Löyly

Idea yleisestä saunasta Hernesaaressa tuli Helsingin kaupungilta. Teollisuusaluetta kaavoitetaan parhaillaan asuinalueeksi ja aluetta haluttiin aktivoida jo nyt ennen rakentamisen alkamista. Risteilyalukset tuovat Hernesaareen vuosittain satoja tuhansia matkustajia, joille haluttiin tarjota aito suomalainen saunaelämys.

Rakennuspaikka on ainutlaatuinen. Kävelymatkan päässä keskustasta olevalta tontilta avautuu ulkosaaristomaiset näkymät avomerelle. Ranta-alue on osa pääkaupungin rantoja kiertävää Helsinki-puistoa. Rakennusmassa on painettu matalaksi, jotteivat taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat peity. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puuverhottu rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla.

Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin. Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoille, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu varjostaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Puusäleikkö suojaa rakennusta ankaralta ilmastolta. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa vilvoitella saunomisen lomassa. Hulmun poimut toimivat istuskelupaikkana ja rajaavat suojaansa pienimittakaavaisia ulkotiloja. Rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalaterassille tai laskeutua mereen uimaan. Löylystä muodostuu suuri ulkoilmakatsomo, josta voi seurata tulevan meriurheilukeskuksen purjehduskisoja lahdella. Hulmu koostuu yli neljästätuhannesta puulankusta, joista 2310 on keskenään erilaisia ja joiden yhteispituus on 6744 juoksumetriä. Osat mallinnettiin ja leikattiin yksilölliseen muotoonsa puusepän pajalla tietokoneavusteisesti. Suuri puinen terassi on porrastettu merelle näkymien maksimoimiseksi ja se ulottuu pitkälle veden päälle, jolloin aaltojen äänet kuuluvat jalkojen alta. Ratkaisu edellytti täyttömaata olevalle rannalle rakennettaessa massiivista betonimuuria ottamaan vastaa avomereltä tuleva jäiden paine.

Rakennus jakaantuu kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan. Yleisötilat ja saunat avautuvat merelle kiinnostavien kaupunki- ja merimaisemien suuntaan. Eri toiminnot on ryhmitelty tiloiksi tilassa ja umpinaisten tilapalikoiden väliin jää avotilaa. Monimuotoisessa tilasarjassa kuljettaessa tilaryhmien väliin rajautuu vaihtelevia ja yllätyksellisiä näkymiä. Pääsisäänkäynnistä astutaan avaraan ja valoisaan ravintolasaliin. Sieltä hämärä saunapolku johtaa vastaanottotiskille, josta saa pukukaapin avaimen, pyyhkeen ja pefletin. Puku- ja suihkuhuoneet ovat erikseen miehille ja naisille. Musta nahkaverho ovella viestii, että ollaan astumassa tilaan, jossa pidetään uimapukua päällä. Miehet ja naiset saunovat yhdessä, sillä alasti saunominen on monille ulkomaisille vieraille mahdoton ajatus. Halusimme kehittää perinteistä saunakulttuuria niin, että yhdessä saunominen on mahdollista sukupuolesta riippumatta.

Hämärä valaistus luo rauhallisen tunnelman. Mustaa betonia olevat väliseinät on osin valettu paikalla, osa seinistä on rakennettu elementeistä aikataulupaineista johtuen. Suurin osa seinistä on kantavia. Savusaunan seinien ja holvin piti lisäksi toimia palomuurina.

Sileävalupinnoissa näkyvien pintojen laatuluokaksi määriteltiin BY 40 MUO-AA-MUS-S-E. Perin Maximo-järjestelmän muotit päällystettiin muottisaumojen minimoimiseksi suurikokoisilla WISA-Form Maxi Birch –levyillä. Koska rakennuksessa on sekä paikallavalua että elementtejä, ei siteitä haluttu korostaa. Muotit sidottiin vain yhdeltä puolelta asennettavin MX –sidepultein, jolloin näkyviin pintoihin jäi vain pieni reikä, joka täytettiin betonimassalla. Rakennustoimisto Jussit Oy suoriutui haastavista valuista hyvin.

