy. Töölönlahden puisto on suunniteltu ensisijaisesti kaupunkilaisten oleskelupuistoksi, mutta suunnittelussa on otettu myös tapahtumakäyttö huomioon.

Puisto vaiheittuu etelä-pohjoissuunnassa urbaanin rakennetuista aukioista luonnonmukaisemmaksi kohti Töölönlahtea mentäessä. Itä-länsisuunnassa puisto jaksottuu viuhkamaisesti. Lännessä puistoa rajaa kulttuurirakennusten rivistö. Puiston itäsivulla on sarja pieniä taskupuutarhoja Alvar Aallon kadun kortteleiden kainalossa.

Tapahtumakäyttöön tarkoitettu alue on rajattu puiston Finlandiatalon puoleiselle sivulle. Sitä rajaa Toimintakaareksi kutsuttu kaaren muotoinen käytävä, joka on samalla koko puiston kokoava elementti. Kaaren varrella on pitkiä, puisia oleskelupenkkejä. Toimintakaaren varrelle sijoittuvat pieni leikkipaikka, kuntoilupiste ja oleskelupaikkoja. Syksyllä tapahtumakaaren eteläpäähän sijoitettiin myös taiteilija Antti Laitisen suunnittelema taideteos, Armour.
Yleisötapahtumien aikana toimintakaari voi toimia myös tilaisuuksien tukialueena ja poistumistienä.

Puiston maasto on muotoiltu siten, että maanpinta viettää toimintakaaren molemmilta sivuilta niin, että kaaren itäsivu toimii alueen tulvareittinä.

Puistossa on kokeiltu ennakkoluulottomasti ympäristörakentamisessa vähemmän käytettyjä materiaaleja Toimintakaaren keskellä on betonilaattoja, joiden pintaan on tehty graafisella betonilla muistumia ja karttoja alueen historiasta. Graafiset betonilaatat on valanut Betoniluoma Oy. Suuria paikallavalettuja betonilaattoja löytyy Alvar Aallon kadun varrella olevalta aukiolta.

Puistoon on istutettu puita, runsaasti pensaita, köynnöksiä ja monivuotisia perennakukkia. Suuren nurmialueen lisäksi puistossa on niittymäisiä alueita Töölönlahden läheisyydessä.

Tapahtumalavoja ja -rakennelmia varten on tehty kivetty, ovaalinmuotoinen aukio puiston eteläpäähän. Puistossa on useita sähköpisteitä ja roska-astioita tapahtumia ja kioskitoimintaa varten.

Töölönlahden puisto betoni-lehdessä

Töölönlahden puisto

Valmistumisvuosi: 2016

Arkkitehti: Näkymä Oy

Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki, Suomi

< Takaisin hakuun