Vuoden 2023 Paalutustyömaa Alfaroc Logistics logistiikkakeskus Tuusulassa
Vuoden 2023 Paalutustyömaaksi valittiin Alfaroc Logisticsin uusi syksyllä 2024 valmistuva Tuusulan logistiikkakeskus Tuusulan Rykmentinpuistossa. Sijainti on logistiikkakeskukselle optimaalinen kahden vilkkaan moottoritien välissä (Helsinki-Tuusula ja Helsinki-Lahti), nopeiden kulkuyhteyksien päässä myös satamista sekä runsaan kymmenen minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan lentoasemalta.
Alfaroc Logistics on Suomen suurimpia sisälogistiikan ja varastoinnin palveluyrityksiä, uusi Tuusulaan sijoittuva 38 000 m2 laajuinen logistiikkakeskus tulee valmistuttuaan työllistämään 100–150 henkilöä. Päätökseen uudesta logistiikkakeskuksesta vaikuttivat varastoinnin ulkoistamisen lisääntyvä suosio, tiukentuneet ympäristövaatimukset sekä muutokset maailmantilanteessa. Ennen koronaa tavaran nopeaan saatavuuteen saattoi luottaa ja varastojen arvot haluttiin minimoida, mutta koronapandemian aikana toimitukset maailmalta kävivät epävarmoiksi ja syntyi komponentti- ja materiaalipulaa. Varastointi lähempänä tuotantoa ja loppuasiakasta koetaankin nyt tärkeäksi ja toimintavarmuutta tarjoavaksi ratkaisuksi.
Tuusulan logistiikkakeskukselle haetaan BREEAM- ympäristösertifikaattia parhaasta Excellent-luokasta, joten vastuulliseen sijoittamiseen liittyvät ESG-näkökohdat (environment, social and governance) ovat hankkeessa keskeisessä roolissa niin rakennus- kuin myös käyttövaiheessa. Näitä on tarkasteltu muun muassa rakennusmateriaalien, lämmitystapojen ja energiatehokkuuden osalta, esimerkiksi rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit ja se lämpenee maalämmöllä.
Paaluperustukset
Hankkeen maanrakennus- ja perustusurakoitsijana toimii Louhintahiekka Oy ja paalutusurakoinnista vastasi Pirkan Rakentajapalvelu Oy. Tyypillisesti logistiikkakeskukselle sijainnin merkitys on ratkaiseva, joten tontin pohjaolosuhteet eivät yleensä ole valintaa määräävä tekijä. Tässä kohteessa pohjaolosuhteet, logistiikkakeskukselle tyypilliset suuret lattiakuormat ja laaja pohjapinta-ala johtivat siihen, että teräsbetoniset lyöntipaalut ovat optimaalisin perustusratkaisu. RT Betonipaalujen® kokonaispituus on yhteensä 52 kilometriä ja ne lyötiin 4–17 metrin syvyyteen, jolloin osa paaluista oli jatkettuja. Paalutustyön tiukan aikataulun vuoksi ennakoitujen paalupituuksien mahdollisimman suuri luotettavuus oli avainasemassa ja siten huolellisen pohjatutkimuksen merkitys korostui.
Maaperään liittyy aina tutkimuksista huolimatta epävarmuuksia, joten paalutusurakoitsija Pirkan Rakentajapalvelu Oy aloitti työt kohteen koepaalutuksilla maaperän tutkimustulosten ja arvioitujen paalupituuksien varmentamiseksi. Näin saatiin myös paalujen valmistajalle HTM Yhtiöt Oy:lle mahdollisimman luotettavaa ennakkotietoa tuotantosuunnitelmien pohjaksi, paalupituuksien optimoimiseksi ja täsmällisten toimitusten varmistamiseksi. Kallioon tai kovaan moreeniin tukeutuvilla lyöntipaaluilla paalupituuksia ei ole mahdollista merkittävästi hienosäätää enää lyöntivaiheessa, kuten kitkapaaluilla, joiden kantavuus perustuu paalun pään sijasta vaipan ja maaperän väliseen kitkaan ja siten niiden asennuspituus on joustavampi.