Uutiset | 29.10.2015

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2015

Kangasala-talo

– Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Kangasala_taloVuoden 2015 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen – Komonen Oy Helsingistä kohteellaan Kangasala-talo.

Voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla laadukas arkkitehtisuunnittelu sekä innovatiivinen julkisivuratkaisu. Tuomaristo haluaa palkita arkkitehtonisesti taidokkaan rakennuskokonaisuuden, jossa massoittelu ja julkisivut mittakaavaltaan ja detaljeineen liittävät uuden julkisen rakennuksen osaksi suomalaisen kirkonkylän kulttuurimaisemaa. Voittanut ehdotus on oivallinen esimerkki betonin käytöstä, jossa julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Kangasala-talo sijaitsee Kangasalan keskustassa. Rakennus on osa keskustakorttelia, joka koostuu eri aikaisista rakennuksista. Kirjastorakennuksen vieressä sijaitseva Kangasala-talo on kulttuurirakennus, jossa on monikäyttösali, taidemuseo, galleriatila sekä kunnanvaltuuston ja -hallituksen kokoustilat. Se on itsenäinen rakennus, joka ilmeikkäästi täydentää ja eheyttää ympäröivää korttelirakennetta ja ottaa arvoisensa paikan läheisen kivikirkon ja harjumaiseman tuntumassa.

Kangasala-talo on esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Niukkaan ja monoliittiseen rakennusmassoitteluun on luotu herkkyyttä ja rytmikkyyttä mittakaavallisesti hallitulla julkisivupinnan yli ulottuvalla reliefimäisellä ruudukolla, jossa elementtisaumat ovat luonteva osa ruudukkoa erottumatta muusta saumoituksesta. Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen niin vanhan kivikirkon ja harjumaiseman sävyihin kuin Kimmo Pyykön taideteosten materiaaleihin. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta lämpimään, auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn, korostaa rakennuksen julkista arvokkuutta, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa ilmeikäs kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Kangasala-talon harmaat sandwich-elementit on patinoitu Betonipallas Oy Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin (sementtihydrataatiotuotteiden) kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi. Käsittely tehdään isoina pintoina elementtisaumojen yli ja tarvittaessa se myös tasaa mahdollisia elementtien sävyeroja.

Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon voittajatoimisto toteuttaa hyvin kilpailun tavoitetta: kehittää laadukasta betonijulkisivuarkkitehtuuria ja kokeilee uusia ratkaisuja. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen on vuosien ajan useissa suunnittelukohteissaan käyttänyt betonin ominaisuuksia laadukkaasti hyödyksi. Toimiston suunnittelutöissä on arkkitehtoninen kokonaisuus hallittua, yksityiskohtien suunnitteluun on paneuduttu huolella ja myös innovatiivisesti onnistuttu kehittämään jotain uutta.

Betoniteollisuus ry:n viidennen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin toteutettuja onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa palkitaan voittanut julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto 5.000,- eurolla.

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Vuoden Betonirakenne 2015 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti SAFA Kirsi Korhonen ja jäseninä arkkitehti SAFA Arja Lukin sekä arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto. Tuomariston sihteerinä toimi dipl.ins., jaospäällikkö Tuomo Haara Betoniteollisuus ry:stä.

Lisätietoja: Betoniteollisuus ry: Tuomo Haara, puh. 050-598 7853

Kangasala-talo, Kangasala

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
Valmistumisvuosi: 2015
Rakennuttaja: Kangasalan kunta, Torikeskus Oy
Elementtisuunnittelu: A-insinöörit Suunnittelu Oy
Betonielementtitoimittaja: Betset Oy Kyyjärven tehdas
Patinointikäsittelyt: Betonipallas Oy

Kilpailussa mukana olleita kohteita, arkkitehtitoimistoja ja suunnittelijoita:

– Kehäradan muuri, Kivistön asema, Vantaa – Sito Oy
– Kangasalan kulttuuritalo ja Kimmo Pyykkö museo – Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen & Komonen Oy
– Opinmäen monitoimitalo ja koulu – Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää
– KOY Metsätapiola: As Oy:t Pyökki, Saarni, Jalava, Tammi – Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy
– Santahamina-talo, Helsinki – Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen & Komonen Oy
– Suurpellon Päiväkoti, Espoo – Arkkitehtitoimisto Auer & Sandås Arkkitehdit Oy
– Heka Länsisatamankatu 23, Helsinki – Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy
– Kuopion Kaupunginteatterin laajennus, Kuopio – ALA Arkkitehdit Oy
– As Oy Lahden Tammiheikki, Lahti – Arkkitehtiryhmä A6
– As.Oy Jyväskylän Maailmanpylväs, Jyväskylä – JKMM arkkitehdit Oy
– As.Oy Oulun Tervahovin Siilot, Oulu – Archeus Oy
– Tampereen Tornihotelli, Tampere – Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy
– Espoon Ulappatori, Espoo: As.Oy:t Tähystäjä, Ulappa ja Kummeli – Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy
– Rubiiniparkki, Kivistö, Vantaa – LAB Arkkitehdit
– Heka Viikinmäki, Harjannetie 13, Viikinmäki, Helsinki – Arkkitehtitoimisto Tiuri & Lommi

Betonijulk lehdisto+perust2015 VALMIS

Lehdistökuvat

Kuvaaja: Tuomas Uusheimo

TU-kangasala-talo-013 TU-150611-kangasala-talo-017