Betonielementit toimitti Ansion Sementtivalimo Oy. Osassa elementtejä molemmat pinnat jäivät näkyviin, jolloin niissä oli muottipinta molemmin puolin ja ne tuli siten valaa pystyasennossa. Elementtien asennustarkkuus oli suuri, sillä saumaksi oli määritelty vain 6 millimetriä.

Betonista tehtiin useita mallikappaleita, jotta betonin koostumus sekä muotin ja sen irrotusaineen vaikutus saatiin testattua. Massassa on tavallinen runkoaines ja harmaa Embracem 52,5N -sementti, jotta kustannukset saatiin pidettyä kohtuullisena. Musta väri saatiin aikaan 6 %:lla Lanxess Bayferrox 360 -pigmenttiä. Muottivahana käytettiin Pieri Cireä. Lattiat suojattiin lopuksi Ecobeton Gi.Gi. Protective Surface Sealerilla ja seinät Pieri Protec W:llä.

Betonin pariksi osa pinnoista on verhottu Nextimber-puupaneelein. Suomalaisessa innovaatiossa hyödynnetään vaneriteollisuuden sorvausjätettä eli koivun sydänpuuta olevaa purilasta, joka yleensä päätyy poltettavaksi energiajakeena. Hukkapuuta liimataan, puristetaan ja lämpökäsitellään, niin että sen ominaisuudet muuttuvat. Arvoton jäte kierrätetään kauniiksi, eläväpintaiseksi uusiomateriaaliksi.

Löyly

  • Rakennustyyppi: Yleinen sauna ja ravintola
  • Osoite: Hernesaarenranta 4, Helsinki
  • Suunnittelu: 2011–2016
  • Rakentaminen: 2015–2016
  • Bruttoala: 1071 m² (ilman hulmun alaista ulkotilaa)
  • Terassin ala: 1510 m² + kattoterassi 249 m² + näköalataso 58 m²
  • Asiakaspaikkamäärä: ravintola 150, terassi 300, saunat 96
  • Kokonaiskustannukset: ~6,0 m€
  • Tilaaja: Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy
  • Käyttäjä: Royal Ravintolat
  • Rakennuttajakonsultti: Qtio Oy
  • Suunnittelijat:
    Arkkitehdit: Avanto Arkkitehdit Oy / Ville Hara ja Anu Puustinen, arkkitehdit SAFA
    Avustajat: Antti Westerlund, arkkitehti SAFA, Hiroko Mori, arkkitehti, Laura Nenonen, arkkitehtiopiskelija Xiaowen Xu, arkkitehtiopiskelija
    Sisustusarkkitehti: Joanna Laajisto Creative Studio / Joanna Laajisto (ravintola, terassin kalustus, takkahuoneen sisustus)
    Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy / Hans Wilkman, Teemu Nyyssönen
    Rantarakenteet: Ramboll Finland Oy / Juha Kärkkäinen
    Teräsrakennesuunnittelu: SS-Teracon Oy / Reijo Kytömäki, Ville Korkiamäki
    Lasirakenteet: Lasifakta Oy / Tahvo Sutela
    LVI-suunnittelu: Optiplan Oy / Evgeny Nikolski, Aleksei Lätti
    Sähkösuunnittelu: Optiplan Oy / Jari Muunoja
  • Urakoitsijat:
    Pääurakoitsija : Rakennustoimisto Jussit Oy
    Valmisbetoni: Rudus Oy
    Elementit: Ansion Sementtivalimo Oy
    Lattiat: Lattialiipparit Oy
    Maanrakennus ja perustukset: Kanta Kaivu Oy
    Sähköurakoitsija: Elektro Asennus Oy
    LVI-urakoitsija: Uudenmaan LVI-Talo Oy
    Puukalusteurakoitsija: Puupalvelu Jari Rajala Oy
    Teräsrakenteet: VMT-Steel
    Kiukaat: Tulisydän Oy ja Iki-Kiuas Oy

Löyly betoni-lehdessä

Löyly

Valmistumisvuosi: 2016

Arkkitehti: Avanto Arkkitehdit Oy / Ville Hara ja Anu Puustinen

Rakennuttaja: Antero Vartia, Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy

Elementtitoimittaja: Ansion Sementtivalimo Oy

Hernesaarenranta 4, Helsinki, Suomi

< Takaisin hakuun