Uutiset | 17.9.2024

Jo sata betonitehdasta BY-Vähähiilisyyssertifikaatin piirissä

Jo sata betonitehdasta BY-Vähähiilisyyssertifikaatin piirissä

Inspecta Sertifiointi Oy on myöntänyt jo sadannen BY-Vähähiilisyysluokitussertifikaatin vähähiilistä betonia valmistavalle tehtaalle Suomessa. Tämä sertifikaatti myönnettiin Rudus Oy:n Suonenjoen valmisbetonitehtaalle 17.9.2024. Ensimmäinen BY-Vähähiilisyyssertifikaatti myönnettiin Lujabetoni Oy:n Helsingin valmisbetonitehtaalle 23.9.2022. Lisäksi Inspecta Sertifiointi Oy:n käsittelyssä on noin 30 betonitehtaan sertifiointihakemukset.

Vähähiilisen betonin sertifikaatin voi saada tehdas, joka on ottanut käyttöön BY-Vähähiilisyysluokituksen ja jolla on ennestään kolmannen osapuolen myöntämä valmisbetonitehtaan varmennustodistus tai elementtitehtaan CE-merkinnän sertifikaatti. Sertifioitu betonitehdas voi tuottaa BY-vähähiilisyysluokiteltua valmisbetonia tai betonia elementtitehtaan käyttöön. Sertifiointi edellyttää, että valmistaja laskee jokaisen luokitellun betonikoostumuksen päästöarvot ja vastaa lasketun päästöarvon toteutumisesta myös tuotannossa.

Betonin BY-Vähähiilisyysluokituksen tarkoituksena on kannustaa vähentämään betonin valmistuksesta aiheutuvia CO2 -päästöjä sekä auttaa rakentamisen eri tahoja ottamaan vähähiilisiä betoneita käyttöön. Luokitus on viisiportainen ja vaatimukset on asetettu erikseen valmisbetoni- ja elementtibetonilaaduille. Vähähiilisyysluokka merkitään GWP-tunnuksella. Esimerkiksi tunnuksella GWP.85® merkitty betoni aiheuttaa 15 % vähemmän CO2-päästöjä kuin vastaava keskimääräinen betoni.

BY-Vähähiilisyysluokiteltujen betonien päästöt lasketaan ympäristöselosteissa eli EPD:issäkin käytetyn eurooppalaisen rakennustuotteita koskevan standardin EN 15804 mukaisin periaattein käyttäen verifioitua laskuria. BY-vähähiilisyysluokituksen laskennassa saadaan luokituksen lisäksi tarkka ja vertailukelpoinen GWPtotal-päästöarvo kullekin betonikoostumukselle.

Suomen Betoniyhdistys ry vastaa BY-Vähähiilisyysluokituksesta, sen ohjeistuksesta ja laskurien hyväksynnästä. Laskennassa käytettävät raaka-aineiden ja energiankulutuksen ominaispäästöarvot ovat kiinteät ja perustuvat raaka-aineiden ympäristöselosteisiin tai kansalliseen päästötietokantaan.

Lisätietoja:

www.vähähiilinenbetoni.fi

Katriina Tallbacka
Inspecta Sertifiointi Oy
katriina.tallbacka@kiwa.com
puh. 0407614542

Mirva Vuori
Suomen Betoniyhdistys ry
mirva.vuori@betoniyhdistys.fi
puh. 0407657672